Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Δυναμική εκκίνηση για τα διυλιστήρια το 2022 καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται παγκοσμίως

ΗΠΑ: Δυναμική εκκίνηση για τα διυλιστήρια το 2022 καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται παγκοσμίως

 Επτά ανεξάρτητες εταιρείες διύλισης των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιεύσουν κέρδη ανά μετοχή 61 σεντς, σε σύγκριση με απώλεια 1,32 δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2021,

 

Τα διυλιστήρια πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένουν ισχυρά κέρδη πρώτου τριμήνου καθώς τα περιθώρια πώλησης βενζίνης και ντίζελ ενισχύθηκαν λόγω της απότομης πτώσης της ικανότητας διύλισης και της σύσφιξης των προμηθειών αργού πετρελαίου λόγω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Η ικανότητα διύλισης παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με αρκετά λιγότερο κερδοφόρα διυλιστήρια πετρελαίου να έχουν κλείσει τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων έχει ανακάμψει σε επίπεδα σχεδόν προ της πανδημίας, ενισχύοντας τα κέρδη για εγκαταστάσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν.

Επτά ανεξάρτητες εταιρείες διύλισης των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιεύσουν κέρδη ανά μετοχή 61 σεντς, σε σύγκριση με απώλεια 1,32 δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της IBES από τη Refinitiv.

Τα περιθώρια κέρδους για την παραγωγή τόσο βενζίνης όσο και αποσταγμάτων -ντίζελ, αεροπορικών καυσίμων και πετρελαίου θέρμανσης- ήταν ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών το 2022 και έκτοτε έχουν αυξηθεί, με το την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να φθάνει σχεδόν στα 41 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη Μαρτίου , σχεδόν 20 δολάρια περισσότερα από τον μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ανεξάρτητα διυλιστήρια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Marathon Petroleum Corp., Valero Energy Corp και Phillips 66 επωφελήθηκαν επίσης από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω του κινδύνου των ευρωπαϊκών κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.

Η Valero ανακοινώνει αποτελέσματα διυλιστηρίου την Τρίτη η Phillips την Παρασκευή, και η Marathon την επόμενη εβδομάδα.

Δαπάνες

Το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία διαφόρων μονάδων διυλιστηρίων πετρελαίου και η δαπάνη οδήγησε ορισμένα ευρωπαϊκά διυλιστήρια να περικόψουν τις εργασίες, ιδιαίτερα τις μονάδες παραγωγής αποστάγματος. Αυτό συνέβαλε στην απότομη πτώση των αποθεμάτων αποστάγματος παγκοσμίως

«Η γεωπολιτική δυναμική θα υποστηρίξει τα διυλιστήρια των ΗΠΑ να κατγράψουν μεγάλες αποδόσεις φυσικού αερίου, αν και ορισμένες επιπτώσεις μπορεί να είναι λιγότερο ορατές με τα κέρδη του πρώτου τριμήνου σε σχέση με τα μελλοντικά τρίμηνα», δήλωσε ο Jason Gabelman, αναλυτής διύλισης στην Cowen.

Ωστόσο, η καθυστερημένη συντήρηση διυλιστηρίων και η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου μπορεί να περιορίσουν τα κατά τα άλλα ισχυρά κέρδη για ορισμένα εργοστάσια. Οι αναλυτές μείωσαν τις εκτιμήσεις τόσο για την Phillips 66 όσο και για την PBF Energy Inc λόγω εν μέρει της συντήρησης την άνοιξη.

Το κόστος των πρώτων υλών στα διυλιστήρια εκτινάχθηκε στα ύψη το πρώτο τρίμηνο καθώς το Brent ήταν κατά μέσο όρο κοντά στα 98 δολάρια το βαρέλι για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ. Αυτό ήταν περίπου 18 $ από τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021.

«Τα πραγματικά αποτελέσματα των τιμών θα εξαρτηθούν από τον βαθμό στον οποίο οι υφιστάμενες κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, τυχόν μελλοντικές κυρώσεις και ανεξάρτητες εταιρικές ενέργειας επηρεάσουν την παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας ή την πώληση του ρωσικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η EIA στη βραχυπρόθεσή της. ενεργειακή προοπτική.



www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης