Τελευταία Νέα

Oι ποσοστώσεις για τον ηλεκτρικό χώρο των υποσταθμών - Το 70% άνω των 10 MW σε νέες ΑΠΕ

Oι ποσοστώσεις για τον ηλεκτρικό χώρο των υποσταθμών - Το 70% άνω των 10 MW σε νέες ΑΠΕ
Τι ισχύει μέχρι 10 MW και τι απο εκεί και πάνω
Έρχονται κανόνες για την κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στους υποσταθμούς του δικτύου ηλεκτρισμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με νέες ρυθμίσεις οι οποίες θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε η χωρητικότητα των υποσταθμών των οποίων τα περιθώρια φτάνουν έως 10 MW, να διατίθενται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, για ενεργειακό συμψηφισμό καθώς και για το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Μάλιστα, προωθείται ποσόστωση στα περιθώρια του κάθε υποσταθμού με τα νοικοκυριά να καταλαμβάνουν το 30%, οι σταθμοί των αγροτών 30%, άλλο ένα 30% προβλέπεται να διατεθεί για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση ενώ το υπόλοιπο 10% θα διατίθεται για τους ανεξάρτητους παραγωγούς.

Ωστόσο, συγκεκριμένα ποσοστά θα καθοριστούν και για τους υποσταθμούς, των οποίων τα περιθώρια υπερβαίνουν τα 10 MW. Η πλεονάζουσα ισχύς άνω των 10 ΜW θα κατανέμεται σε ποσοστό 30% στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στη βιομηχανία και τη μεταποίηση και στους ανεξάρτητους παραγωγούς και το υπόλοιπο 70% για την εγκατάσταση των υπολοίπων σταθμών ΑΠΕ.

Οι Διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν επιπλέον να επιβάλλουν περιορισμούς στην έγχυση ηλεκτρισμού στο δίκτυο, οι οποίοι δεν θα υπερβαίνουν το 5% της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής ενέργειας των σταθμών ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α. σε κάθε περιοχή. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό θα μπορεί να αυξηθεί με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), εφόσον υπάρξει σχετική εισήγηση των Διαχειριστών του συστήματος, η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε μια μελέτη κόστους – οφέλους και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το επίπεδο διείσδυσης ενέργειας που επιτυγχάνεται από έργα ΑΠΕ.

Με την εφαρμογή περιορισμών έγχυσης, εκτιμάται ότι θα δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο ηλεκτρικό δίκτυο περισσότερων μονάδων ΑΠΕ ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030 για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 35% και συμμετοχή 70% των ΑΠΕ στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, στις προωθούμενες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίσεις, θα προβλέπεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει εντός 45 ημερών από την ψήφιση του σχεδίου νόμου, να έχει υπολογίσει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής.

Οι ρυθμίσεις για την επιτάχυνση

Παράλληλα, στον βασικό κορμό του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης έργων ΑΠΕ με περιορισμό του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων σε 14 μήνες από 5 χρόνια, συρρίκνωση των σταδίων της αδειοδοτικής διαδικασίας σε 5 από 7 και των απαιτούμενων δικαιολογητικών από 91 σε μόλις 54, με την υποβολή τους να είναι πλέον τυποποιημένη και ψηφιακή. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

o Μειώνονται οι περιπτώσεις όπου απαιτείται τροποποίηση των αδειών δίνοντας δυνατότητα απλής ενημέρωσης - επικαιροποίησης των φακέλων των επενδυτών καταργώντας την ανάγκη τροποποίησης των αδειών και ουσιαστικά επανάληψης όλης της αδειοδοτικής διαδικασίας.

o Απαλλάσσονται από διοικητικό φόρτο οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι Διαχειριστές, με τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος να περνά πλέον σε ιδιώτες δικηγόρους.

o Ελέγχεται η οικονομική φερεγγυότητα των επενδυτών με προσκόμιση εγγυητικής επιστολής κατά την αίτηση στον Διαχειριστή για τον ηλεκτρικό χώρο και όχι κατά την δέσμευση του

o Περιορίζονται οι προθεσμίες υλοποίησης των έργων σύνδεσης από τους Διαχειριστές, με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση καθυστερήσεων.

o Διάφορες διαδικασίες και αδειοδοτικά στάδια θα μπορούν πλέον να υλοποιούνται παράλληλα.

o Η εγκεκριμένη μελέτη αναδάσωσης τίθεται από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες ως προϋπόθεση για την ηλέκτριση και σύνδεση των έργων.

o Δημιουργείται Υπηρεσία μιας Στάσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εποπτεία όλης της αδειοδοτικής διαδικασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης