Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ο Σκρέκας την Δευτέρα 2/5 - Οι πληρωμές αερίου στο επίκεντρο

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ο Σκρέκας την Δευτέρα 2/5 - Οι πληρωμές αερίου στο επίκεντρο

Αντιφάσεις και αναιρέσεις έχουν δημιουργήσει θολό τοπίο

Τα διαφορετικά συμφέροντα, οι ανάγκες, ο βαθμός εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και η κατάσταση των οικονομιών είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τη σύγχυση που επικρατεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από την υπόθεση του τρόπου αποπληρωμής του φυσικού αερίου.

Το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που θα συνέλθει τη Δευτέρα θα επιδιώξει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα επίμονα ερωτήματα χωρών μελών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όσον αφορά τη διαδικασία πληρωμής της Gazprom που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Μέσα σε ένα καταιγισμό πληροφοριών, για το ποιες χώρες και ποιες εταιρίες θα ακολουθήσουν ποια στάση, νομικών ερμηνειών επί των διαδικασιών πληρωμής που παραβιάζουν ή όχι τις κυρώσεις, αλλά και κυρίως βαθιάς ανησυχίας για τις επιπτώσεις της μιας ή της άλλης επιλογής στις κοινωνίες και τις οικονομίες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερισχύουν η σύγχυση και ο φόβος.

Η ασάφεια παραμένει

Μπορεί για παράδειγμα ο Έλληνας κυβερνητικών εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, να διαβεβαιώνει ότι η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής και ότι δεν πρόκειται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια, όμως η απάντηση του σχετικά με το τρόπο πληρωμή της Gazprom δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από αυτά που έλυσε.
Και τούτο διότι ο κ. Οικονόμου φάσκει και αντιφάσκει όταν δηλώνει ότι «ευρώ πληρώναμε και ευρώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε», προσθέτοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει με τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και ότι η μετατροπή σε ρούβλια αποτελεί τεχνικό ζήτημα.

Αυτό ακριβώς το τεχνικό ζήτημα είναι που απασχολεί όλες τις χώρες και όλες τις εταιρίες αερίου της Ευρώπης και δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ελληνική κυβέρνηση άλλωστε, μέσω του πρέσβη της χώρας στις Βρυξέλλες, μαζί με τις κυβερνήσεις της Δανίας, της Φινλανδίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας ζήτησαν την Τετάρτη (27/4) σαφείς κατευθύνσεις, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ευρωπαική γραμμή

Το αίτημα των χωρών ακολούθησαν δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της ΕΕ την Πέμπτη (28/4) ο οποίος είπε ότι εάν οι αγοραστές της ΕΕ δηλώσουν ότι οι πληρωμές τους για το φυσικό αέριο έχουν ολοκληρωθεί μόλις η πληρωμή γίνει σε ευρώ και προτού μετατραπεί σε ρούβλια, οι κυρώσεις θα είχαν τηρηθεί.
Ωστόσο το διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί ότι η πληρωμή θα ολοκληρωθεί μόνο αφού ολοκληρωθεί η μετατροπή σε ρούβλια, μια συναλλαγή στην οποία θα εμπλέκεται η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, που υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.

«Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό και ότι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου λογαριασμού, το ποσό σε ευρώ βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών αρχών και της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η πληρωμή έχει ολοκληρωθεί. όταν μετατρέπεται σε ρούβλια», είπε σύμφωνα με το Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της EE Ε.Ε. «Πρόκειται για απολύτως σαφή παράκαμψη των κυρώσεων».
Το άνοιγμα ενός λογαριασμού σε ρούβλια στη Gazprombank από μόνο του μπορεί να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Εν τω μεταξύ η Πολωνία και η Βουλγαρία στις οποίες έχει διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου καθώς αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το ρωσικό αίτημα για πληρωμή σε ρούβλια δήλωσαν στις Βρυξέλλες ότι η καθοδήγηση της Επιτροπής ήταν συγκεχυμένη.

Αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις

Την ίδια ώρα πάντως, η Gazprom ανακοίνωσε ότι η Πολωνία εξακολουθεί να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Γερμανίας και ότι οι προμήθειες της χώρας μέσω του αγωγού Yamal από τη Γερμανία ανέρχονται σε περίπου 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση, ενώ εταιρίες φυσικού αερίου της ΕΕ φέρεται να έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια.
Για το ζήτημα αυτό ο αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε πως η Κομισιόν δεν έχει κάποια επίσημη ένδειξη ότι εταιρείες της ΕΕ έχουν δημιουργήσει στην Gazprombank λογαριασμούς σε ρούβλια για την πληρωμή του φυσικού αερίου.

Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ευρώ μέσω της Gazprombank, η οποία θα μετατρέψει την πληρωμή σε ρούβλια για να καλύψει τη νέα απαίτηση.
Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο του ρωσικού αγωγού, έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να περάσει σε ύφεση εάν αποκοπεί από όλη τη ρωσική ενέργεια.
Πάντως εκπρόσωπος της γερμανικής Uniper για την οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι έχει αποδεχθεί το ρωσικό τρόπο πληρωμής, δήλωσε ότι συνεχίζει να πληρώνει για τις παραδόσεις από την Gazprom σε ευρώ, προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με τους μελλοντικούς τρόπους πληρωμής.
«Είναι πιθανό να πληρώσουμε σε λογαριασμό της Gazprom στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής πληρώνουμε σε λογαριασμό της Gazprom στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης