Τελευταία Νέα

Περιβαλλοντικό «μπλόκο» από Σκρέκα στο πλωτό φωτοβολταϊκό στη λίμνη Πουρναρίου

Περιβαλλοντικό «μπλόκο» από Σκρέκα στο πλωτό φωτοβολταϊκό στη λίμνη Πουρναρίου

Ποια έργα δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά

 

Δεν περνά τον …πήχη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ η μεγάλη επένδυση του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) πάρκου στην λίμνη Πουρναρίου, εγκατεστημένης ισχύος 103 MW, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, η εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού Φ/Β σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου «δεν υπάγεται στα επιτρεπόμενα έργα της ΥΑ 37674/2016 (όπως έχει τροποποιηθεί) και επομένως δεν είναι δυνατή η περιβαλλοντική αδειοδότησή του».

Μάλιστα, ο υπουργός απαντώντας προσφάτως σε σχετική ερώτηση στη Βουλή επεσήμανε ότι «η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα δεν είναι ανεξέλεγκτη, αλλά υλοποιείται βάσει σχεδιασμού», ενώ υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), υλοποιώντας το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, συνεχίζει να αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιτευχθεί με ορθολογικό τρόπο ο φιλόδοξος στόχος, ο οποίος έχει τεθεί για τις ΑΠΕ. Μάλιστα ο κ. Σκρέκας κοινοποίησε στη Βουλή πρόσφατο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, με το οποίο το ΥΠΕΝ ενημέρωσε σχετικά με την αδειοδότηση της επένδυσης την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν έχουν κατηγοριοποιηθεί

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, βάσει της ΥΑ 37674/2016 (όπως έχει τροποποιηθεί) τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα δεν είχαν κατηγοριοποιηθεί και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατή η προώθηση της διαδικασίας της περιβαλλοντικής αδειοδότησής τους. Επιπλέον, τα πλωτά φωτοβολταϊκά έχουν ενταχθεί στη 10η Ομάδα (έργα ΑΠΕ) που αφορά σε "Ηλεκτροπαραγωγή από πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην θάλασσα ή σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις".

Έτσι, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά τα συγκεκριμένα έργα:

α) Η εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού Φ/Β σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 103 MW στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, δημοτικής ενότητας Βλαχερνών, Πέτα, Δήμου Αρταίων και Νικολάου Σκουφά, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, καθώς και

β) Ο «Πλωτός Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 25 MW στη θέση "Πολύφυτος 1" στις Δημοτικές Ενότητες Ελίμειας και Σερβίων, των Δήμων Κοζάνης - Σερβίων αντίστοιχα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το έργο είχε δημιουργήσει προβληματισμό για την πορεία των αναπτυξιακών σχεδίων της τοπικής κοινωνίας και ερωτήματα σχετικά με τα περιβαλλοντικά θέματα και την επιβάρυνση του οικοσυστήματος της περιοχής.
Ειδικότερα, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την αξιοποίηση της λίμνης και της παραλίμνιας ζώνης Πουρναρίου έχει εκφράσει τις ενστάσεις της στην επένδυση η οποία θα εγκατασταθεί σε έκταση 1.144 στρεμμάτων καθώς έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια αξιοποίησης και της υδροδότησης της περιοχής ενώ θέτει και περιβαλλοντικά ερωτήματα. Επίσης, αντιδράσεις είχαν εκφραστεί και από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Ηπείρου στις αρχές Φεβρουαρίου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης