Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος 5% για το πετρέλαιο - Στα 107 το Brent, στα 105 δολ. το αργό

Άνοδος 5% για το πετρέλαιο - Στα 107 το Brent, στα 105 δολ. το αργό

Υποχώρηση 4% στην τιμή του φυσικού αερίου

 

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 5% την Τετάρτη μετά την πτώση σχεδόν 10% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ενισχυμένες από τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό καθώς μειώθηκαν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί υποστήριξη για το Ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο την Τετάρτη, αφού το Κίεβο διέκοψε τη χρήση μιας σημαντικής οδού διαμετακόμισης κατηγορώντας για παρεμβάσεις τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής. Ήταν η πρώτη φορά που οι εξαγωγές μέσω Ουκρανίας διακόπηκαν μετά την εισβολή.

Περί τις 19:20 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν κατά 5,01% στα 107,59 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate κέρδιζε 5,7% στα στα 105,46 δολάρια.

Eν τω μεταξύ η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί. Στον Ολλανδικό κόμβο η τιμή του συμβολαίου TTF για τον Ιούνιο διαπραγματεύεται στα 93 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) καταγράφοντας υποχώρηση 5,1%.
Το συμβόλαιο Ιουλίου βρίσκεται στα 95,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) με πτώση 4,1%.

«Υποψιάζομαι ότι οι διακοπές του φυσικού αερίου στην Ουκρανία έχουν σταθερά αυξανόμενο αντίκτυπο», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής στη χρηματιστηριακή OANDA.
Η ΕΕ έχει προτείνει ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές θα συσφίξει περαιτέρω την αγορά και θα μετατοπίσει τις εμπορικές ροές.Ηψηφοφορία, η οποία χρειάζεται ομόφωνη υποστήριξη, έχει καθυστερήσει καθώς η Ουγγαρία διαφωνεί.

«Περιμένω ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, ειδικά εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήξει σε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των αγορών πετρελαίου από τη Ρωσία στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Andrew Lipow, της Lipow Oil Associates.

Αποθέματα

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 8 εκατομμύρια βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, λόγω μιας άλλης μεγάλης απελευθέρωσης από στρατηγικά αποθέματα, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Τα εμπορικά αποθέματα αργού αυξάνονται καθώς ο Λευκός Οίκος επέλεξε να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο για να αντισταθμίσει την άνοδο των τιμών.

Ωστόσο, οι τιμές των καυσίμων συνέχισαν να αυξάνονται λόγω της μείωσης της ικανότητας διύλισης και της αυξανόμενης ζήτησης για προϊόντα παγκοσμίως καθώς οι εξαγωγές της Ρωσίας έχουν περιοριστεί. Αυτό έχει οδηγήσει τα περιθώρια διύλισης σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά την αύξηση των αποθεμάτων αργού, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την τελευταία εβδομάδα.

Το πετρέλαιο υποστηρίχθηκε επίσης από τις ελπίδες για κινεζική οικονομική τόνωση, αφού ο πληθωρισμός στα εργοστάσια της Κίνας μειώθηκε και οι επενδυτές βλέπουν ενδείξεις χαμηλότερων εγχώριων μολύνσεων από τον COVID-19.

Η τιμή του αργού έχει εκτοξευθεί το 2022 καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τις ανησυχίες για την προσφορά, με το Brent να έφτασε τα 139 δολάρια, το υψηλότερο από το 2008, τον Μάρτιο. Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη που προκαλούνται από τους περιορισμούς του κορωνοϊού στην Κίνα και τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ προκάλεσαν την ύφεση αυτής της εβδομάδας.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης