Τελευταία Νέα

IEA: Aνάπτυξη ρεκόρ στις ΑΠΕ παρά τα προβλήματα κόστους και προσφοράς

IEA: Aνάπτυξη ρεκόρ στις ΑΠΕ παρά τα προβλήματα κόστους και προσφοράς
Η IEA προβλέπει ότι 320 γιγαβάτ θα έρθουν στο δίκτυο φέτος, κάτι που ισοδυναμεί με τη συνολική ετήσια ζήτηση της Γερμανίας,

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή θα στηρίξουν την νέα ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2022, προέβλεψε την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ΙΕΑ.

Η IEA προβλέπει ότι 320 γιγαβάτ θα έρθουν στο δίκτυο φέτος, κάτι που ισοδυναμεί με τη συνολική ετήσια ζήτηση της Γερμανίας, σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 295 γιγαβάτ το 2021.
Οι προσθήκες του περασμένου έτους, οι οποίες οφείλονταν στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Κίνα και την Ευρώπη, ξεπέρασαν τις προσδοκίες του οργανισμού όπως ανέφερε σε νέα έκθεση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Οι εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά τους τελευταίους μήνες –ιδιαίτερα στην Ευρώπη– απέδειξαν για άλλη μια φορά τον ουσιαστικό ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, εκτός από την καθιερωμένη αποτελεσματικότητά τους στη μείωση των εκπομπών», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA, Fatih Birol.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησαν τον πληθωρισμό σε υψηλά πολλών δεκαετιών και οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες, αφήνοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προσπαθούν να βρουν φθηνότερη και αξιόπιστη ενέργεια.

Θα παραμείνει υψηλό το κόστος

Ωστόσο, η ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας παρεμποδίστηκε από τις δυσκολίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, πρόσθεσε η IEA, εκτιμώντας ότι το κόστος εγκατάστασης ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV) πάνελ θα παραμείνει υψηλό φέτος και το επόμενο έτος λόγω των αυξημένων τιμών των εμπορευμάτων και των ναύλων.

Πριν από την κρίση του κορωνοϊού, οι τιμές της ηλιακής ενέργειας μειώνονταν για μια δεκαετία, ανέφερε ο IEA.
Ελλείψει ισχυρότερων πολιτικών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να επιταχυνθεί το επόμενο έτος, καθώς η πρόοδος στην ηλιακή ενέργεια αντισταθμίζεται από τη μείωση κατά 40% της επέκτασης της υδροηλεκτρικής ενέργειας και τη στασιμότητα στην παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθοδηγήθηκε από την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λατινική Αμερική το 2021, ανέφερε η IEA, αλλά έχει καθυστερήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι προοπτικές των ΗΠΑ θολώνονται από την αβεβαιότητα σχετικά με τα νέα κίνητρα για αιολική και ηλιακή ενέργεια και από εμπορικές ενέργειες κατά των εισαγωγών ηλιακών φωτοβολταϊκών από την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία», πρόσθεσε.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης