Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μερική υποχώρηση στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου εξετάζει η ΕΕ

Μερική υποχώρηση στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου εξετάζει η ΕΕ
Η στρατηγική της ΕΕ για τον απογαλακτισμό της ρωσικής ενέργειας έως το 2027 αναμένεται την επόμενη εβδομάδα

Σχέδιο μερικής παύσης - προς το παρόν – της απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου εξετάζουν ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την άρνηση της Ουγγαρίας να υποστηρίξει το εν λόγω εμπάργκο.

Δεν είναι κάτι σίγουρο, αλλά είναι ένα σενάριο που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Βέβαια, την ίδια ώρα άλλες χώρες ανησυχούν ότι απόσυρση του εμπάργκο τώρα θα ήταν σημάδι αδυναμίας, ανέφερε στο Bloomberg έτερος διπλωμάτης.

Ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν έχει προτείνει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε απαγόρευση του πετρελαίου θα πρέπει να συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε μια Σύνοδο Κορυφής. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προγραμματίσει μια βιντεοκλήση με τον Όρμπαν και τους περιφερειακούς ηγέτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, για να συζητήσουν έναν πιθανό συμβιβασμό. Αλλά η κλήση αναβλήθηκε και δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί εκ νέου.

Η πρόταση της ΕΕ επιδιώκει να απαγορεύσει το αργό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες και τα διυλισμένα καύσιμα έως τις αρχές Ιανουαρίου. Το μπλοκ είχε προτείνει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία μέχρι το τέλος του 2024 να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις και η Τσεχική Δημοκρατία μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό.

Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 μελών. Εκτός από την απαγόρευση του πετρελαίου, η πρόταση του μπλοκ για έκτο γύρο κυρώσεων περιλαμβάνει σχέδια για αποκοπή τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων σε ρωσικές εταιρείες, μεταξύ άλλων.

Η στρατηγική της ΕΕ για τον απογαλακτισμό της ρωσικής ενέργειας έως το 2027 αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης