Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα περνά από το υδρογόνο - Το σχέδιο της ΕΕ

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα περνά από το υδρογόνο - Το σχέδιο της ΕΕ
Στο επίκεντρο η επιτάχυνση των αδειδοτήσεων σε έργα ΑΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει επιδοτήσεις για το πράσινο υδρογόνο, στο πλαίσιο του σχεδίου της REPowerEU, που πρόκειται να παρουσιαστεί την επόμενη Τετάρτη (18/5). Και μάλιστα είναι πολύ πιθανό να τεθούν σε εφαρμογή αυστηροί κανόνες για να διασφαλιστεί ότι τα 10 GW έργα πράσινου υδρογόνου που σχεδιάζονται εντός της ΕΕ έως το 2030 δεν χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαφορετικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ως πολιτικοί και δημόσιοι οργανισμοί, μπορούμε να και θα βοηθήσουμε να γεφυρωθεί η διαφορά κόστους μεταξύ πράσινου υδρογόνου και πιο βρώμικων μορφών ενέργειας στην αρχική φάση. Διαθέτουμε μέσα για αυτή τη διαδικασία και θα συμβάλλουμε για την κατάλληλη εκκίνηση του πράσινου υδρογόνου», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής για το κλίμα, Frans Timmermans.

Η Επιτροπή είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα επέτρεπε μόνο έργα πράσινου υδρογόνου που προμηθεύονταν την ηλεκτρική τους ενέργεια από νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όχι από υπάρχουσες. Η εμπορική ένωση Hydrogen Europe ασκούσε σκληρές πιέσεις ώστε η Επιτροπή να επιτρέψει την παραγωγή πράσινου H2 από υπάρχοντα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι ο προτεινόμενος κανόνας «προσθετικότητας» ήταν αυτοκαταστροφικός.

Τα μέτρα που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό  μη δεσμευτικών προγραμμάτων και συστάσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις, με την ενεργειακή μετάβαση να συγκεντρώνει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Κατάλληλος τύπος υδρογόνου

Η ΕΕ θα προτείνει επίσης κανονισμούς που θα ορίζουν ποιοι τύποι υδρογόνου θεωρούνται "πράσινοι", οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να διασφαλιστεί ότι το υδρογόνο που εισάγεται από εκτός Ευρώπης θα γίνει επίσης αποδεκτό ως πράσινο.Η Ευρώπη χρησιμοποιεί ήδη υδρογόνο σε ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες, αλλά το 90% αυτού παράγεται επί του παρόντος από αέριο σε μια διαδικασία που εκπέμπει CO2.

Επιτάχυνση σε όλα τα επίπεδα

Σύμφωνα με τον Timmermans, είναι «αναγκαίο να κοπεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και άλλα ορυκτά καύσιμα. «Πρέπει να περάσουμε το συντομότερο δυνατό στο πράσινο υδρογόνο μέσω των ΑΠΕ. Δεν έχουμε δικούς μας φυσικούς πόρους ως Ευρωπαίοι, εκτός από την απευθείας χρήση του ήλιου, με απευθείας χρήση του ανέμου, που θα δημιουργήσει την ενεργειακή κυριαρχία που χρειάζεται η Ευρώπη».

Ως μέρος αυτού, η αδειοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός του μπλοκ θα επιταχυνθεί, είπε, με τους Financial Times να αναφέρουν ότι τα προσχέδια προτάσεων έδειχναν ότι η Επιτροπή σχεδίαζε να άρει την ανάγκη για εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε νέα χαρακτηρισμένα «go-to» περιοχές.

«Η αδειοδότηση πρέπει να επιταχυνθεί και πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά, σε σαφείς περιοχές που επιτρέπουν την ταχεία διαδικασία και εξασφαλίζουν ταυτόχρονα την προστασία της φύσης», είπε. «Πρέπει να είμαστε πολύ δημιουργικοί. Στα επόμενα σχέδιά μας, θα κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να το πετύχουμε».

Σημειώνεται, ότι οι Βρυξέλλες θα περιγράψουν σχέδια για παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030 και εισαγωγή άλλων 10 εκατομμυρίων τόνων, υποστηριζόμενη από νομοθεσία που θα ορίζει ποιοι τύποι υδρογόνου μπορούν να θεωρηθούν ως ανανεώσιμοι.

Η Κομισιόν αναμένει ότι τα μέτρα θα απαιτήσουν επενδύσεις 195 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιπλέον αυτών που απαιτούνται ήδη για την επίτευξη του κλιματικού στόχου της ΕΕ για το 2030, ο οποίος θα συμβάλει στη μείωση των ποσών που πληρώνει η Ευρώπη για τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης