Ενέργεια

Ραγίζει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas μετά τις απαιτήσεις της ΡΑΕ

Ραγίζει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas μετά τις απαιτήσεις της ΡΑΕ

Η Ιtalgas αναφέρει ότι οι όροι που θέτει η ΡΑΕ βρίσκονται εκτός πλαισίου του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης

 

Σύννεφα σκεπάζουν την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas. Παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν πολύ μικρό διάστημα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εμφανίζονταν βέβαιες ότι η εμβληματική ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει απρόσκοπτα, ειδικά μετά την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και παράλληλα εθεωρείτο διαδικαστική υπόθεση η πιστοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και των θυγατρικών της από τη ΡΑΕ, τα πράγματα μοιάζουν πλέον να μην είναι τόσο εύκολα.

Η εμπλοκή προκύπτει με αφορμή την απαίτηση της ΡΑΕ, για να εγκρίνει την πιστοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και των θυγατρικών της, την διατήρηση της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας για τρία χρόνια μετά την εξαγορά της από την Italgas και παράλληλα την υποβολή αναπτυξιακού σχεδίου. Από την πλευρά του ο Ιταλός διαχειριστής του δικτύου διανομής, ο οποίος προσέφερε 733 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, θεωρεί δεσμευτικούς τους όρους αυτούς, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονταν στη συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και αρνείται να συμμορφωθεί. Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη ΡΑΕ σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και όχι Ολομέλειας. Στη συνάντηση πέραν των εκπροσώπων της ιταλικής εταιρίας συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος να έχει φανεί λευκός καπνός.


Εμμένει η ΡΑΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ εμμένει στις αρχικές θέσεις τις και εφόσον δεν συμμορφωθεί η ιταλική εταιρία εμφανίζεται μη διατεθειμένη να δώσει την πιστοποίηση των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) ως διαχειριστές του δικτύου διανομής.
Η Ιtalgas από την πλευρά της θεωρεί ότι οι όροι που θέτει η ΡΑΕ βρίσκονται εκτός πλαισίου του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης και είναι δύσκολο να εγκριθούν εκ των υστέρων από τους μετόχους της. Πάντως η ltalgas σε πρόσφατη παρουσίαση σε αναλυτές στην Ιταλία, υποστήριξε ότι η διαδικασία της πώλησης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σε ανάλογο μήκος κύματος άλλωστε βρίσκεται και η πρόσφατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «H Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε την έγκρισή της για τον προτιμητέο επενδυτή στις 15 Μαρτίου. Η πιστοποίηση του προτιμώμενου επενδυτή από τη ΡΑΕ αναμένεται στο τέλος Μαΐου και το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής αναμένεται στα μέσα Ιουνίου.

Το συνολικό τίμημα της προσφοράς ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων στο 65% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ αντιστοιχούν 476 εκατ. ευρώ». Πρέπει να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκει σήμερα στα ΕΛ-ΠΕ που θα εισπράξουν από την πώληση το υπόλοιπο του τιμήματος.
Μάλιστα και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας πρόσφατα στους αναλυτές με αφορμή την έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, είχε εμφανιστεί βεβαίως ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου.

Συμμόρφωση με τους κανόνες

Πάντως με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας με κάθε αφορμή δηλώνει ότι οι ξένες εταιρείες που έχουν εξαγοράσει μερίδια σε διαχειριστές στην Ελλάδα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες και τους όρους της Αρχής και κατ΄επέκταση της χώρας στην οποία έχουν αποφασίσει να επενδύσουν δημιουργεί πολλές ανησυχίες και ερωτηματικά για την έκβαση της υπόθεσης αλλά και για το χρόνο που θα απαιτηθεί. Με τις καθυστερήσεις να δίνουν επιχειρήματα στην ιταλική πλευρά ακόμη και για πάγωμα της ιδιωτικοποίησης, πολύ δε περισσότερο ότι η παρούσα συγκυρία με το φυσικό αέριο να βρίσκεται στο κέντρο της ενεργειακής κρίσης είναι πιθανόν να έχει δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, θέτει οριστικό τέλος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναφέροντας ότι «εν αναμονή του αποτελέσματος της νομικής υπόθεσης (διένεξη με την ELFE), με την τελική απόφαση να εκτιμάται ότι μπορεί να ληφθεί σε 2-3 χρόνια, ο τρέχον διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει. 'Έτσι το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει άλλες δομές συναλλαγής (transaction structures)».

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης