Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα ερωτήματα, τα ρίσκα, τα επερχόμενα κανόνια και η αναβίωση του "δεν πληρώνω"

Τα ερωτήματα, τα ρίσκα, τα επερχόμενα κανόνια και η αναβίωση του
Η αγορά ελπίζει σε αποσυμπίεση της κατάστασης από τον Ιούνιο, αλλά ανησυχεί ότι εάν τα πράγματα συνεχίσουν όπως είναι σήμερα τότε από το Σεπτέμβρη δεν αποκλείονται κανόνια

Σοβαρές καθυστερήσεις από πλευράς κυβέρνησης σε ότι αφορά τον έλεγχο της ενεργειακής κρίσης και τη μείωση των λογαριασμών του ρεύματος διαπιστώνει η αγορά καταλογίζοντας λάθη και επικοινωνιακή διαχείριση ενός μείζονος προβλήματος που μπορεί να γυρίσει την αγορά ηλεκτρισμού χρόνια πίσω και να αναβιώσει τη νοοτροπία του «δεν πληρώνω».
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι οι επιδοτήσεις δεν ήταν αρκετές για να συγκρατήσουν την τεράστια αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις να τρέχουν με ρυθμό αύξησης 10% ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ παράλληλα κατακόρυφη είναι και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι πολύ πιθανό να διπλασιαστούν τους επόμενους μήνες.

Κύκλοι της αγοράς μιλούν για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Μάρτιο είχε διαπιστωθεί η ανάγκη ουσιαστικών παρεμβάσεων. Ακόμη και σήμερα παραμένει ερωτηματικό το εάν θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου ο μηχανισμός που συζητείται με την Κομισιόν, όπως επίσης και το εάν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, το οποίο βεβαίως θα καθυστερήσει τουλάχιστον δυο μήνες να αποτυπωθεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Τα ερωτήματα

Βασικά ερωτήματα
που προκύπτουν είναι με ποιά κριτήρια θα λαμβάνεται η τιμή του λεγομένου πλαφόν στην χονδρική και πως θα ορίζεται το κόστος ανά τεχνολογία. Επίσης η διαδικασία θα λάβει υπόψη της, όπως αναφέρει το RepowerEU την διαβούλευση που ενδείκνυται να γίνει με τις επιχειρήσεις και τις διασυνδεδεμένες χώρες στον καθορισμό των κανόνων της νέας χονδρικής αγοράς;

Παρότι ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε τη Δευτέρα, 23 Μαίου, ότι επήλθε κατ’ αρχήν συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τον νέο μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρισμού, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο, η αγορά παραμένει ανήσυχη. Και τούτο γιατί μέχρι στιγμής, οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου δεν έχουν γνωστοποιηθεί ούτε στους παραγωγούς, ούτε στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας , προκειμένου να γνωρίζουν πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί και κυρίως πως θα χρηματοδοτηθεί.

Η αρχική ανακοίνωση για την ελάφρυνση των καταναλωτών και τη φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρισμού, μπορεί να λειτούργησε επικοινωνιακά, ακόμα όμως δεν έχει γίνει πράξη και όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει αφού επί του παρόντος η ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ ανταλλάσσουν επιστολές με θέμα το ποιος θα προσδιορίσει το ύψος της φορολογητέας ύλης. Έτσι ενώ ο Κώστας Σκρέκας ζήτησε από την Αρχή να προσδιορίσει το ποσό που θα φορολογηθεί, η ΡΑΕ αναμένει την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για να βγάλει ένα τελικό νούμερο.

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να λαμβάνουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς, πολλοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, καθώς περιλαμβάνουν την εκκαθάριση των χειμερινών μηνών, όταν η κατανάλωση ήταν αυξημένη λόγω της χρήσης κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση.  Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς η κυβέρνηση μιλάει για κατάργηση ή για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής ενισχύοντας την νοοτροπία του δεν πληρώνω και οι εταιρίες δέχονται βροχή εξώδικων κατά της «παράνομης» ρήτρας η οποία πάντως προβλέπεται από τον Κώδικα Προμήθειας.

Aπειλή για κανόνια από τον Σεπτέμβριο στους προμηθευτές

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι προμηθευτές μιλούν για άλμα διακανονισμών και αύξηση των ληξιπρόθεσμων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο κυρίως από εμπορικούς καταναλωτές των οποίων οι λογαριασμοί άρχισαν να επιδοτούνται από τον Φεβρουάριο οπότε και εξομαλύνθηκε κάπως η κατάσταση. Ωστόσο μέτρα όπως η επιστροφή 100 ευρώ/MWh στους καταναλωτές Γ21 που είναι περίπου 1 εκατομμύριο ρολόγια έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη τη μορφή υπουργικής απόφασης ή άλλης κανονιστικής πράξης.

Η αγορά ελπίζει σε αποσυμπίεση της κατάστασης από τον Ιούνιο, αλλά ανησυχεί ότι εάν τα πράγματα συνεχίσουν όπως είναι σήμερα τότε από το Σεπτέμβρη δεν αποκλείονται «κανόνια» μεταξύ των προμηθευτών οι οποίοι χρειάζονται τεράστια ρευστότητα για να αγοράσουν ρεύμα, χρηματοδοτούν για 40-45 ημέρες τις επιδοτήσεις του ΤΕΜ μέχρι να πληρωθούν από τον ΛΑΓΗΕ και αναγκάζονται να ρυθμίζουν τις οφειλές των πελατών τους οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τους διπλάσιους ή και τριπλάσιους λογαριασμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης