Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μείωση τιμήματος η πιθανή λύση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΔΕΠΑ Υποδομών

Μείωση τιμήματος η πιθανή λύση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΔΕΠΑ Υποδομών
Ποσό μεταξύ 50 και 100 εκατ ευρώ έχει πέσει στο τραπέζι μετά την επαξέταση των δεδομένων από τον ιταλικό όμιλο

Μονοπάτια συμβιβασμού που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών αναζητούν ΡΑΕ και Italagas , μετά το αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει τα προσκόμματα από τη πλευρά της ΡΑΕ σε σχέση με την πιστοποίηση της εταιρίας, υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ένα τέτοιο μονοπάτι, σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν στο εσωτερικό της ενεργειακής αγοράς, θα μπορούσε να είναι η μείωση του τιμήματος που προσέφερε η ιταλική εταιρία για την ΔΕΠΑ Υποδομών κατά 50 με 100 εκατ. ευρώ. Η Italgas , σύμφωνα με αυτή τη φημολογία, φέρεται να έχει διαπιστώσει εκ των υστέρων και αφού έπεσαν στην αντίληψή της και στοιχεία που δεν είχε εντοπίσει στη διαδικασία του due diligence , ότι τα 730 εκατ. ευρώ που έδωσε για το ελληνικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου ήταν πάρα πολλά .

Με αυτή την έννοια η εξέλιξη της διαδικασίας πιστοποίησης που αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα μπορούσε να αποτελέσει και μια καλή ευκαιρία για τους Ιταλούς να μειώσουν το τίμημα, σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν στην αγορά. Η συζήτηση μάλιστα αυτή, σύμφωνα με κάποιες πηγές, φέρεται ήδη να έχει ξεκινήσει, κάτι που μένει να φανεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού η Εκθεση της Κομισιόν τοποθετεί το κλείσιμο της συναλλαγής στα μέσα Ιουνίου.

Η εμπλοκή για το μετοχικό

Η εμπλοκή με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης προέκυψε όταν η ΡΑΕ συνέδεσε την πιστοποίηση των θυγατρικών εταιριών της ΔΕΠΑ Υποδομών, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ με δέσμευση για μη αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας για τρία χρόνια από την πώληση καθώς και περαιτέρω πληροφόρησης γύρω από το business plan, την δομή και το οργανόγραμμά της. Η Italgas κρίνει δεσμευτικούς τους όρους αυτούς και εγείρει σοβαρές αντιρρήσεις. Ειδικά στο ζήτημα της δέσμευσης για την μετοχική σύνθεση, προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται στην προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Η ΡΑΕ πάντως εμφανίζεται να εμμένει στις αρχικές της θέσεις, κάνοντας σαφές στην ιταλική πλευρά ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες του ευρωπαϊκού πλαισίου, οι οποίοι είναι κοινοί για όλες τις εταιρίες. Όπως ανέφερε το WEN χθες 24/5/2022, η ΡΑΕ δεν αλλάζει τις αρχικές θέσεις τις και εφόσον δεν συμμορφωθεί η ιταλική εταιρία εμφανίζεται μη διατεθειμένη να δώσει την πιστοποίηση των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) ως διαχειριστές του δικτύου διανομής. Η Ιtalgas από την πλευρά της θεωρεί ότι οι όροι που θέτει η ΡΑΕ βρίσκονται εκτός πλαισίου του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης και είναι δύσκολο να εγκριθούν εκ των υστέρων από τους μετόχους της. Πάντως η ltalgas σε πρόσφατη παρουσίαση σε αναλυτές στην Ιταλία, υποστήριξε ότι η διαδικασία της πώλησης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Κερδοφορία και επενδύσεις

Η εξέλιξη είναι κομβική για την ανάπτυξη των δικτύων του φυσικού αερίου εγχωρίως σε μια περίοδο που γενικότερα η στρατηγική των διασυνδέσεων έχει πολύ μεγάλη σημασία.
H Italgas έκλεισε το 2021 με καθαρά κέρδη σε επίπεδο ομίλου 362,8 εκατ ευρώ έναναντι 384 εκατ ευρώ το 2020.
Το EBITDA της ξεπέρασε το 40% σε άνοδο την περίοδο 2016 - 2021 στα 1,008 δισ από 684 εκατ , ενώ το CAPEX για την περίοδο ανήλθε σε 3,8 δισ.

Τι αναφέρουν τα ΕΛΠΕ για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων όπου γίνεται λόγος για εμπλοκή στην πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas, αρμόδια στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ σχολίασαν:

«Η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι μια σύνθετη συναλλαγή που τελεί υπό την αίρεση διαφόρων εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όπως άλλωστε προβλέπεται ρητώς στη σύμβαση αγοραπωλησίας που έχει υπογραφεί. Σημειώνεται επιπλέον ότι, ο συγκεκριμένος αγοραστής έχει μεγάλη εμπειρία στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αντιλαμβανόμαστε ότι η πιστοποίηση των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών από την ΡΑΕ, εν όψει της πώλησης  στην Italgas, θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί και την τελευταία αναβλητική αίρεση σύμφωνα με την υπογεγραμμένη σύμβαση, οπότε αναμένουμε την ολοκλήρωση της συναλλαγής στο επόμενο χρονικό διάστημα.»



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης