Τελευταία Νέα

Γ. Τριανταφύλλου (Motor Oil): Ο Όμιλος προωθεί έργα για την επαύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας

Γ. Τριανταφύλλου (Motor Oil): Ο Όμιλος προωθεί έργα για την επαύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας
Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, η κρίση οφείλεται στη δραστική μείωση των επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια.

Eπιφυλακτικός ως προς την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης είναι ο Γιώργος Τριανταφύλλου, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής του ομίλου Motor Oil, δηλώνοντας ότι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, όποτε κι αν αυτό συμβεί, θα μειώσει το πρόβλημα αλλά δεν θα το λύσει.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξη στο World Energy News, η κρίση έχει δομικά χαρακτηριστικά και οφείλεται στη δραστική μείωση των επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα παραθέτει το χειρότερο, όπως το χαρακτηρίζει σενάριο, η λύση να δοθεί μέσω της μείωσης της ζήτησης και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Πάντως μέσα σε αυτό το περιβάλλον των ισχυρών προκλήσεων ο όμιλος Motor Oil, όπως αναφέρει ο κ. Τριανταφύλλου, προωθεί έργα που στόχο έχουν την επαύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την προοδευτική μείωση των εκπομπών ρύπων. Μεταξύ αυτών είναι το FSRU Dioryga Gas, αλλά και η ανάπτυξη έργων υδρογόνου είτε μέσω του προγράμματος του ομίλου Blue Med, είτε μέσω συνεργασιών όπως αυτή με τη ΔΕΗ. Παράλληλα η MOH παραμένει προσηλωμένη στο έργο κατασκευής της νέας μονάδας CCGT στην Κομοτηνή σε συνδυασμό με τις κινήσεις για την διασφάλιση της τροφοδοσίας αλλά και τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου που θα καταναλώνεται από τη μονάδα.   

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Τριανταφύλλου.              

 

Ερώτηση: Η διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας με φυσικό αέριο αναδεικνύεται πλέον στο κεντρικό ζήτημα για την αγορά. Ποιες είναι οι κινήσεις και οι επιλογές του ομίλου προς την κατεύθυνση αυτή;

Απάντηση: Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε με πρωτοφανή ένταση την σημασία της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και την σημαντικότητα της εξασφάλισης διαφορετικών πηγών ενέργειας για το σύνολο της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στο φυσικό αέριο, όλη η Ευρώπη και η Ελλάδα έχει σχέση εξάρτησης με τη Ρωσία, μια σχέση που χτίστηκε στη βάση των επαυξημένων αναγκών μας, ιδιαίτερα στη προσπάθεια επίτευξης της ενεργειακής μας μετάβασης με πηγές ενέργειας που είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον. 

Οι ανάγκες λοιπόν αυτές δεν θα αλλάξουν σημαντικά μεσοπρόθεσμα, και σίγουρα όχι όσο παραμένουμε σωστά προσηλωμένοι στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας, με το σταδιακό παροπλισμό του λιγνίτη και την συνεχόμενα αυξανόμενη τάση προς τον εξηλεκτρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ομιλος Motor Oil προωθεί έργα τα οποία στόχο έχουν την επαύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους  καθώς και την προοδευτική μείωση των εκπομπών GHG, έργα τα οποία ευθυγραμμίζονται πλήρως και με το σχέδιο REPowerEU της ΕΕ.


5_33.jpg

Συγκεκριμένα, ο Ομιλος βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης του έργου Dioryga Gas, για τη κατασκευή ενός σύγχρονου FSRU κοντά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Κόρινθο. H Dioryga Gas θα δημιουργήσει μια νέα ενεργειακή είσοδο για την Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στη χώρα μας να εισάγει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από ασφαλέστερους προορισμούς, καθώς και να αποθηκεύει φυσικό αέριο, όπως και όταν χρειάζεται. Η Dioryga Gas θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διεκδικήσει τη θέση ενός ενεργειακού κόμβου στην Νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα εισαγωγής φυσικού αερίου και σε άλλες διασυνδεδεμένες χώρες της περιοχής μας. Τέλος η Dioryga Gas είναι Hydrogen Ready, δίνοντας προοπτική στο έργο αυτό και για όταν το υδρογόνο γίνει σημαντικό μέρος της ενεργειακής αγοράς.

Πέραν της Dioryga Gas, ο Ομιλος εργάζεται συστηματικά στην ανάπτυξη έργων υδρογόνου στην Ελλάδα, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του φυσικού αερίου που εισάγεται στη χώρα με υδρογόνο χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος που θα παράγεται στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι στα επόμενα λίγα χρόνια, είτε μέσω των δικών της έργων όπως το πρόγραμμα Blue Med, είτε μέσω συνεργασιών όπως αυτή με τη ΔΕΗ, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε σημαντικές ποσότητες υδρογόνου στην αγορά και έτσι να μειώσουμε σε ένα βαθμό την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο.     

Ερώτηση: Οι προοπτικές δημιουργίας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού με καύση φυσικού αερίου από τον Όμιλο ενισχύονται ή αποδυναμώνονται λόγω της ενεργειακής κρίσης; Εξετάζετε το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της λήψης επενδυτικών αποφάσεων;  

Απάντηση: Παρά τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της εκτόξευσης των τιμών στις διεθνείς αγορές ενέργειας, το φυσικό αέριο παραμένει κομβικό κομμάτι της ενεργειακής αλυσίδας.

Ανεξάρτητα από τις σημαντικές προσπάθειες ανάπτυξης ΑΠΕ και εναλλακτικών πηγών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδρογόνο, μπαταρίες  κλπ), η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ενός σταθερού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο μεσοδιάστημα που ακολουθεί πρέπει να βασίζεται σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια ενεργειακή αγορά, όπως η Ελληνική, όπου η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και η σημαντική ανάπτυξη των ΑΠΕ δημιουργεί την ανάγκη εισόδου στο σύστημα αξιόπιστων και ευέλικτων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού που είναι κατ’ εξοχήν μονάδες φυσικού αερίου.

Γι αυτό το λόγο η ΜΟΗ παραμένει προσηλωμένη στο έργο κατασκευής της νέας μονάδας CCGT στην Κομοτηνή σε συνδυασμό με τις κινήσεις για την διασφάλιση της τροφοδοσίας αλλά και τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου που θα καταναλώνεται από τη μονάδα.

89_31.jpg


Ερώτηση: Εκτιμάτε ότι οι προοπτικές της ενεργειακής μετάβασης σε νέους τύπους καυσίμων ενισχύονται λόγω της ενεργειακής κρίσης;

Απάντηση: Η αντίδραση της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση, όπως αυτή απεικονίζεται και στο REPowerEU βασίζεται σημαντικά στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης νέου τύπου καυσίμων, όπως το υδρογόνο χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, τα οποία θα βοηθήσουν στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής ηπείρου σε εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.

Η αντίδραση αυτή είναι προφανώς προς τη σωστή κατεύθυνσή. Στη Motor Oil πιστεύουμε ότι η ενεργειακή εκμετάλλευση νέου τύπου καυσίμων, όπως το υδρογόνο χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, βιοκαύσιμα δευτέρας και τρίτης γενεάς καθώς και άλλων παραγόντων της κυκλικής οικονομίας θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και προωθούμε συστηματικά επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι σημαντικό, όμως, να γίνει αντιληπτό ότι αυτά τα καύσιμα δεν αποτελούν άμεσα λύση για την ενεργειακή κρίση. Πέραν της τεχνολογικής ωρίμανσης που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι θεμελιώδης απαίτηση για την εμπορική τους βιωσιμότητα, χρειάζεται χρόνος για τη δημιουργία επαρκούς παραγωγικής βάσης, και της ευρείας υιοθέτησης τους από καταναλωτές.

Ερώτηση: Πολλοί λένε ότι τα έργα αποθήκευσης, όπως και το υδρογόνο ως καύσιμο που θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο, είναι «ακριβές» λύσεις και ότι οι σχετικές τεχνολογίες δεν έχουν φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο οικονομικής βιωσιμότητας. Πως σχολιάζετε αυτές τις απόψεις και ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του ομίλου σε αυτή την κατεύθυνση;        

Απάντηση: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει σοβαρός σκεπτικισμός γύρω από το κόστος παραγωγής και χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, όπως το υδρογόνο.

Η αλήθεια είναι, ότι η χρήση υδρογόνου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος σε μεγάλη κλίμακα δίχως κρατική υποστήριξη δεν είναι εμπορικά βιώσιμη. Αυτό έχει να κάνει με την ανάγκη τεχνολογικής ωρίμανσης της αλυσίδας παραγωγής υδρογόνου, την έλλειψη υποδομών αποθήκευσης και διανομής καθώς και την ανάγκη νέων επενδύσεων από τους τελικούς  καταναλωτές για τη χρήση του.

Είναι, συγχρόνως, όμως αλήθεια ότι το κόστος χρήσης υδρογόνου βαίνει διαρκώς μειούμενο καθώς ωριμάζουν τεχνολογικά και εμπορικά οι συνθήκες σε μεγάλο βαθμό, επικουρούμενες από Ευρωπαϊκές και κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Στη Motor Oil πιστεύουμε ότι το υδρογόνο έχει ένα σημαντικό ρόλο στη μελλοντική ενεργειακή αγορά ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας, ως μελλοντικό καύσιμο και ως μέσο μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος της χρήσης φυσικού αερίου. Έχουμε επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη προγραμμάτων παραγωγής υδρογόνου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος όπως το Blue Med και είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων για την επίτευξη των στόχων μας αυτών.   

Ερώτηση:  Η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδόν ένα χρόνο τώρα. Πόσο κοντά θεωρείτε ότι βρισκόμαστε στην εξομάλυνση της κατάστασης;

Απάντηση: Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να δει κανείς ένα ευχάριστο σενάριο για το τέλος της ενεργειακής κρίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Ρωσική εισβολή επέτεινε μια κρίση, η οποία ήταν ήδη σε εξέλιξη από το τέλος των περιορισμών της Covid19, και της οποίας οι ρίζες πάνε αρκετά χρόνια πίσω.

Αυτό που βιώνουμε σήμερα ως ενεργειακή κρίση έχει τις ρίζες του στη δραστική μείωση επενδύσεων στο τομέα των υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει να κάνει βασικά με ρυθμιστικά μέτρα και κυβερνητικές πολιτικές που υιοθετηθήκαν ενάντια σε αυτές τις επενδύσεις. Με τη σειρά του αυτό δημιούργησε ασφυκτικές  συνθήκες στις αγορές τη στιγμή που οι περιορισμοί Covid19 αρθήκαν και η ζήτηση για ενέργεια επανήλθε σε κανονικά επίπεδα. Σε αυτή τη κατάσταση προστέθηκε η ρωσική εισβολή που διατάραξε τις αγορές ακόμα περισσότερο.

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, όταν γίνει, σίγουρα θα μειώσει εν μέρη το πρόβλημα. Η δομική πτώση της προσφοράς όμως λόγω της αποεπένδυσης από το πετρέλαιο θα είναι δύσκολο και αρκετά χρονοβόρο για να διορθωθεί. Οι λιγότερο αισιόδοξοι προβλέπουν ότι η λύση τελικά θα δοθεί μόνο από τη μείωση της ζήτησης από μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που πιθανόν να είναι και το χειρότερο σενάριο.  

Ερώτηση: Η εκτόξευση των λογαριασμών του ρεύματος και φυσικού αερίου προκαλεί μεγάλη δυσφορία στους καταναλωτές όλων των κατηγοριών. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα και ποια είναι αυτή;

Απάντηση: Δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολη ή γρήγορη λύση στο πρόβλημα, που είναι άλλωστε και ο λόγος που η μόνη προτεινόμενη λύση ως τώρα είναι η άμεση υποστήριξη των καταναλωτών με επιδοτήσεις.

Το κόστος του ρεύματος και του  φυσικού αερίου είναι δεμένο με το κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που με τη σειρά του οδηγείται από τις διεθνείς εξελίξεις. Η αλλαγή της δυναμικής των τιμών δυστυχώς ξεφεύγει από τα όρια της Ελλάδας και σε ένα βαθμό της Ευρώπης. Ειδικά από τη στιγμή που η Ευρώπη δεν διεκδίκησε την ενεργειακή της αυτονομία όπως η Αμερική και σε ένα βαθμό το Ηνωμένο Βασίλειο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης