Wood Mackenzie: «Θέμα» το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών για τους στόχους του REPowerEU στα φωτοβολταϊκά

Wood Mackenzie: «Θέμα» το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών για τους στόχους του REPowerEU στα φωτοβολταϊκά
Στόχος της Wood Mackenzie είναι τα 420 GW ηλιακών εγκαταστάσεων έως το 2030

Η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών για φωτοβολταϊκά ενδέχεται να βγάλει εκτός στόχου το ευρωπαϊκό σχέδιο REPowerEU για την προσδοκώμενη εγκατεστημένη ισχύ.

Σύμφωνα με την εν λόγω πρωτοβουλία στόχος είναι τα 420 GW ηλιακών εγκαταστάσεων έως το 2030, με τη Wood Mackenzie να θεωρεί σοβαρό εμπόδιο την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών παγκοσμίως θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 8% το διάστημα 2022 και 2031 σε περίπου 3,500 GW και η Ευρώπη θα κατέχει το 9% ή περίπου 331 GW των εγκαταστάσεων της περιόδου. Προσθέτουν ακόμη πως δυνητικά, μέσω του REPowerEU, μπορεί να υπερδιπλασιαστούν οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Ο ανώτερος αναλυτής της Wood Mackenzie Θοδωρής Θεοδώρου δήλωσε: «Η παγκόσμια ώθηση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας έχει επιστρατεύσει την καινοτομία. Ωστόσο, ο Covid , το αυξημένο κόστος, η γρήγορη επανάκαμψη της ζήτησης και τα αυξημένα κόστη μεταφοράς έχουν δώσει ώθηση στις τιμές κατά 20%. Οι παγκόσμιες τιμές για βασικές πρώτες ύλες όπως το πολυπυρίτιο, το ασήμι, το αλουμίνιο, ο χαλκός και ο χάλυβας έχουν φτάσει σε πολυετή υψηλά».

Στο επίκεντρο η ηλιακή ενέργεια

Σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης, η «Ευρώπη καλείται να μεταμορφώσει το ενεργειακό της σύστημα στον απόηχο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Καθώς όμως οι κυρώσεις αρχίζουν να τίθενται σε ισχύ και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης, η Ευρώπη πρέπει να περιηγηθεί σε αυτό το περιβάλλον υψηλών τιμών και να δράσει γρήγορα για να αναπτύξει μια τοπική αλυσίδα εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας για να επιτύχει τους στόχους της».

Η Wood Mackenzie αναφέρει πως για να επιτευχθούν οι στόχοι του REPowerEU πρέπει να δημιουργηθεί μια εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού. Οι υφιστάμενες παραγωγικές δυνατότητας της Ευρώπης σε πολισιλικόνη, φωτοβολταϊκά δίσκια πυριτίου και πάνελ χρειάζεται να επεκταθούν κατά 3 φορές, 20 φορές, 42 φορές και 6 φορές, αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης