Ενέργεια

H επιβολή πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια διχάζει την ΕΕ

H επιβολή πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια διχάζει την ΕΕ

 Παραμένουν οι διαφωνίες στην Ε.Ε. για το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

 

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στις τάξεις της Ε.Ε. σχετικά με το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το θέμα συζητήθηκε και πάλι τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής, με χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και το Βέλγιο να τάσσονται υπέρ της ιδέας ώστε να αποσυνδεθεί πανευρωπαϊκά η τιμή του ρεύματος από την αδυσώπητα ανοδική πορεία του φυσικού αερίου ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία.

Οπως ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, «μπορέσαμε να συζητήσουμε την αγορά ηλεκτρισμού, τη δυνατότητα ενός πλαφόν στις τιμές. Δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να μελετήσει το ζήτημα». Οι ενστάσεις χωρών όπως η Ολλανδία και η Γερμανία στη ριζική αναμόρφωση του ευρωπαϊκού συστήματος διαμόρφωσης των τιμών δεν έχουν καμφθεί, ωστόσο οι λύσεις που θα δοθούν βραχυπρόθεσμα στο ζήτημα αυτό θα είναι εθνικές, υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής.

Τα συμπεράσματα για την ενέργεια αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «ενθαρρύνει την άμεση [prompt] χρήση, πριν από τον επόμενο χειμώνα, της πλατφόρμας αγοράς ενέργειας της Ε.Ε.» για την κοινή προμήθεια υδρογονανθράκων. Επιπλέον, οι «27» απευθύνουν πρόσκληση στην Κομισιόν «να διερευνήσει επίσης με τους διεθνείς μας εταίρους τρόπους να τεθούν υπό έλεγχο οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης [μέσω της διερεύνησης] της δυνατότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων στις τιμές των εισαγωγών, όπου αυτό είναι ταιριαστό».

Πηγή: www.kathimerini.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης