Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Tι σημαίνει για την Ελλάδα το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Tι σημαίνει για την Ελλάδα το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πόσο επηρεάζονται ο ασφαλής εφοδιασμός της αγοράς και η ελληνική ναυτιλία

 

Σημαντικές επιπτώσεις, τόσο για το κόστος των καυσίμων στην Ελλάδα όσο και για την ελληνική ναυτιλία, αναμένεται να έχει μεσοπρόθεσμα το έκτο πακέτο κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία και ειδικότερα στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Ναι μεν ο ασφαλής εφοδιασμός των ελληνικών διυλιστηρίων σε αργό πετρέλαιο είναι εγγυημένος, αφού δύναται να υποκατασταθεί από άλλους προμηθευτές –αν και με αυξημένο κόστος μεταφορικών–, πλην όμως η προμήθεια ημιεπεξεργασμένων πετρελαιοειδών (feedstock), που τώρα εισάγονται κατά κόρον από τη Ρωσία και χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη από τα ελληνικά διυλιστήρια για ειδικούς, αλλά κρίσιμους τύπους καυσίμων, όπως τα αεροπορικά, είναι μια απαιτητική και αβέβαιη προσπάθεια. Αυτό εξηγούν μιλώντας στην «Κ» κορυφαία στελέχη του ελληνικού ενεργειακού και ναυτιλιακού κλάδου.

Αλλες πηγές προσθέτουν, μάλιστα, πως ήδη εδώ και πολλές εβδομάδες έχει δημιουργηθεί ένα γκρίζο καθεστώς που αφορά συγκεκριμένους Ρώσους προμηθευτές αλλά και λιμενικούς τερματικούς σταθμούς φόρτωσης υδρογονανθράκων, με αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι Ελληνες πλοιοκτήτες να θέλουν να πάρουν φορτία από τη Ρωσία.

Πηγή: www.kathimerini.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης