Τελευταία Νέα

Intrakat: Πρωτοστατεί στην ενέργεια με αξιόλογο χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 2,3 GW στις ΑΠΕ

Intrakat: Πρωτοστατεί στην ενέργεια με αξιόλογο χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 2,3 GW στις ΑΠΕ
Ο Όμιλος συνεχίζει να επενδύει και να αναπτύσσει έργα καθαρής ενέργειας, με σκοπό την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών μας στόχων

Ο Όμιλος INTRAKAT δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, επενδύοντας και αναπτύσσοντας έργα καθαρής ενέργειας και συνεισφέροντας στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπου διαθέτει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο αδειών από Αιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα ισχύος 1,6 GW καθώς και της αποθήκευσης ενέργειας με χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 0,7 GW .

56_22.jpg

Συγκεκριμένα το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου κατανέμεται ως εξής:

  • 1 GW Αιολικά Πάρκα
  • 0,6 GW Φωτοβολταϊκά Πάρκα &
  • 0,7 GW Σταθμοί Αποθήκευσης με χρήση συσσωρευτών

Αιολικά πάρκα 1GW

Όσον αφορά τα Αιολικά Πάρκα η δραστηριότητα και ο σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνουν:

  • 15 MW στο Φραγκάκι Άνδρου με εξασφαλισμένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας για 20 χρόνια, κατασκευασμένο, σε φάση έναρξης δοκιμαστικής λειτουργίας
  • 5 MW στο Καστρί Εύβοιας, σε φάση κατασκευής με ριζική ανανέωση εξοπλισμού, με εξασφαλισμένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας για 20 χρόνια μέσω διαγωνισμού της ΡΑΕ και θα τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο 2022
  • 78 ΜW με εξασφαλισμένη ταρίφα 20ετούς διάρκειας εισέρχονται  σε κατασκευαστικό στάδιο και αναμένεται να λειτουργήσουν εντός διετίας: Πρόκειται για τα Αιολικά Πάρκα στις θέσεις «Κάρκαρος» στα σύνορα Βοιωτίας, Φωκίδας με ισχύ 36,4 ΜW και «Ζυγουρολίβαδο» στη Θεσσαλία με ισχύ 41,4 MW  για τα οποία ολοκληρώνεται η αδειοδοτική διαδικασία και η κατασκευή τους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022 με στόχο να λειτουργήσουν στα τέλη του 2023 & εντός του 2024 αντίστοιχα
  • 90 MW ωριμάζουν αδειοδοτικά και αναμένεται  να εκκινήσουν κατασκευή από το 2023, έχοντας εξασφαλίσει έσοδα είτε μέσω συμμετοχής σε ανταγωνιστικές διαδικασίες είτε μέσω διμερών συμβολαίων (PPAs): Συγκεκριμένα έργα συνολικής ισχύος 77 MW έχουν ήδη ολοκληρώσει την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση, έχουν εξασφαλίσει οριστικούς όρους σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον 11 MW έχουν ολοκληρώσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση και, βάσει ημερομηνίας υποβολής αίτησης, αναμένουν προσεχώς την έκδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Τα έργα αυτά έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στον επόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ για να εξασφαλίσουν σύμβαση πώλησης με εξασφαλισμένη τιμή για 20 χρόνια και
  • 730ΜW βρίσκονται στο στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης και εκπόνησης όλων των απαραίτητων ενεργειακών μελετών και μετρήσεων με στόχο να εκκινήσουν κατασκευή από το 2024 και να τεθούν σε λειτουργία σταδιακά από το 2025 και μετά
  • 90 MW σε αναμονή για έκδοση βεβαίωσης παραγωγού από τη ΡΑΕ

Σημαντικά έργα τα οποία κατασκευάζονται από την ΙΝΤRΑΚΑΤ για λογαριασμό τρίτων είναι τα αιολικά πάρκα:

  • 33MW στη Στέρνιζα Βοιωτίας, αφορά επέκταση κατά 12MW του υφιστάμενου σε λειτουργία Α/Π ισχύος 21 MW και
  • 16MW στους Αυλούς, Βοιωτίας, turn-key projects για λογαριασμό της Cubico Sustainable Investments (Cubico), ενός κορυφαίου επενδυτή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως.
  • 27,8ΜW στο Μουζάκι, Καρδίτσας, για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανενώσιμες ΑΕ.

Στα έργα αυτά η ΙΝΤRΑΚΑΤ έχει συνάψει και σύμβαση ορισμένου χρόνου για τη διαχείριση της λειτουργίας τους (asset management)

12_103.jpg

Φωτοβολταϊκά Πάρκα – 0,6 GW

Όσον αφορά τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα, ο σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει:

  • 320 MW έχουν ολοκληρώσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση και βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης οριστικής προσφοράς σύνδεσης.
  • 280 MW με άδειες ή βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ υπό ανάπτυξη, ευρισκόμενα στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδιεοδότησης.

Αποθήκευση Ενέργειας 0,7 GW

Τέλος η Intrakat ως πρωτοπόρος εισέρχεται δυναμικά στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας έχοντας ήδη λάβει από  τη ΡΑΕ 6 άδειες για σταθμούς αποθήκευσης  με χρήση Συσσωρευτών (μπαταρίες) συνολικής ισχύος 496,6ΜW, στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις και αναμένεται η έκδοση αδειών για σταθμούς αποθήκευσης με ισχύ 200MW οι οποίοι χωροθετούνται στην Εύβοια, στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη.

H εταιρεία μας συνεχίζει να επενδύει και να αναπτύσσει έργα καθαρής ενέργειας, με σκοπό την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών μας στόχων.

*O Όμιλος Intrakat αναπτύσσει συνεχώς τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ των πολλών έργων που αναλαμβάνει είναι και η κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης