Τελευταία Νέα

Υπεβλήθη στην DG Comp το Green Pool για τα PPAs - Στόχος η εφαρμογή το 2023

Υπεβλήθη στην DG Comp το Green Pool για τα PPAs - Στόχος η εφαρμογή το 2023
Στόχος να αρχίσει να εφαρμόζεται από την αρχή του 2023 όταν θα έχουν εκπνεύσει τα συμβόλαια που έχουν συνάψει οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με τη ΔΕΗ

Υπεβλήθη προ ολίγων ημερών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού το σχέδιο του μηχανισμού στήριξης των πράσινων PPAs, δηλαδή των συμβολαίων αγοράς πράσινης ενέργειας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Ο στόχος του σχεδίου είναι διπλός: Πρώτον η διασφάλιση ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, και δεύτερον η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Ο μηχανισμός που έχει την κωδική ονομασία «Green Pool» και συζητείται εδώ και μήνες μεταξύ της ελληνικής ενεργοβόρου βιομηχανίας και του ΥΠΕΝ -μάλιστα είχε προκοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Φθινόπωρο του 2021- πλέον έχει πάρει την οριστική μορφή του και στοχεύει να εξομαλύνει το πρόσθετο κόστος που προκύπτει για την ενεργοβόρο βιομηχανία από τη στροφή του ενεργειακού συστήματος στις ΑΠΕ.

Στόχος η εφαρμογή από το 2023

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορά στο ελληνικό Green Pool υπάρχει στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα RePowerEU. Συγκεκριμένα η Κομισιόν αναφερόμενη στο ζήτημα του επιπλέον κόστους που προκύπτει για τις βιομηχανίες, οι οποίες τροφοδοτούνται με σταθερό φορτίο (base load) λόγω τη μεταβλητότητας των ΑΠΕ σημειώνει ότι εταιρίες συμβούλων ανά την Ευρώπη προσφέρουν λύσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως η συγκέντρωση της ζήτησης (aggregate demand) πολλών καταναλωτών. Παράλληλα εξετάζονται μηχανισμοί για τη συγκέντρωση της ζήτησής και τη μείωση των κινδύνων και του κόστους.

Και η Κομισιόν προσθέτει: «Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ένας αριθμός ενεργοβόρων βιομηχανιών εργάζονται πάνω στην ιδέα του «Green Pool», σύμφωνα με την οποία πολλές εταιρίες συγκεντρώνουν τη ζήτηση τους για ηλεκτρική ενέργεια. Στη συνέχεια, κάθε βιομηχανία υπογράφει ένα ή και περισσότερα PPAs για την κάλυψη της ζήτησης σε συγκεντρωτικό επίπεδο. Για να διαμορφωθεί και να σταθεροποιηθεί η εναπομένουσα ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, διαπραγματεύεται μια ξεχωριστή σύμβαση μείωσης του συνολικού κόστους των συμμετεχόντων για τους συμμετέχοντες».
Με βάση λοιπόν το γεγονός ότι η ελληνική πρωτοβουλία για το Green Pool έχει προσελκύσει όπως φαίνεται το θετικό ενδιαφέρον της Κομισιόν, η ελληνική πρόταση εστάλη επισήμως από το ΥΠΕΝ προς έγκριση στην DGComp με στόχο να αρχίσει να εφαρμόζεται από την αρχή του 2023 όταν θα έχουν εκπνεύσει τα συμβόλαια που έχουν συνάψει οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με τη ΔΕΗ.

Aggregator ο εξομαλυντής

Το σχέδιο του ελληνικού μηχανισμού επί της ουσίας προβλέπει την επιδότηση της εξομάλυνσης (shaping) του κόστους με τη βοήθεια ενός aggregator του «Green Pool».
Οι ενεργοβόροι καταναλωτές θα προμηθεύονται νέα ισχύ πράσινης ενέργεια μέσω εταιρικών συμβάσεων από παραγωγούς ΑΠΕ και θα τη διαθέτουν στον aggregator «Green Pool». Αυτό θα αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες και τα κόστη διαμόρφωσης της ενέργειας αυτής (ισόποση με το PPA) σε φορτίο βάσης προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών, που δεν θα είναι άλλοι από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι τα PPA εμπεριέχουν ένα σημαντικό ρίσκο για τις βιομηχανίες και η έκταση του ρίσκου εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης που θα δίνεται μέσω του μηχανισμού. Και αυτό γιατί οι τιμές της παραγωγής από φωτοβολταϊκά, για παράδειγμα τα μεσημέρια του καλοκαιριού μπορεί να είναι χαμηλότερες από τις τιμές που συμφωνούνται μέσω ενός ΡΡΑ, ή ακόμη και χαμηλότερες από τις τιμές ενέργειας τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας που έχει ανάγκη η βιομηχανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με υπολογισμούς το 1ο τετράμηνο του 2022 οι τιμές της ενέργειας από φωτοβολταϊκά ήταν τουλάχιστον 10 ευρώ/MWh χαμηλότερες ως προς τις τιμές τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ενώ όσο θα αυξάνεται η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών τόσο θα αυξάνεται η διαφορά.

Από αυτά τα στοιχεία καθίσταται σαφής η ανάγκη της υιοθέτησης του Green Pool αλλά και η σημασία του ύψους της επιδότησης.
Σημειώνεται ότι με βάση το αρχικό σχέδιο που είχε προκοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Φθινόπωρο συνολικό επιπλέον κόστος για το οποίο θα πρέπει να υποστηριχθεί ο aggregator είχε υπολογιστεί μεταξύ 5-15 ευρώ/MWh ανάλογα με τον όγκο της παραγωγής ΑΠΕ που ενταχθεί στο Green Pool και το επίπεδο ανάπτυξης ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης