Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: H KfW σχεδιάζει να αγοράσει μερίδιο στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας TransnetBW

Γερμανία: H KfW σχεδιάζει να αγοράσει μερίδιο στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας TransnetBW
Η EnBW διερευνά επί του παρόντος την πώληση μεριδίου 49,9% της TransnetBW σε έναν μακροπρόθεσμο επενδυτικό εταίρο και στοχεύει να λάβει μια απόφαση για το αν θα προχωρήσει στην κίνηση κατά τη διάρκεια του 2022

Η γερμανική κρατική τράπεζα KfW εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει μερίδιο στο TransnetBW, το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης καθώς η EnBW  αναζητεί επενδυτικό εταίρο, σύμφωνα με το Reuters.
Οι πρώτες συζητήσεις υπογραμμίζουν τις προσπάθειες του Βερολίνου να διατηρήσει έναν ορισμένο βαθμό ελέγχου στις βασικές ενεργειακές υποδομές, μια στρατηγική που έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική υπό το φως πιθανών διαταραχών στην παροχή ρεύματος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Γερμανία έχει θέσει επίσης πολύ φιλόδοξους στόχους επέκτασης για την ηλιακή και αιολική ενέργεια που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μπορούν να χειρίζονται και να διανέμουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου της Γερμανίας, μόνο η TransnetBW μπορεί να χρειαστεί επένδυση περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, η οποία καλύπτει επίσης τη Suedlink, ένα έργο με την TenneT για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από τη βόρεια Γερμανία στο νότο.

Εκτός από τη δημιουργία ενός πρόσθετου καναλιού χρηματοδότησης, ένα άμεσο μερίδιο που κατέχει η KfW θα έδινε επίσης στην κυβέρνηση μεγαλύτερη επιρροή όταν πρόκειται για αποφάσεις για την επέκταση του δικτύου.

Η EnBW διερευνά επί του παρόντος την πώληση μεριδίου 49,9% της TransnetBW σε έναν μακροπρόθεσμο επενδυτικό εταίρο και στοχεύει να λάβει μια απόφαση για το αν θα προχωρήσει στην κίνηση κατά τη διάρκεια του 2022.

Το δίκτυο μήκους 3.100 km θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας, αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και δεν υπάρχει εγγύηση ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Μερίδιο

Η KfW αναμένεται να λάβει μικρότερο μερίδιο από το 49,9% που θα μπορούσε να προσφερθεί σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι επενδυτές υποδομής ενδιαφέρονται επίσης για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η EnBW ανέφερε ότι δεν μπορούσε να εξετάσει πιθανές εκτιμήσεις της KfW. «Καταρχήν, ωστόσο, η KfW -όπως και πολλοί άλλοι επενδυτές- θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός χρηματοοικονομικός εταίρος στη συναλλαγή», ανέφερε η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας.
Η EnBW σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πρώτη από τις συνομιλίες με πιθανούς επενδυτές τις επόμενες εβδομάδες.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε γνώση των σχεδίων πώλησης της EnBW για την TransnetBW και παρακολουθεί τη διαδικασία.

Η KfW έχει εντείνει τον ρόλο της στον τομέα των ενεργειακών υποδομών της Γερμανίας. Το 2018, αγόρασε το 20% της ανταγωνιστικής 50Hertz της TransnetBW από τον Βέλγο πλειοψηφικό ιδιοκτήτη Elia για να αποτρέψει μια πιθανή αγορά από την κινεζική State Grid.
Τον Μάρτιο, η KfW αγόρασε μερίδιο 50% σε προγραμματισμένο τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης