Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σιάμισιης: Οι μέτοχοι της Elpedison δεν πήραν ούτε ένα ευρώ μέρισμα από το 2003

Σιάμισιης: Οι μέτοχοι της Elpedison δεν πήραν ούτε ένα ευρώ μέρισμα από το 2003

ο επιχειρηματικός κόσμος της ενέργειας δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται το οικονομικό βάρος που σηκώνει η κοινωνία καθώς και ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει το μέρος που του αναλογεί

 

Σχετικά Άρθρα
Έντονη δυσφορία έχει προκαλέσει στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας η δημόσια συζήτηση για τα περίφημα «ουρανοκατέβατα κέρδη», «υπερκέρδη», ή «υπερέσοδα», που όπως δηλώνεται στο πλαίσιο της πολιτικης αντιπαράθεσης αποκομίζουν λόγω της ανόδου των τιμών του ηλεκτρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Υπερκέρδη που αντιπολίτευση ανέδειξε ως ζήτημα και η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού δήλωσε ότι θα φορολογήσει και μάλιστα σε ποσοστό 90%.

Ο ένας μετά τον άλλο οι επικεφαλής των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας τοποθετούνται επί του ζητήματος στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, εκφράζοντας εμμέσως την ανησυχία τόσο για το επενδυτικό κλίμα, όσο και για την νοοτροπία που διαμορφώνεται στη χώρα όταν ο πολιτικός κόσμος καταγγέλλει τις επιχειρήσεις για αισχροκέρδεια.

Σε μια περίοδο βαθιάς ενεργειακής κρίσης που θα συνεχιστεί επί μακρόν και η οποία οφείλεται κατ΄αρχάς στην πράσινη μετάβαση και τα αυξημένα κόστη που αυτή συνεπάγεται και επιτείνεται λόγω του Ρωσο – Ουκρανικού πολέμου, ο επιχειρηματικός κόσμος της ενέργειας δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται το οικονομικό βάρος που σηκώνει η κοινωνία καθώς και ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει το μέρος που του αναλογεί.
Παράλληλα ωστόσο στέκεται απέναντι στη δαιμονοποίηση των επιχειρήσεων και εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις των όσων λέγονται στην ίδια τη δραστηριότητα του τομέα της ενέργειας καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο νοοτροπίες όπως αυτές του δεν πληρώνω.

Σιάμισιης: Προβληματισμός για την δίωξη των εταιρείων

Ενδεικτικές του κλίματος αυτού είναι οι τοποθετήσεις τόσο του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ-ΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του ομίλου, όσο και του Ευάγγελου Μυτιληναίου επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος επίσης κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων πριν από μια εβδομάδα.
Ο κ. Σιάμισιης υπενθύμισε ότι η θυγατρική του ομίλου Elpedison λειτούργησε την πρώτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής το 2005, ενώ στο χαρτοφυλάκιο της ανήκει και η μονάδα της Θίσβης.
«Από το 2003 όταν ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή μέχρι και σήμερα», είπε ο κ. Σιάμισιης υπογραμμίζοντας ότι η θέση του εκφράζει και την υπόλοιπη αγορά των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού, «η Elpedison δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στους μετόχους υπό τη μορφή μερίσματος».

« Ήταν μια δύσκολη διαδρομή, μια δύσκολη εικοσαετία η οποία ξεκίνησε με πολύ θετικές προδιαγραφές προς μια νέα κερδοφόρα αγορά. Φτάσαμε στο 2022 να μην έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τις εταιρίες αυτές. Δεν ήταν λανθασμένη η απόφαση μας. Ήταν μια απόφαση στρατηγικής.
Όμως η συνεχής δίωξη των εταιριών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια είτε στο δημόσιο λόγο είτε μέσω υπερβολικής φορολόγησης, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτόμαστε δυο φορές».

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ-ΠΕ τόνισε ακόμη ότι: «Η ηλεκτρική ενέργεια στο βαθμό που παύει να βασίζεται στις εγχώριες πρώτες ύλες, θα έχει τις επιπτώσεις των διεθνών αγορών. Αυτό είναι ένα κόστος το οποίο θα πρέπει να το δεχθούμε, να το κατανοήσουμε. Από τη στιγμή που η επιλογή μας είναι να πάμε σε μια περισσότερο πράσινη οικονομία, πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα κόστη της μετάβασης».

Και κατέληξε: «Θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για να κρατήσουμε το σύστημα ζωντανό και να κρατήσουμε τους καταναλωτές και την κοινωνία ζωντανή, ώστε όλοι μαζί να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα υψηλές οικονομικές απαιτήσεις σε όλους και στις εταιρίες και στους καταναλωτές».

Μυτιληναίος:Έχουμε ελεγχθεί για το target model

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε διατυπώσει τα πράγματα με μεγαλύτερη σαφήνεια τονίζοντας ότι όταν άνοιξε η αγορά της ενέργειας η εταιρία του γνώριζε ότι εισέρχεται σε μια αγορά με προϊόντα κοινής ωφέλειας που έχει ιδιαιτερότητες. «Δεν χρησιμοποιήσαμε το target model με τρόπο που θα μας δημιουργούσε αθέμιτα κέρδη» είπε. «Έχουμε ελεγχθεί δέκα φορές γι΄αυτό. Έχουμε το καλύτερο energy management στην Ελλάδα και gas sourcing και μπορούμε να φέρνουμε καλύτερα αποτελέσματα από τον ανταγωνισμό. Αυτό δε λέγεται ούτε αισχροκέρδεια ούτε υπερκέρδη».

Μάλιστα ο κ. Μυτιληναίος ξεκαθάρισε ότι η εταιρία του είναι έτοιμη να καταβάλει εισφορά αλληλεγγύης για να στηρίξει την κοινωνία που έχει ανάγκη και κατέληξε: «Να σου λένε όμως φέρε από αυτά που έκλεψες αυτό δε θα το δεχτώ ποτέ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης