Ενέργεια

Έκθεση: «Ζαλίζουν» τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές φυσικού αερίου - πετρελαίου

Έκθεση: «Ζαλίζουν» τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές φυσικού αερίου - πετρελαίου
Η έκθεση εστιάζει στις πρώτες 100 μέρες του πολέμου στην Ουκρανία με τα έσοδα να αγγίζουν τα 93 δισ. ευρώ

Στα 9ε δις. ευρώ ανέρχονται τα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές των ορυκτών καυσίμων τις πρώτες 100 μέρες του πολέμου στην Ουκρανία, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού να προέρχεται από την ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ανεξάρτητου κέντρου μελετών Centre for research on energy and clean air (CREA), «Κέντρο έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα»).

Η συγκεκριμένη έκθεση προκύπτει μετά τις προτροπές του Κιέβου προς τη Δύση για να διακόψει κάθε είδους εμπόριο με τη Ρωσία. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΕ συμφώνησε να σταματήσει τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, από τις οποίες η ήπειρος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. Αν και το μπλοκ στοχεύει να μειώσει τις αποστολές φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος, δεν υπάρχει εμπάργκο επί του παρόντος.

Οι πελάτες

Σύμφωνα με την έκθεση, η ΕΕ απορρόφησε το 61% των εξαγωγών ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας κατά τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου, αξίας περίπου 57 δισεκατομμυρίων ευρώ (60 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι κορυφαίοι εισαγωγείς ήταν η Κίνα με 12,6 δισ. ευρώ, η Γερμανία (12,1 δισ.) και η Ιταλία (7,8 δισ.).

Τα έσοδα της Ρωσίας από ορυκτά καύσιμα προέρχονται πρώτα από την πώληση αργού πετρελαίου (46 δισεκατομμύρια). Ακολουθούν το φυσικό αέριο, προϊόντα πετρελαίου, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και άνθρακας.

Ακόμη και όταν οι εξαγωγές της Ρωσίας έπεσαν κατακόρυφα τον Μάιο, με χώρες και εταιρείες να αποφεύγουν τις προμήθειες της λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η παγκόσμια άνοδος των τιμών των ορυκτών καυσίμων συνέχισε να γεμίζει τα ταμεία του Κρεμλίνου, με τα έσοδα από τις εξαγωγές να φτάνουν σε υψηλά ρεκόρ. Οι μέσες τιμές εξαγωγής της Ρωσίας ήταν περίπου 60% υψηλότερες από πέρυσι, σύμφωνα με την CREA.

Η «στάση» της Γαλλίας

Ορισμένες χώρες έχουν αυξήσει τις αγορές τους από τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας, πρόσθεσε η έκθεση. «Καθώς η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Γαλλία αύξησε τις εισαγωγές της για να γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο», δήλωσε ο αναλυτής της CREA Lauri Myllyvirta.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά είναι αγορές spot και όχι μακροπρόθεσμα συμβόλαια, η Γαλλία συνειδητά αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τη ρωσική ενέργεια στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Myllyvirta.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης