Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επέκταση της Total Energies και στο Κατάρ - Το νέο deal LNG 29 δισ. ευρώ

Επέκταση της Total Energies και στο Κατάρ - Το νέο deal LNG 29 δισ. ευρώ
Η Total Energies  έγινε η πρώτη ξένη εταιρεία που κέρδισε μερίδιο σε έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου του Κατάρ

Επεκτείνεται σημαντικά η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης του Κατάρ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.

Η παγκόσμια ζήτηση για το καύσιμο αυξάνεται κατακόρυφα, καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη αγωνίζονται να απεξαρτηθούν από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου μετά την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό η Total Energies  έγινε η πρώτη ξένη εταιρεία που κέρδισε μερίδιο σε έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου του Κατάρ. Ειδικότερα, θα αποκτήσει μερίδιο 6,25% στην πρώτη φάση του σχεδίου, τόνισε ο κρατικός παραγωγός Qatar Energy.

Τα projects

Το σχέδιο με όνομα orth Field East, θα κοστίσει σχεδόν 29 δισεκατομμύρια δολάρια και θα περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων μονάδων υγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η ετήσια δυναμικότητα  του Κατάρ θα επεκταθεί σε 110 εκατομμύρια τόνους έως το 2026 από 77 εκατομμύρια. Η TotalEnergies θα κατέχει το 25% μιας κοινοπραξίας με την Qatar Energy, ενώ η κοινοπραξία με τη σειρά της θα κατέχει το 25% του North Field East.

Οι δηλώσεις Pouyanne

Ένας άλλος εταίρος θα ανακοινωθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Ντόχα ο Saad al Kaabi, υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και επικεφαλής της Qatar Energy. Η Exxon Mobil Corp. και η ConocoPhillips είναι επίσης έτοιμες να κερδίσουν μερίδια, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Shell Plc υπέβαλε προσφορά.

Αυτές οι τρεις εταιρείες και η TotalEnergies έχουν όλες μερίδια στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις παραγωγής του Κατάρ.

O διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne υπογράμμισε την μεγάλη όρεξη κολοσσιαίων Ομίλων για το LNG, τονίζοντας ότι: «Ξαφνικά, εξαιτίας των τραγικών γεγονότων στην Ευρώπη, όλοι σπεύδουν να αποκτήσουν LNG».

Ο Pouyanne δήλωσε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα βοηθήσει τον μακροπρόθεσμο στόχο της ηπείρου να χρησιμοποιεί λιγότερο άνθρακα και πετρέλαιο. Ενώ το φυσικό αέριο εκπέμπει άνθρακα όταν καίγεται και οι διαρροές μεθανίου είναι συχνές στη βιομηχανία, είναι ένα καθαρότερο ορυκτό καύσιμο.

"Πρόκειται για καλά νέα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο αποτελούν το κλειδί για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης