Ενέργεια

Υπερταμείο το ΤΕΜ με δύο υπολογαριασμούς - Επίδομα θέρμανσης και ΥΚΩ στον μηχανισμό του

Υπερταμείο το ΤΕΜ με δύο υπολογαριασμούς - Επίδομα θέρμανσης και ΥΚΩ στον μηχανισμό του
Διευρύνονται τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο θα μεταφέρονται πλέον και τα έσοδα από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Σε εργαλείο παροχής επιδοτήσεων στους καταναλωτές τόσο για τον ηλεκτρισμό όσο και για το πετρέλαιο θέρμανσης αναδεικνύεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που συστάθηκε το Φθινόπωρο του 2021 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που όλοι τότε θεωρούσαν ότι θα αποκλιμακωθεί σε λίγους μήνες.
Πλέον η λειτουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης λαμβάνει μακροπρόθεσμη προοπτική, αναδεικνύοντας ότι η ενεργειακή κρίση δεν είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που θα λήξει σύντομα, αλλά έχει άμεση σχέση με την πράσινη μετάβαση και το ενεργειακό κόστος θα παραμείνει υψηλό για μακρό χρονικό διάστημα ίσως και έως το τέλος της δεκαετίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής διευρύνονται τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο θα μεταφέρονται πλέον και τα έσοδα από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρεώσεις των ΥΚΩ που στόχο έχουν να εξισορροπήσουν το κόστος της ενέργειας μεταξύ του ηπειρωτικού συστήματος και των νησιών και οι οποίες θα έπρεπε να έχουν μειωθεί μετά την ολοκλήρωση κάποιων από τις διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, όπως των Κυκλάδων και της Μικρής Διασύνδεσης της Κρήτης, παραμένουν ίδιες συνεχίζοντας να επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Πως θα λειτουργούν οι δύο υπολογαριασμοί του ΤΕΜ

Επίσης προβλέπεται ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα χρηματοδοτείται και από τον προϋπολογισμό, ενώ θα παρέχει επιδοτήσεις όχι μόνο για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο αλλά και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.
Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο ειδικός λογαριασμός «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» διαχωρίζεται λογιστικά σε δύο Yπολογαριασμούς: α) Τον Υπολογαριασμό Εσόδων και β) τον Υπολογαριασμό Εξόδων.

Ο Υπολογαριασμός Εσόδων του ΤΕΜ έχει τις εξής εισροές:
έσοδα από τον ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ)
έσοδα από τον ειδικό λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας
έσοδα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό,

Ο Υπολογαριασμός Εξόδων του Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης έχει τις εξής εκροές:
τις επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου,
τα ποσά που αφορούν στο επίδομα θέρμανσης του
τα ποσά που αφορούν στο κόστος λειτουργίας τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας Κοζάνης, μέχρι τη σύνδεση της τηλεθέρμανσης του Δήμου με την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα V
τα ποσά που αφορούν στον ειδικό λογαριασμό για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος
τα ποσά που αφορούν στον ειδικό λογαριασμό για τη χορήγηση ενίσχυσης σε οικιακούς καταναλωτές λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα
δράσεις που αφορούν στην απόσυρση και αντικατάσταση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών μέσω συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς,

Τα θέματα που αφορούν τις εκροές καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών.
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται το ποσοστό των εισροών που αποδίδεται, ως ανταποδοτικό τέλος, στον ΔΑΠΕΕΠ, για την κάλυψη των λειτουργικών και διαχειριστικών δαπανών του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Επίσης προβλέπεται ότι ο ΔΑΠΕΕΠ ειδικά για το 2022 θα μπορεί να συνάψει μια ή περισσότερες συμβάσεις για την ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος για την υποστήριξη του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, με απευθείας ανάθεσης με συνολικό ποσό χωρίς ΦΠΑ 150.000.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης