Ενέργεια

Πλήρης η επάρκεια σε φυσικό αέριο παρά την διακοπή των Ρώσων - Προμηθεύουμε και την Βουλγαρία

Πλήρης η επάρκεια σε φυσικό αέριο παρά την διακοπή των Ρώσων - Προμηθεύουμε και την Βουλγαρία
Οι αυξημένες αποθεματοποιήσεις  φορτίων LNG σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό εισαγωγών προς το παρόν αντιμετωπίζουν πλήρως το ζήτημα
Σχετικά Άρθρα

Δεν τίθεται κανένα θέμα επάρκειας, στην τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο παρά τη διακοπή της παροχής για μια εβδομάδα, από 21 έως 27 Ιουνίου, ρωσικού αερίου μέσω του TurkStream, ο οποίος μπαίνει σε προγραμματισμένη συντήρηση.
Οι αυξημένες εισαγωγές φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τον Μάιο, σε συνδυασμό με τα φορτία που έχουν προγραμματιστεί να αφιχθούν τον Ιούνιο καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι το προηγούμενο διάστημα η τιμή του LNG στην αγορά είχε discount 10 ευρώ/MWh σε σχέση με την τιμή TTF γεγονός που οδήγησε σε αυξημένες εισαγωγές και ισχυρή αποθεματοποίηση στη Ρεβυθούσα. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα σχεδόν το μισό από το αέριο που προμηθεύτηκε η Βουλγαρία προήλθε από την Ελλάδα, ενώ έχει σε εξέλιξη έναν ακόμη διαγωνισμό για να προμηθευτεί 45 GWh αερίου και εκτιμάται ότι ένα μεγάλο μέρος θα καλυφθεί από ελληνικές εταιρίες.

Αποθεματοποίηση LNG

Όπως είναι γνωστό η Gazprom έχει διακόψει από τις αρχές Μαίου τις εξαγωγές αερίου προς τη Βουλγαρία επειδή η Σόφια αρνήθηκε να πληρώσει με ρούβλια.
Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι εισαγωγές ρωσικού αερίου στην ελληνική αγορά από την είσοδο του αγωγού στο Σιδηρόκαστρο είχαν μειωθεί σημαντικά, καλύπτοντας μόλις το 3% του συνόλου της ζήτησης αερίου τον περασμένο μήνα.
Σε ανάλογα χαμηλά ποσοστά ενδεχομένως και χαμηλότερα αναμένεται να κινηθεί η συμμετοχή του ρωσικού αερίου και τον μήνα αυτό. Ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ότι η τιμή των φορτίων LNG στην αγορά ήταν χαμηλότερη, κάτι που όπως δήλωσαν καλά ενημερωμένες πηγές, μπορεί να συμβεί για διάστημα 1-2 μηνών καθιστώντας το LNG πιο συμφέρουσα επιλογή από το αέριο αγωγού.

Στα 122,7 ευρώ/MWh το TTF

Εξάλλου τον Μάιο και ως τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η τιμή TTF είχε υποχωρήσει από τα υψηλά του Μαρτίου, φθάνοντας να κινείται σε μία κλίμακα της τάξης των 80-90 ευρώ/MWh. Όμως η σημαντική, απότομη μείωση των ροών αερίου στον αγωγό Ρωσίας- Γερμανίας “Nord Stream 1”, ήταν η αφετηρία για το νέο ράλι στη τιμή TTF, το οποίο χθες στο συμβόλαιο Ιουλίου έκλεισε στα 122,700 ευρώ/MWh (+ 4,214%).

H Ρωσία δήλωσε ότι το δυναμικό μεταφοράς του αγωγού Nord Stream 1 θα μειωθεί κατά περίπου 60 %, πράγμα που περιορίζει δραστικά την παροχή αερίου σε μεγάλος μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς πέραν της Γερμανίας που επηρεάζεται άμεσα και περισσότερο από όλες τις χώρες, σημαντικές μειώσεις στις ροές ρωσικού αερίου έχουν καταγράψει και μία σειρά από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Γαλλίας. Χθες πάντως, η ροή στο Nord Stream 1 αυξήθηκε ελαφρά, πράγμα που συνέβαλε στην υποχώρηση της τιμής TTF από τα υψηλά της ημέρας, τα 128,25 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης