Επιχειρήσεις

Συμφωνία Ιαπωνίας και Σαουδικής Αραβίας για το IPO της Aramco

tags :
Συμφωνία Ιαπωνίας και Σαουδικής Αραβίας για το IPO της Aramco
Το χρηματιστήριο του Τόκιο και η Aramco εξετάζουν τη σύσταση ομάδας που θα μελετήσει την εισαγωγή μετοχών της εταιρίας στην ιαπωνική αγορά
Η Aramco και το χρηματιστήριο του Τόκιο (TSE) εξετάζουν το ενδεχόμενο σύστασης μιας κοινής ομάδας που θα μελετήσει την ενδεχόμενη εισαγωγή μετοχών του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας στη χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας.
Η συμφωνία να εξεταστεί η ενδεχόμενη σύσταση μιας ομάδας εργασίας για το θέμα αυτό ήταν μια από τις πολλές συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις σήμερα 13/3/2017 την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του βασιλιά Salman στην Ιαπωνία, όπως ανέφεραν οι δύο κυβερνήσεις σε κοινή τους ανακοίνωση.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe ζήτησε από τον βασιλιά Salman να στηρίξει την εισαγωγή των μετοχών της Aramco στο χρηματιστήριο του Τόκιο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος  της ιαπωνικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Ο βασιλιάς Salman δήλωσε ότι η χώρα του εξετάσει το αίτημα αυτό διότι επιθυμεί οι Ιάπωνες επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της Aramco, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζουν να εισαγάγουν ποσοστό έως 5% του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο στο χρηματιστήριο του Ριάντ, το Tadawul, και επίσης σε μία ακόμα ή περισσότερες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
H  δημόσια προσφορά της Aramco  είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και σχεδιάζει να αντλήσει  έως 100 δισ. δολ.
Την IPO  διεκδικούν, εκτός από Τόκιο, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και το Τορόντο.
Ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση θέλει οι μετοχές της Aramco να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Τόκιο, τραπεζίτες και δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η ιαπωνική αγορά μάλλον δεν θα λάβει το χρίσμα λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού και του γεγονότος ότι οι Ιάπωνες επενδυτές δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για ενεργειακές εταιρίες σε σχέση με άλλους κλάδους όπως η τεχνολογία.
Η μεταβλητότητα του γεν είναι επίσης ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης