Ενέργεια

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Μπλόκο στην EPA για τις εκπομπές αερίων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Μπλόκο στην EPA για τις εκπομπές αερίων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής

Η απόφαση θα περιορίσει την ικανότητα της EPA να εκδίδει οποιουσδήποτε κανονισμούς για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέβαλε την Πέμπτη περιορισμούς στην εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εκδίδει κανονισμούς για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, μια απόφαση που θα υπονομεύσει τα σχέδια του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η απόφαση 6-3 του δικαστηρίου περιόρισε την εξουσία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) να ρυθμίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και αέριο σύμφωνα με τον νόμο ορόσημο για την καταπολέμηση της ρύπανσης Clean Air Act. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν επεξεργάζεται επί του παρόντος νέους κανονισμούς.

Οι έξι συντηρητικοί του δικαστηρίου είχαν την πλειοψηφία στην απόφαση που συνέταξε ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς, με τους τρεις φιλελεύθερους να διαφωνούν.

Η EPA και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσαν ότι οι δικηγόροι αναλύουν την απόφαση και αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των εκπομπών σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα υποχωρήσει στη χρήση των αρχών που έχει βάσει νόμου για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της κρίσης της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Επιπτώσεις στις αποφάσεις

Η απόφαση είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις πέρα ​​από την EPA, καθώς εγείρει νέα νομικά ερωτήματα σχετικά με τυχόν μεγάλες αποφάσεις που λαμβάνονται από ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Η συντηρητική πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει δείξει σκεπτικισμό απέναντι στην ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή.

Οι δικαστές ανέτρεψαν μια απόφαση του 2021 του Εφετείου των ΗΠΑ για την Πολιτεία της Κολούμπια που είχε καταρρίψει τον κανονισμό του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την προσιτή καθαρή ενέργεια. Αυτός ο κανονισμός, τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να διατηρήσει, θα επιβάλει όρια σε μια διάταξη του νόμου για τον καθαρό αέρα που ονομάζεται "Section 111", η οποία παρέχει στην EPA την εξουσία να ρυθμίζει τις εκπομπές από υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Η απόφαση βασίστηκε σε αυτό που ονομάζεται νομικό δόγμα των «μεγάλων ερωτημάτων» που απαιτεί ρητή εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο για δράση σε θέματα ευρείας σημασίας και κοινωνικού αντίκτυπου. Οι δικαστές τον Ιανουάριο φάνηκε να ασπάζονται αυτή τη θεωρία όταν μπλόκαρε την πολιτική εμβολίων ή δοκιμών της κυβέρνησης Μπάιντεν για μεγαλύτερες επιχειρήσεις, βασικό στοιχείο του σχεδίου της για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Η επίκληση αυτού του δόγματος από το δικαστήριο στέλνει ένα μήνυμα ότι οι δικαστές θα αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που επιδιώκουν να εφαρμόσουν ευρείες πολιτικές εθνικής σημασίας.

Η απόφαση θα περιορίσει την ικανότητα της EPA να εκδίδει οποιουσδήποτε κανονισμούς για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που πιέζουν για μια φιλόδοξη εθνική αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής προς τις ανανεώσιμες πηγές. Ως εκ τούτου, η απόφαση θα περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει τις εκπομπές του τομέα της ενέργειας - που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των αερίων θερμοκηπίου των ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης