Ενέργεια

Stress Tests για black out - Σε καλύτερη μοίρα η Ελλάδα από ευρωπαϊκές χώρες

Stress Tests για black out - Σε καλύτερη μοίρα η Ελλάδα από ευρωπαϊκές χώρες
Επιδείνωση των τιμών φυσικού αερίου, λόγω των προγραμματισμένων απεργιών στη Νορβηγία που απειλούν ακόμη περισσότερο την αγορά μετά τις περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο
Σχετικά Άρθρα
Μια σειρά από stress tests με διάφορα σενάρια παρουσίασε ο ΔΕΣΦΑ κατά την σύγκλιση της ομάδας έκτακτης διαχείρισης κρίσεων από τον ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα.
Για την Ελλάδα τα πράγματα εμφανίζονται συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με τις αρκετές χώρες της Ευρώπης, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι 10 κράτη έχουν περάσει στο στάδιο της προειδοποίησης  (warning) ενώ η Γερμανία είναι στο στάδιο alert. Η προετοιμασία των λιγνιτικών μονάδων, η χρήση εναλλακτικά του diesel για τέσσερεις μονάδες φυσικού αερίου και φυσικά η εκτεταμένη χρήση των ΑΠΕ αποτελούν τα πλεονεκτήματα της ελληνικής πλαυράς.

Την ίδια ώρα οι τιμές των συμβολαίων TTF για τον Αύγουστο ανεβαίνουν 10% και έχουν φτάσει τα 163 ευρώ/MWh, προεξοφλώντας και το μεγάλο πρόβλημα εύρεσης επιπλέον ποσοστήτων LNG στην περίπτωση που δούμε να κόβεται το φυσικό άεριο τον Ιούλιο.
ΔΕΠΑ, Mytilineos, Elpedison και Ήρων, όπως και η ΔΕΗ έχουν κάνει κάθε προετοιμασία για φορτία LNG και η εκτίμηση είναι, ότι ο χρόνος μιας κρίσης, εφόσον αυτή εκδηλώθεί με την διακοπή τροφοδοσίας από την Gazprom, θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εξήγηση έχει το σημερινό ράλι τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξαιτίας των προγραμματισμένων απεργιών στη Νορβηγία που απειλούν ακόμη περισσότερο την αγορά μετά τις περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο της Νορβηγία καλύπτει περίπου το 13% των καθημερινών εξαγωγών με το λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου να προειδοποιεί για μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς λόγω της απεργίας  που ξεκινά και πάλι αύριο Τρίτη (5/7) θα κλείσουν τρία σημεία εφοδιασμού ενώ την Τετάρτη (6/7) θα τεθούν εκτός λειτουργίας άλλα τρία.

Το βασικότερο στοιχείο στο οποίο όλοι προσβλέπουν είναι ποιές θα είναι οι ευρωπαϊκές παρεμβάσεις. Αποδεικνύεται πάντως πόσο καθυστερεί η Ευρώπη σε top επίπεδο να πάρει μέτρα, όταν για το πλαφόν φυσικού αερίου ο Ντράγκι έχει αναφέρει ότι θα εξεταστεί το φθινόπωρο.

K. Σκρέκας: Συστηματική και έγκαιρη προετοιμασία για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας


Η συνολική εκτίμηση πάντως είναι ότι αν κοπεί το ρωσικό αέριο θα έχουμε ένα τεστ για την ενεργειακή αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όλα θα κριθούν στην δυνατότητα εύρεσης LNG. Oι τιμές των νάυλων στο LNG ξεπέρασαν τα 160.000 ευρώ/MWh.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα σενάρια – ακόμα και τα πλέον δυσμενή - προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Ειδικότερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συμπέρανε, στο τέλος της συνεδρίασης, ότι «προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, εξετάζοντας και τα δυσμενέστερα σενάρια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει διαθέσιμο LNG».

Ειδικότερα:

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.
  • Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν  τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιος Πετραλιάς, o Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison, Νικόλαος Ζαχαριάδης, ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Mytilineos, Ντίνος Μπενρουμπής και ο Γενικός Διευθυντής της ΗΡΩΝ, Λουκάς Δημητρίου.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης