Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση: Η εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία σε έξι γραφήματα

Ενεργειακή κρίση: Η εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία σε έξι γραφήματα
Η Γερμανία προετοιμάζεται για μια πιθανή πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών, σύμφωνα με το Reuters

Και επισήμως έναρξη της σημερινής διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μεταδίδει το Reuters, με ένα και μόνο βασικό ερώτημα. Μετά το πέρας της προγραμματισμένης περιόδου συντήρησης των 10 ημερών, οι ροές θα επαννεκινήσουν;

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για να τροφοδοτήσει την οικονομία της που βασίζεται στις εξαγωγές και να διατηρήσει τα σπίτια ζεστά. Ωστόσο, προετοιμάζεται για μια πιθανή πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών, εάν η Μόσχα εντείνει τη χρήση φυσικού αερίου ως οικονομικό όπλο κατά της Δύσης, ενώ διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

Στελέχη του κλάδου και οικονομολόγοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα τα πάει η Γερμανία τους επόμενους μήνες και μετά, και σε ποιους τομείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Ακολουθούν έξι γραφήματα που απεικονίζουν την έκθεση της Γερμανίας:

1. Ο αγωγός Nord Stream 1 από τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας είναι η πιο σημαντική απευθείας οδός φυσικού αερίου προς τη Γερμανία. Υπάρχει ανησυχία ότι μετά την περίοδο συντήρησης ο αγωγός κλείνει οριστικά. Σε αυτή την περίπτωση, η αποθηκευτική διαδικασία δεν θα γίνει εγκαίρως για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, η οποία απέχει μόλις τρεις μήνες.

1_121.JPG

2. Δεν είναι μόνο η Γερμανία. Οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη περιορίζονται επίσης μέσω δρομολογίων που συνδέουν τη Ρωσία με τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία μέσω Ουκρανίας και σε άλλη διαδρομή μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας.

2_127.JPG


3. Το λιγότερο φυσικό αέριο και τα ανώτατα όρια στις τιμές για τους καταναλωτές έχουν πιέσει τους προμηθευτές ενέργειας, με παράδειγμα την γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για μια πιθανή διάσωση.

3_117.jpg

4. Η γερμανική βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει τιτάνες όπως η Volkswagen και η Siemens, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου, αλλά τα μισά νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο δεν απέχουν πολύ. Οι σκέψεις για δελτίο ενέργειας ήδη προκαλούν σύγχυση και έντονο φόβο.

4_65.jpg

5. Σε μεγάλη δίνη βρίσκεται ο χημικός τομέα της χώρας, με την BASF – σύμφωνα με την Moody’s – να χρησιμοποιεί μόνη της το 4% του φυσικού αερίου της Γερμανίας στις εγκαταστάσεις της στο Ludwigshafen. «Σε ένα σενάριο μειωμένης διαθεσιμότητας φυσικού αερίου, οι ευρωπαίοι παραγωγοί χημικών ουσιών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον δύο χειμώνες με περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου» ανέφερε η Moody's σε ερευνητικό σημείωμα, προσθέτοντας ότι το κόστος θα αυξηθεί επίσης.

5_34.JPG

6. Στο πιο ζοφερό σενάριο, η πλήρης διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου θα μπορούσε να κοστίσει στη Γερμανία το 12,7% της οικονομικής απόδοσης το δεύτερο εξάμηνο του 2022. υτό θα μεταφραστεί σε 193 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολικές οικονομικές απώλειες.


6_34.JPG

Η Γερμανία μπορεί να φημίζεται για τα αυτοκίνητά της, αλλά οι βιομηχανίες που βλέπουν τις δραστηριότητές τους να περιορίζονται περισσότερο από την έλλειψη αερίου περιλαμβάνουν το γυαλί, τον σίδηρο και τον χάλυβα, τα κεραμικά, τα τρόφιμα και την εκτύπωση, με τεράστιες επιπτώσεις σε άλλους τομείς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης