Ενέργεια

Θωρακισμένη η Ελλάδα απέναντι στην ενεργειακή κρίση - Σε λειτουργία το FSU, τα νέα φορτία

Θωρακισμένη η Ελλάδα απέναντι στην ενεργειακή κρίση - Σε λειτουργία το FSU, τα νέα φορτία

Οκτώ φορτία LNG έρχονται τον Αύγουστο

Με αγωνία παρακολουθεί η Ευρώπη τις εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά μετά τη χθεσινή διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 για συντήρηση. Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουλίου όταν σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα πρέπει να επαναλειτουργήσει ο αγωγός αν και οι ανησυχίες για πλήρη και οριστική διακοπή της τροφοδοσίας του από την Gazprom εντείνονται δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF υποχώρησαν κατά 6,6% και διαμορφώθηκαν στα 163,5 ευρώ/MWh μετά την ανακοίνωση του του Καναδά ότι θα επιτρέψει της επιστροφή της τουρμπίνας που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του Nord Stream 1.

Στην ελληνική πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου ο μέσος όρος της τιμής κλεισίματος την προηγούμενη εβδομάδα (4 Ιουλίου - 10 Ιουλίου 2022) διαμορφώθηκε στα 139,45 ευρώ/MWh, ενώ οι συνολικές ποσότητες που διαπραγματεύτηκαν ανήλθαν σε 9.650 MWh. H Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη όσον αφορά τον στόχο της ενεργειακής επάρκειας καθώς, διεθέτει τις υποδομές και τον πρόγραμματισμό για την έλευση φορτίων LNG και οι μεγάλες ενεργειακές της εταιρίες είναι ισχυρές οικονομικά για να ανταπορκριθούν στις περιστάσεις.

Η ΔΕΠΑ, η Mytilineos, η ΔΕΗ αλλά και οι υπόλοιποι έχουν προγραμματίσει νέα φορτία για τον Αύγουστο, το ζήτημα είναι πόσο θα ανέβει η τιμή του LNG, αν οι Ρώσοι δεν επαναφέρουν τις ροές.
Αυτό αποτελεί ανησυχία, αλλά δεν αποκλείεται να διαψευστεί πανηγυρικά μετά τις πρωτοβουλίες των Γερμανών, αλλάζοντας το ενεργειακό σκηνικό προς όφελος των ευρωπαϊκών χωρών.
Η ελληνική ενεργειακή αγορά αν ήταν μόνη της θα κατόρθωνε με βεβαιότητα να ξεπεράσει το πρόβλημα, η σύνδεσή της όμως με γειτονικές χώρες λόγω της δομής του ενεργειακού συστήματος την υποχρεώνει να κάνει εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας είτε να τροφοδοτεί τρίτες αγορές.

Πάντως οι φόβοι για την επάρκεια τροφοδοσίας της Ευρώπης παραμένουν και είναι ισχυροί αφού μέχρι στιγμής 12 ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα οι Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία και Σλοβακία αντιμετωπίζουν μειωμένες ή μηδενικές ροές από τη Ρωσία.

Άλλωστε για να αντιμετωπίσει τους αυξημένους κινδύνους η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει έκτακτο σχέδιο δράσης της ενόψει του χειμώνα στις 20 Ιουλίου, ενώ στις 26 Ιουλίου, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν για να συζητήσουν πώς η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.
Μέσα σε αυτό το σκοτεινό περιβάλλον ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δηλώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα από πλευράς επάρκειας από τις περισσότερε χώρες της Ευρώπης.

Μπαίνει σε λειτουργία το FSU

Άλλωστε το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου (FSU) που έχει φέρει ο ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, αναβαθμίζοντας κατά τουλάχιστον 70% τη αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.

Σε ότι αφορά δε τις εισαγωγές LNG στην ελληνική αγορά το πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα προβλέπει για τον Αύγουστο 8 φορτία, με συνολικό όγκο 595.419 κυβικά μέτρα.
Πάντως η ποσότητα αυτή είναι μειωμένη σε σχέση με τον Ιούλιο που ανήλθε στα 650.544 κυβικά μέτρα γεγονός που εν μέρη οφείλεται στις υψηλές τιμές αλλά και στις προβλέψεις για μικρότερη ζήτηση τον Σεπτέμβριο όταν θα έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος του καύσωνα.

Έτσι για τον Αύγουστο η ΔΕΗ φέρνει ένα φορτίο 147.710 κυβικών μέτρων, η ΔΕΠΑ δυο φορτία συνολικά 147.710 κυβικών μέτρων (73.855 κυβικά μέτρα και 147.710 κυβικά μέτρα). Τρία φορτία φέρνει η βουλγαρική Met Energy συνολικού όγκου 73.412 κυβικών μέτρων (54.653 κυβικά μέτρα, 11.078 κυβικά μέτρα και 7.681 κυβικά μέτρα) και η Μυτιληναίος δύο φορτία 226.587 κυβικών μέτρων (78.877 κυβικά μέτρα και 147.710 κυβικά μέτρα).

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ προτείνει τρία σημαντικά έργα φυσικού αερίου για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο του REPowerEU και να επωφεληθούν από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Οι προτάσεις αυτές θα προωθηθούν στις Βρυξέλλες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την ενοικίαση του FSU στο τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, η οποία έχει γίνει για ένα έτος, αλλά και τη λειτουργία μιας μόνιμης αποθήκης στη Ρεβυθούσα, και την αναβάθμιση του συμπιεστή φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, ένα έργο με κατεξοχήν περιφερειακό ενδιαφέρον, καθώς θα αυξήσει την εξαγωγική δυνατότητα προς το βορρά, κάτι σημαντικό για χώρες όπως η Βουλγαρία που έχουν πάψει να λαμβάνουν ρωσικό φυσικό αέριο.

www.wordenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης