Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Foreign Policy: Γιατί η Ευρώπη είναι «φυλακισμένη» στα ενεργειακά δεσμά της Ρωσίας - Τι λένει οι ειδικοί

Foreign Policy: Γιατί η Ευρώπη είναι «φυλακισμένη» στα ενεργειακά δεσμά της Ρωσίας - Τι λένει οι ειδικοί
Πολλοί αξιωματούχοι και ειδικοί στον τομέα της ενέργειας ανησυχούν ότι η κρίση θα διαρκέσει μετά και από την προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού (11-21/7)

Καθώς οι διακοπές ρωσικού φυσικού αερίου ανατρέπουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, η ήπειρος αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μία από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις της, σύμφωνα και με τις απόψεις των ειδικών, όπως μεταδίδει το Foreignpolicy.

Εδώ και πολλούς μήνες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν ύστατες προσπάθειες για να μην χάσουν την προμήθεια φυσικού αερίου της Ρωσίας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών και αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό σωσίβιο για την ήπειρο. Αυτός ο εφιάλτης γίνεται τώρα μια οδυνηρή πραγματικότητα καθώς η Μόσχα μειώνει τις ροές της ως αντίποινα για την υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία, αυξάνοντας δραματικά τις τιμές της ενέργειας και αναγκάζοντας πολλές χώρες να καταφύγουν σε σχέδια έκτακτης ανάγκης.

«Πρόκειται για την πιο ακραία ενεργειακή κρίση που έχει συμβεί ποτέ στην Ευρώπη. Οι τιμές ξεπέρασαν την οροφή. Τα σχεδόν 50 δολ/mmBTU αποτελούν ένα υψηλό τίμημα για το φυσικό αέριο και πραγματικά δεν υπάρχει άμεση διέξοδος», δήλωσε ο Alex Munton, ειδικός στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου της συμβουλευτικής εταιρείας, Rapidan Energy Group.

Λογικοί οι φόβοι

Παράλληλα, πολλοί αξιωματούχοι και ειδικοί στον τομέα της ενέργειας ανησυχούν ότι η κρίση θα διαρκέσει μετά και από την προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού (11-21/7). Το γεγονός ότι η Μόσχα εργαλειοποιεί την ενέργεια, έχει πυροδοτήσει φόβους και μεγάλες αβεβαιότητες στους μελλοντικούς σχεδιασμούς των χωρών.

«Όλα είναι πιθανά. Όλα μπορούν να συμβούν. Μπορεί το αέριο να ρέει ξανά, ίσως περισσότερο από πριν. Μπορεί επίσης να μην έρχεται τίποτα» είχε πει άλλωστε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Robert Habeck την περασμένη βδομάδα.

Σε παύση η καλοκαιρινή διαδικασία

Οι ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται συνήθως στους καλοκαιρινούς μήνες για να ξαναγεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου τους. Και σε μια περίοδο πολέμου, όταν η μελλοντική παροχή φυσικού αερίου της ηπείρου είναι αβέβαιη, η κατοχή αυτού του ενεργειακού μαξιλαριού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Εάν οι παρατεταμένες αναταραχές της Ρωσίας συνεχιστούν, οι ειδικοί προειδοποιούν για έναν δύσκολο χειμώνα. Βρετανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μόλις πριν από λίγους μήνες προειδοποιούσαν για την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος για τους καταναλωτές, τώρα προειδοποιούν για ακόμη χειρότερα.

Επίσης, πολλές είναι και οι απεργιακές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλη την ήπειρο καθώς τα νοικοκυριά αγωνίζονται κάτω από τις πιέσεις του αυξανόμενου κόστους ζωής και των πληθωριστικών πιέσεων, να τα βγάλουν πέρα.

Αρκετά εύστοχη ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, ο οποίος δήλωσε στο Guardian ότι: «Ο Putin χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για να δημιουργήσει διαμάχες στις κοινωνίες μας, επομένως πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Πιέζονται οι «μεγάλοι»

Το βάρος της κρίσης, ωστόσο, είναι ίσως πιο αισθητό στη Γερμανία, η οποία αναγκάστηκε να στραφεί σε μια σειρά από μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του δελτίου του θερμαινόμενου νερού και του κλεισίματος των πισινών. Για να αντιμετωπίσει την κρίση, το Βερολίνο έχει ήδη εισέλθει στη δεύτερη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο. Την περασμένη εβδομάδα, κινήθηκε επίσης για να διασώσει τους ενεργειακούς γίγαντες της που έχουν πληγεί οικονομικά από τις ρωσικές αποκοπές.

«Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε η Olga Khakova εμπειρογνώμονας για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια στο Ατλαντικό Συμβούλιο, η οποία σημείωσε ότι η Γαλλία έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια για εθνικοποίηση της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας EDF καθώς ταλαιπωρείται από τις αυξανόμενες οικονομικές απώλειες.

Η κατάσταση έχει επίσης περιπλέξει τους κλιματικούς στόχους πολλών χωρών. Στα τέλη Ιουνίου, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα επανεκκινήσουν παλιούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα καθώς αντιμετωπίζουν τη συρρίκνωση των προμηθειών.

Υπάρχει λύση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ευρώπη πιθανότατα θα παραμείνει παγιδευμένη σε αυτή τη κρίση έως ότου μπορέσει να αναπτύξει την υποδομή για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία – και αυτό μπορεί να πάρει χρόνια. Το αέριο των ΗΠΑ, που αποστέλλεται με δεξαμενόπλοιο, είναι μια επιλογή, αλλά αυτό απαιτεί νέα τερματικά για την παραλαβή του φυσικού αερίου. Οι νέοι αγωγοί χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο για να κατασκευαστούν - και δεν υπάρχει πληθώρα επιλέξιμων προμηθευτών.

«Είναι πολύ, πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να χαλαρώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Τα έργα φυσικού αερίου απλά δεν κατασκευάζονται τόσο γρήγορα», δήλωσε ο James Henderson ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Μέχρι τότε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν αρκετές προμήθειες. Το «χειρότερο σενάριο είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο φαγητό και τη θέρμανση τον χειμώνα», είπε ο Croft.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης