Ενέργεια

EXXON - ΕΛΠΕ: Με ποσοστά 70% - 30% στη νέα κοινοπραξία για τους υδρογονάνθρακες - Η σημασία του μεγάλου deal

EXXON - ΕΛΠΕ: Με ποσοστά 70% - 30% στη νέα κοινοπραξία για τους υδρογονάνθρακες - Η σημασία του μεγάλου deal
Η σημασία του deal των ΕΛΠΕ με τον αμερικανικό κολοσσό για τις προοπτικές των ερευνών

Η Total αποχωρεί και το ποσοστό της παίρνει κατά κύριο λόγο η EXXON που ανεβάζει το δικό της στο 70% ενώ τα ΕΛΠΕ ανεβαίνουν στο 30%.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς η EXXON καθίσταται ο LEADER στης κοινοπραξίας σε έναν κομβικό τομέα που απαιτεί τεχνογνωσία και κεφάλαια, ενώ τα ΕΛΠΕ παραμένουν διατηρώντας τις επιχειρηματικές προοπτικές ακέραιες.
H εξέλιξη είναι άκρως συφέρουσα για τα ΕΛΠΕ, καθώς ανεβάζουν το πσοσοτό τους στην κοινοπραξία σε μια στιγμή, όπου οι υδρογονάνθρακες έχουν επιστρέψει στο ενεργειακό γίγνεσθαι, χωρίς να επιβαρυνθούν, ενώ αποκτούν μια ιδιαίτερα ισχυρή συμμαχία με την EXXON η οποία από πλευράς κεφαλαίων, τεχγογνωσίας και κερδοφορίας εμφανίζεται πανίσχυρη.
Σημειώνεται ότι ο κύριος όγκος κεφαλαίων απαιτείται κατά την περίοδο των εξορύξεων, ενώ η αρχική φάση των ερευνών είναι λελογισμένη από πλευράς δαπανών και δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τον όμλο των ΕΛΠΕ.

Η συμφωνία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς ο γεωπολιτικός παράγοντας και η παρουσία του αμερικανικού κολοσσού με επενδυτικό ένδιαφέρον στα ελληνικά ύδατα δίνουν αυξημένο ειδικό βάρος στις έρευνες.
Εγγυάται δηλαδή την απρόσκοπτη εξέλιξη απέναντι στα γεωπολιτικά ρίσκα της Ν.Ανατολικής Μεσογείου και πιστοποιεί την πρόθεση μιας από τις ισχυρότερες παγκόσμιες δυνάμεις του πετρελαϊκού τομέα να προβεί σε μια σημαντική επένδυση στην έρευνα υδρογονανθράκων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Όπως είναι γνωστό ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει σε πρόσφατη σύσκεψη προ ολίγων μηνών από τον όμιλο των ΕΛΠΕ να πρωτοστατήσει στην ελληνική προσπάθεια των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες.
Οι διαπραγματεύσεις κατά το τελευταίο διάστημα συνεχίζονταν με απόλυτη μυστικότητα και η κατάληξή τους αποτελεί γεγονός.
Η TOTAL Energies αποχωρεί και το ποσοστό της λαμβάνει στο 30% η EXXON, που αποκτά ισχυρά κίνητρα. λόγω αυξημένης πλειοψηφίας, για να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τις έρευνες.
Τα ΕΛΠΕ πάιρνουν το 10% αυξάνοντας την έκεθσή τους, με πολύ πιθανές όμως μελλοντικές υπεραξίες αλλά και συμβάλλοντας κυρίως στην εθνική επιταγή, που είναι ζητούμενο για έναν μεγάλο ελληνικό όμιλο του βεληνεκούς των ΕΛΠΕ. Κομβικό ρόλο στην ολκλήρωση της συμφωνίας έπαιξε για λογαριασμό των ΕΛΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης.


Η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» σε συνέχεια της από 24/5/2022 ανακοίνωσης, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα εξής:

Μετά την ενημέρωση για την απόφαση απόσυρσης της ΤotalEnergies, οι ανάδοχοι των Συμβάσεων Μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης» (Ν.4631/2019) και στην θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης» (Ν.4628/2019), διαπραγματεύθηκαν για τη διευθέτηση των σχετικών θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση.

Ήδη τα μέρη συμφώνησαν όπως το ποσοστό της ΤotalEnergies EP Greece B.V. (40%) στις Συμβάσεις Μίσθωσης θα αναλάβουν η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V. (κατά ποσοστό 75% του 40%) και οι θυγατρικές της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ
ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (κατά ποσοστό 25% του 40%), με την εκπλήρωση των σχετικών οικονομικών και λοιπών υποχρεώσεων της TotalEnergies EP Greece B.V..

Ως εκ τούτου, το ποσοστό της ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V., η οποία θα αναλάβει και τα καθήκοντα του Εντολοδόχου, θα ανέλθει σε 70% και το ποσοστό των θυγατρικών της Εταιρείας σε 30%, σε κάθε μια από τις εν λόγω συμβάσεις.
Σημειωτέον ότι η συναλλαγή, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών, δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας.

Ο κολοσσός EXXON


Η Exxon έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα διύλισης από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, σε μια εποχή που τα περιθώρια κέρδους αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο λόγω της υψηλής ζήτησης για βενζίνη και ντίζελ και της έλλειψης εγκαταστάσεων για την παραγωγή τους.

Επένδυσε σχεδόν 120 δισ. δολάρια σε κεφαλαιουχικά έργα μεταξύ 2017 και 2021, υπερδιπλάσια από αυτά που κέρδισε, ενώ επένδυσε σε νέες προμήθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρά το γεγονός ότι υπέστη απώλειες 22 δισ. δολαρίων το 2020. Eπενδύει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική εταιρεία στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Διπλασιασμός κερδών της ΕΧΧΟΝ στο α΄τρίμηνο του 2022


Τα αποτελέσματα περιελάμβαναν ένα πλήγμα 3,4 δισ. Δολαρίων από τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Ρωσία για το α΄τρίμηνο του 2022.

Ανοδικά κινήθηκαν τα κέρδη της Exxon Mobil για το α' τρίμηνο του 2022, με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία να επηρεάζεται αρνητικά από την πτώση στη μονάδα παραγωγής πετρελαίου που διατηρεί στην Άπω Ανατολής της Ρωσίας, λόγω των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα κέρδη της Exxon Mobil διαμορφώθηκαν σε 5,5 δισ. δολάρια έναντι 2,7 δισ. δολαρίων στο α' τρίμηνο του 2022, αλλά και μειωμένα σε σχέση με τα 8,87 δισ. δολάρια που κέρδισε η εταιρεία στο δ' τρίμηνο του 2021.

Τα έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 90,5 δισ. δολάρια έναντι 59,1 δισ. δολαρίων στο α' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν έσοδα στα 92,73 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πως η εταιρεία επηρεάστηκε αρνητικά κατά 3,4 δισ. δολάρια από τον περιορισμό της δραστηριότητας της μονάδας παραγωγής πετρελαίου Sakhalin-1 στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε πως σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 30 δισ. δολαρίων έως το 2023.

Στεφάτος (ΕΔΕΥ) : Ενδείξεις για ποσότητες αερίου αξίας άνω των 250 δισ ευρώ

Αρθρογραφόντας, πρόσφατα σε αφιέρωμα του WEN o κ. Αριστοτέλης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ ανέφερε:
Η εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, πολλώ δε μάλλον στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ δεκαετίας. Στην Ευρώπη, η κρίση αυτή έφερε στην επιφάνεια πολλά τρωτά σημεία σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή της ασφάλεια και την ανάγκη επανασχεδιασμού των πηγών και των εξαρτήσεών της.

Στην Ελλάδα, αντιθέτως, ο σχεδιασμός σχετικά με την προώθηση των υδρογονανθράκων αποδείχθηκε, λόγω της κρίσεως αυτής, ότι ήταν ανέκαθεν η ορθή επιλογή.

Δεδομένου του πολύ σημαντικού ρόλου του ως «γέφυρα» προς ένα μέλλον χωρίς άνθρακα, το φυσικό αέριο μας επιτρέπει να αντικαταστήσουμε άλλες ρυπογόνες μορφές άνθρακα όπως είναι ο λιγνίτης, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 50%.

Το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο κατά 40% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Εν τούτοις, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι οι ενδείξεις που υπάρχουν ότι η Ελλάδα δύναται να φιλοξενεί στο υπέδαφός της σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου – αξίας άνω των €250 δις. – η ανάπτυξη των οποίων καθίσταται επείγουσα και αναντίρρητη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης