Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Γαλλία θα πληρώσει 10 δισ. δολάρια για να πάρει τον πλήρη έλεγχο της EDF

Η Γαλλία θα πληρώσει 10 δισ. δολάρια για να πάρει τον πλήρη έλεγχο της EDF

 Θα προσφέρει στους μετόχους μειοψηφίας 12 ευρώ ανά μετοχή, ένα premium 53% στην τιμή κλεισίματος στις 5 Ιουλίου, μια ημέρα πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει την πρόθεσή της να εθνικοποιήσει πλήρως τον χρεωμένο όμιλο

 

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να πληρώσει 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να πάρει τον πλήρη έλεγχο της EDF, σε μια συμφωνία εξαγοράς που της δίνει το δικαίωμα να διευθύνει τον μεγαλύτερο φορέα πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης καθώς αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την ήπειρο.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωση την Τρίτη ότι θα προσφέρει στους μετόχους μειοψηφίας της EDF 12 ευρώ ανά μετοχή, ένα premium 53% στην τιμή κλεισίματος στις 5 Ιουλίου, μια ημέρα πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει την πρόθεσή της να εθνικοποιήσει πλήρως τον χρεωμένο όμιλο .

Οι μετοχές της EDF, οι οποίες ξανάρχισαν να διαπραγματεύονται την Τρίτη μετά από αναστολή μιας εβδομάδας εν αναμονή των λεπτομερειών του σχεδίου εξαγοράς της κυβέρνησης, είχαν εκτιναχθεί 15% στα 11,80 ευρώ έως τις 0836 GMT.

Το κράτος κατέχει ήδη το 84% της EDF, η οποία έχει υποστεί απρογραμμάτιστες διακοπές στον πυρηνικό στόλο της, καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων και ανώτατα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει βαθύνει την κρίση στον όμιλο, αναγκάζοντάς τον να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά σε ιστορικά υψηλές τιμές και να την πουλάει σε φθηνότερα επίπεδα στους ανταγωνιστές της.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι η εθνικοποίηση της EDF θα αυξήσει την ασφάλεια των ενεργειακών της αποθεμάτων καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι αυξανόμενες τιμές έχουν πιέσει τους προμηθευτές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και νωρίτερα αυτό το μήνα η Γερμανία κινήθηκε για να διασώσει τη Uniper, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου.

Εισαγωγές

Η Γαλλία, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια αυτή τη στιγμή του έτους, εισάγει επί του παρόντος από την Ισπανία, την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, και η κρίση στον εφοδιασμό είναι πιθανό να επιδεινωθεί αυτό το χειμώνα.

«Η εθνικοποίηση είναι τελικά ο μόνος τρόπος για να σωθεί η εταιρεία και να διασφαλιστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Ingo Speich, επικεφαλής βιωσιμότητας και εταιρικής διακυβέρνησης της Deka Investment, η οποία έχει μικρό μερίδιο στην EDF. «Αυτό είναι ένα πικρό αλλά απαραίτητο βήμα».

Με τον οίκο αξιολόγησης S&P να εκτιμά ότι το χρέος της EDF θα μπορούσε να φτάσει κοντά στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ένας κάτοχος ομολόγων του ομίλου είπε ότι η προτεινόμενη εξαγορά ήταν ένα ευπρόσδεκτο μήνυμα υποστήριξης από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να σταθεροποιηθεί ο ισολογισμός, πρόσθεσε ο ομολογιούχος.
Τραπεζίτης με γνώση του θέματος είπε ότι το κράτος, το οποίο παρείχε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την EDF την άνοιξη, πιθανότατα θα πρέπει να εισφέρει περισσότερα χρήματα σύντομα.

Η EDF εισήχθη στο χρηματιστήριο του Παρισιού το 2005 με 33 ευρώ ανά μετοχή, επομένως οι επενδυτές που αγόρασαν τη μετοχή τότε θα έχουν μεγάλη ζημιά.

Ωστόσο, οι αναλυτές σημείωσαν ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί μόνο να αποκτήσει το 90% της ιδιοκτησίας της EDF για να μπορέσει να προχωρήσει σε διαγραφή

"Πιστεύουμε ότι η προσφορά φαίνεται ελκυστική και έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας", δήλωσε ο αναλυτής της Citi, Piotr Dzieciolowski σε σημείωμα.

Η προσφορά εξαγοράς θα κατατεθεί στη ρυθμιστική αρχή του χρηματιστηρίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία διαγραφής του ομίλου έως τα τέλη Οκτωβρίου, δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγές είπαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει το 16% της EDF που δεν κατείχε ήδη, αφού ληφθούν υπόψη τα ομόλογα σε κυκλοφορία και ένα ασφάλιστρο για τους μετόχους μειοψηφίας.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης