Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eurometaux κατά Κομισιόν για την υποχρεωτική περικοπή φυσικού αερίου - Χειμώνας ζωής ή θανάτου

Eurometaux κατά Κομισιόν για την υποχρεωτική περικοπή φυσικού αερίου - Χειμώνας ζωής ή θανάτου

Έκκληση στις κυβερνήσεις  - Απειλούνται οι στόχοι της πράσινης μετάβασης

 

Αντιμέτωπο με την ισχυρή αντίδραση των βιομηχανιών μετάλλου της Ευρώπης βρέθηκε ήδη το σχέδιο της Κομισιόν για υποχρεωτική περικοπή κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου έως τις 31 Μαρτίου.

Οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι παρακάμπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την Κομισιόν και την πρόεδρο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Eurometaux, φορέας που εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές μεταλλοβιομηχανίες, απευθύνονται στις κυβερνήσεις των κρατών μελών ζητώντας να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν στη ζωή βασικές βιομηχανίες, όπως ο τομέας μετάλλων και να αποφύγουν τις περικοπές. Άλλωστε το σχέδιο της Κομισιόν θα τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου.

Όπως είναι γνωστό οι βιομηχανίες είναι οι πρώτες στις οποίες θα εφαρμοστεί ακόμα και υποχρεωτική περικοπή σε περίπτωση έλλειψης αερίου. Η ανακοίνωση της Eurometaux, τονίζει ότι κατανοεί μεν την προσπάθεια των Βρυξελλών, αλλά ταυτόχρονα θέτει ζήτημα προστασίας των βιομηχανιών μετάλλου.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι

«Παρακαλούμε τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν εν ζωή βασικές βιομηχανίες, όπως ο τομέας μετάλλων και να αποφύγουν τις περικοπές. Τα υλικά που παράγουν οι βιομηχανίες αυτές χρησιμοποιούνται στις βασικές αλυσίδες αξίας της Ευρώπης και στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Guy Thiran, Γενικός Διευθυντής της Eurometaux,Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μετάλλων προετοιμάζονται ήδη για έναν χειμώνα ζωής ή θανάτου. Ο τομέας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την ΕΕ να χάνει περίπου το 50% της παραγωγικής ικανότητας ψευδαργύρου και αλουμινίου λόγω τη εκτόξευσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η αντικατάσταση της ευρωπαϊκής παραγωγής με προμήθεια αλουμινίου από τρίτες χώρες έχει ήδη προσθέσει 6-12 εκατομμύρια τόνους ετήσιες εκπομπές CO2. Πολλές εγκαταστάσεις κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά, εάν επαληθευθούν οι φόβοι της ΕΕ για ελλείψεις φυσικού αερίου φέτος τον χειμώνα, που θα συνοδευτεί και με εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η Eurometaux

Το σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ παρέχει καθοδήγηση στα κράτη μέλη για να περιορίσουν τους επόμενους οκτώ μήνες. Προβλέπει κριτήρια, με βάση τα οποία οι κυβερνήσεις θα πρέπει δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένους τομείς παραγωγής και να αποφασίσουν ποιες βιομηχανίες θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση και σε ποιο βαθμό.

Αν και η βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων λειτουργεί κυρίως με ηλεκτρική ενάργεια και δεν είναι σημαντικός άμεσος καταναλωτής φυσικού αερίου σε σύγκριση με άλλους σημαντικούς κλάδους έντασης ενέργειας, δεν υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί η υπολειπόμενη χρήση φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα χωρίς να διακοπεί η λειτουργία. Για να διασφαλιστεί ο στρατηγικός ρόλος των μη σιδηρούχων μετάλλων στην οικονομία της ΕΕ, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διερευνήσουν όλες τις άλλες επιλογές πριν από τις περικοπές έσχατης ανάγκης.

Εξίσου κρίσιμος είναι και ο παράγων της τιμής ηλεκτρισμού. Οποιαδήποτε έλλειψη εφοδιασμού στην αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, πάνω από τα ήδη υψηλά επίπεδα, που κινούνται σήμερα.

Υπονομεύεται και η πράσινη μετάβαση

Οι βιομηχανίες μετάλλων της ΕΕ κινδυνεύουν να κλείσουν αν δεν ληφθούν ισχυρότερα και πιο συντονισμένα μέτρα αντιστάθμισης κόστους. Από τη στιγμή που ένα μεταλλουργείο αναγκαστεί να διακόψει την παραγωγή, δεν υπάρχει βεβαιότητα επιστροφής σε καθεστώς κανονικής λειτουργίας δεδομένης της πολυπλοκότητας και του κόστους (η επανεκκίνηση ενός μεταλλουργείου αλουμινίου απαιτεί συνήθως μεταξύ 200 και 400 εκατ. ευρώ και αρκετούς μήνες).

«Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής μετάλλων κινδυνεύει να είναι μόνιμη, απειλώντας με απώλειες θέσεων εργασίας και αρνητικές επιπτώσεις σε ένα σύνθετο δίκτυο βασικών και στρατηγικών αλυσίδων αξίας της ΕΕ – από ιατρικό εξοπλισμό και κρίσιμες υποδομές μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροδιαστημική….Τα παγκόσμια αποθέματα μετάλλων βρίσκονται ήδη σε ιστορικά χαμηλά και απομένει πολύ μικρή ευελιξία στο σύστημα για να μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει να αντικαθιστά μέρος της εγχώριας παραγωγικής της ικανότητας από άλλες πηγές». τονίζει η ανακοίνωση.

Η Eurometaux αναφέρει ακόμα ότι απειλούνται οι στόχοι της πράσινης μετάβασης. Επισημαίνει ότι η σχεδιαζόμενη παραγωγή της ΕΕ σε μπαταρίες, ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικά οχήματα θα απαιτήσει ασφαλή προμήθεια μετάλλων σε αυξανόμενους όγκους. Στην περίπτωση που ευρωπαϊκά εργοστάσια αναγκαστούν να διακόψουν τις εργασίες τους ή να κλείσουν τότε θα μειωθεί και η στρατηγική αυτονομία του μπλοκ, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων. Οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας στο επίκεντρο του σχεδίου REPowerEU πιθανότατα θα γίνουν πιο ακριβές και θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν υλικά με πολύ υψηλότερο κλιματικό αποτύπωμα, καταλήγει η ανακοίνωση.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης