Ενέργεια

ΡΑΕ: Τι εισηγείται σε περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου - Ο συναγερμός 3 και η ρυθμιζόμενη ελάχιστη προσφορά

ΡΑΕ: Τι εισηγείται σε περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου - Ο συναγερμός 3 και η ρυθμιζόμενη ελάχιστη προσφορά
Εισαγωγή μηχανισμού που θα μεγιστοποιεί τη χρήση των μονάδων εναλλακτικού καυσίμου

Την ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή σε περίπτωση που το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου τεθεί σε κατάσταση συναγερμού 3 εισηγείται η ΡΑΕ. Για το σκοπό αυτό προτείνει την εισαγωγή ενός μηχανισμού που θα μεγιστοποιεί τη χρήση των μονάδων εναλλακτικού καυσίμου (λιγνιτών και ντίζελ). Αυτό θα επιτευχθεί με την επιβολή ρυθμιζόμενης ελάχιστης προσφοράς για τις μονάδες φυσικού αερίου σε επίπεδα που να αντικατοπτρίζουν την αξία της στενότητας του καυσίμου, δηλαδή υψηλά. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η κατά προτεραιότητα ένταξη στο σύστημα μονάδων με εναλλακτικό καύσιμο και παράλληλα η εξοικονόμηση και καλύτερη διαχείριση του φυσικού αερίου.

Σχέδιο ετοιμότητας

Ο μηχανισμός περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων στον τομέα ηλεκτρισμού τα έτη 2021 έως 2024 το οποίο έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση σε συνέχεια του προσχεδίου που είχε βγάλει τον Ιούνιο.
Η χώρα μας έχει υποχρέωση να εκπονήσει ανάλογο σχέδιο, σε εφαρμογή του Κανονισμού 2019/941 του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου, προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστεί βάσει κοινών κανόνων κρίσιμα περιστατικά. Στο τελικό σχέδιο η ΡΑΕ συμπεριέλαβε και μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων φυσικού αερίου που θα δουλέψουν με ντίζελ.

Η ΡΑΕ αξιολογεί το σενάριο διακοπής του ρωσικού αερίου ως πολύ πιθανό και παράλληλα υψηλού κινδύνου για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μαζί με αυτό των κυβερνοεπιθέσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων που εξέτασε μεταξύ 16 συνολικά σεναρίων κρίσης που εξέτασε .

Με ή χωρίς Πτολεμαϊδα V

Το σενάριο της διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου περιλαμβάνει δύο υποσενάρια, ένα χωρίς τη νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα V και ένα με τη μονάδα σε κανονική λειτουργία.
Το πρώτο χαρακτηρίζεται ως κίνδυνος ακραίος αλλά πολύ πιθανός και το δεύτερο κίνδυνος πολύ υψηλός και, επίσης, πολύ πιθανός. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συνέπειες θεωρούνται από καταστροφικές έως κρίσιμες, καθώς συνεπάγονται ανθρώπινες απώλειες, εθνικό black out και σημαντικές διασυνοριακές επιπτώσεις.

Εάν γίνει πραγματικότητα το σενάριο αυτό, ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται (υφιστάμενα και νέα) περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι κυλιόμενες διακοπές φορτίου, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα ηλεκτροδότησης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, αύξηση παραγωγής λιγνίτη και λειτουργία μονάδων με εναλλακτικό καύσιμο (ντίζελ).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης