Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπό πίεση το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης - Στα ύψη η ζήτηση λόγω καύσωνα, πρόβλημα στα πυρηνικά

Υπό πίεση το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης - Στα ύψη η ζήτηση λόγω καύσωνα, πρόβλημα στα πυρηνικά

Συναγερμός για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων και την χαμηλή στάθμη των ποταμών

 

Καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να αποθηκεύσει αρκετό φυσικό αέριο για τον χειμώνα, το ηλεκτρικό της σύστημα καταπονείται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, με τα κλιματιστικά σε δράση καθώς στεγνώνουν τα ποτάμια που χρειάζονται για την ψύξη των πυρηνικών σταθμών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μειωμένη προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου έχουν ήδη εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας στα ύψη και τώρα η αυξανόμενη ζήτηση για το καλοκαίρι έχει εγείρει ανησυχία για το αν μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι χειμερινής αποθήκευσης.

Η Ευρώπη στοχεύει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της κατά τουλάχιστον 80% έως τον Νοέμβριο, και έχει φτάσει περίπου το 65%, αλλά το έργο φαίνεται πιο δύσκολο μετά την επανεκκίνηση των ροών μέσω του αγωγού Nord Stream που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη με μόλις το 40% της χωρητικότητας την Πέμπτη μετά τη συντήρηση.

Ζητήματα προκύπτουν με τους πυρηνικούς σταθμούς της Ευρώπης, με ορισμένους από αυτούς να μην μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη δυναμικότητα σε καύσωνα, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών των ποταμών και των χαμηλών επιπέδων νερού που επηρεάζουν την ικανότητα ψύξης τους, γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένες γεννήτριες έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν λιγότερο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και για να το θέσουμε σε προοπτική πρέπει να καταλάβουμε ότι συμβαίνει στο πλαίσιο μιας πολύ σοβαρής επερχόμενης κρίσης αερίου», δήλωσε ο Kristian Ruby, Γενικός Γραμματέας της ένωσης βιομηχανίας Eurelectric. «Αν χρησιμοποιήσουμε πολύ φυσικό αέριο τώρα για να τροφοδοτήσουμε τα ηλεκτρικά μας συστήματα και τα κλιματιστικά μας, θα έχουμε πρόβλημα αυτό το χειμώνα», δήλωσε ο Ruby.

Η Γαλλία, με έναν τεράστιο στόλο πυρηνικών σταθμών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ήταν ιστορικά ένας σημαντικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στους ευρωπαίους γείτονές της, αλλά ήδη αντιμετωπίζει μια σειρά διακοπών, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός λειτουργίας περισσότερα από τα μισά εργοστάσιά της.

Αρκετά από τα υπόλοιπα εργοστάσια στη Γαλλία και το Βέλγιο χρειάστηκε να περιορίσουν την παραγωγή εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών που διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Εξοπλισμένες με λίγες ηλιακές εγκαταστάσεις, οι γαλλικές γεννήτριες έχουν στραφεί στην καύση περισσότερου φυσικού αερίου και την εισαγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας από χώρες που παράγουν ενέργεια από αέριο όπως η Βρετανία και η Ισπανία. Η τιμή βασικού φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας την Τρίτη έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 645 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Ροές φυσικού αερίου

Οι υψηλές θερμοκρασίες περιόρισαν επίσης προσωρινά το αέριο που ρέει από τη Βρετανία στο Βέλγιο όταν ο αγωγός έπρεπε να μειώσει τη χωρητικότητα καθώς η θερμότητα προκάλεσε απώλεια πίεσης, ανακοίνωσε ο χειριστής του.

Η Βρετανία εξάγει ποσότητες ρεκόρ φυσικού αερίου στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν αποθέματα.

Οι θερμοκρασίες στη Βρετανία έφθασαν σε ρεκόρ 40,3 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, επισκιάζοντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 38,7 βαθμών που σημειώθηκε το 2019.

Η βρετανική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού δικτύου National Grid εξέδωσε προσωρινά μια προειδοποίηση - σπάνια το καλοκαίρι αλλά πιο συχνή κατά τη διάρκεια της υψηλής ζήτησης για θέρμανση - για να ενθαρρύνει τους φορείς εκμετάλλευσης σταθμών να φέρουν περισσότερη δυναμικότητα δίκτυο τη Δευτέρα καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονταν.
Ανέφερε ότι ο συναγερμός οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως οι υψηλές εξαγωγές, η χαμηλή παραγωγή ανέμου και η υψηλότερη ζήτηση.

Στη Γερμανία, τον ιστορικά μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου της Ευρώπης, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σημαίνουν ότι τα επίπεδα του νερού κατά μήκος του Ρήνου θα γίνουν πολύ χαμηλά για τις φορτηγίδες που μεταφέρουν εμπορεύματα όπως ο άνθρακας.
Η βροχή των τελευταίων ημερών βοήθησε την κατάσταση, αλλά τα ρηχά νερά εμποδίζουν τη ναυτιλία σε ολόκληρο τον ποταμό στη Γερμανία νότια του Ντούισμπουργκ, με τα πλοία να μεταφέρουν πολύ μειωμένα φορτία, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικής ναυσιπλοΐας WSA. Δι

Προετοιμασία για το χειρότερο

Η ποσότητα του αποθηκευμένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνεται, αλλά ο ρυθμός έγχυσης στην αποθήκευση έχει επιβραδυνθεί μετά τις διακοπές του εφοδιασμού από τη Ρωσία, δήλωσε ο ενεργειακός αναλυτής της Rystad, Fabian Ronningen.
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά εξακολουθούν να είναι λίγο κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών.

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται από τη ζέστη, η επίτευξη του στόχου του 80% της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τον Νοέμβριο «θα είναι σίγουρα δύσκολη», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει όλα τα σενάρια σχετικά με τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και εκπόνησε σχέδια έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη για τις χώρες να μειώσουν οικειοθελώς τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο, προειδοποιώντας τις ότι χωρίς βαθιές περικοπές τώρα θα μπορούσαν να δυσκολευτούν για καύσιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εάν η Ρωσία διακόψει την παροχή.

Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που λαμβάνει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη μπορεί ακόμα να διοχετευτεί σε αποθήκες, δήλωσε ο Henning Gloystein, διευθυντής του Eurasia Group.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι πιθανότατα ότι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστούν για αυτό το είδος θερμότητας να συμβαίνει πολύ πιο συχνά, καθώς αυτά τα ρεκόρ «όλων των εποχών» φαίνεται να καταρρίπτονται ξανά και ξανά», επεσήμανε.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης