Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πυρά από 11 χώρες για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% - Την πρόταση για επιβολή πλαφόν επαναφέρει η Ελλάδα

Πυρά από 11 χώρες για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% - Την πρόταση για επιβολή πλαφόν επαναφέρει η Ελλάδα

Οι τελικές συζητήσεις θα γίνουν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, στις 26 Ιουλίου

 

Έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί το σχέδιο της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

Μετά τους ευρωπαίους βιομήχανους και τα κράτη μέλη το ένα μετά το άλλο εκφράζουν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις στο σχέδιο που χαρακτηρίζεται γερμανικής εμπνεύσεως και εκτιμάται ότι εκτός των κοινωνικών προβλημάτων θα οδηγήσει σε περεταίρω αύξηση των τιμών του αερίου. Μέχρι στιγμής 11 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα αντιδρούν κυρίως στην υποχρεωτικότητα του μέτρου. Σημειώνεται ότι για να υιοθετηθεί το σχέδιο της Κομισιόν χρειάζεται την έγκριση τουλάχιστον 15 χωρών, από το σύνολο των 27.

«Μια οριζόντια υποχρεωτική μείωση όταν δεν χρειάζεται για χώρες που έχουν προνοήσει, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Και γι’ αυτό τον λόγο και η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, διαφωνούν με τον υποχρεωτικό περιορισμό 15% του φυσικού αερίου, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας ότι οι τελικές συζητήσεις θα γίνουν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, στις 26 Ιουλίου.

Παράλληλα έντονες είναι και οι αντιδράσεις της αγοράς με επίκεντρο την βιομηχανία, όπου πρώτη πήρε θέση χθες 21/7 η ΕΒΙΚΕΝ με σχετική ανακοίνωση του προέδρου Αντώνη Κοντολέων.
Η περικοπή του φυσικού αερίου αποτελεί υφεσιακό μέτρο για το οποίο κινειτοποιείται ήδη η Eurometaux αλλά και άλλοι φορείς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς η ισχύς ενός τέτοιου μέτρου θα υπονομεύσει και την απαπσχόληση.

Η Ελλάδα ούσα σε καλύτερη μοίρα από πασης απόψεως βρίσκει σύσσωμους τους επιχειρηματικούς φορείς της να αντιδρούν σε έναν τέτοιο περιορισμό, θεωρώντας ότι είναι ένα μέτρο καταδικαστικό και εθνικά επικίνδυνο αλλά    και βαθιά αντικοινωνικό. Ουσιαστικές λύσεις είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν και το φυσικό επακόλουθο αποτέλεσμα θα είναι τα black out.

Προτάσεις

Την άρνηση της Αθήνας στο σχέδιο των Βρυξελλών διατύπωσε πρώτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις για την ανακούφιση από τις άνευ προηγουμένου ενεργειακές ανατιμήσεις, προτάσεις που προσφέρουν λύσεις τόσο στο ζήτημα της τιμής όσο και στην προμήθεια φυσικού αερίου.

«Θα επιμείνουμε στις προτάσεις αυτές, πιστεύοντας ότι κινούνται προς την κατεύθυνση των ουσιαστικών λύσεων τόσο για τα κράτη όσο και για τους καταναλωτές» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις διαβουλεύσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες, εν όψει του συμβουλίου υπουργών της ερχόμενης Τρίτης, η Ελλάδα θα επαναφέρει στο τραπέζι το αίτημα για πλαφόν στις τιμές του αερίου όπως και του μηχανισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, παρουσιάζοντας και τα αποτελέσματα από τη λειτουργία στην εγχώρια αγορά χονδρικής του πλαφόν τιμής για κάθε τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού.

Εντονότατες υπήρξαν οι αντιδράσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στο σχέδιο της Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να το αποδεχθούν, αφού η μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15% εθελοντικά και πολύ χειρότερο υποχρεωτικά θα σήμαινε ότι τα νοικοκυριά της ιβηρικής θα έμεναν χωρίς ρεύμα ή/και θέρμανση, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, τη στιγμή που οι δύο χώρες έχουν λάβει μέτρα για την εξασφάλιση των προμηθειών τους.
Πολωνοί αξιωματούχοι άφησαν αιχμές ότι, το όλο σχέδιο καταρτίστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Γερμανίας, που είναι η πιο εκτεθειμένη χώρα στο ρωσικό αέριο, ενώ  η Ιρλανδία, που δεν τροφοδοτείται καθόλου με ρωσικό αέριο, εξέφρασε επιφυλάξεις για το σχέδιο της Επιτροπής, θέτοντας το ερώτημα για τις επιπτώσεις στο κόστος του αερίου.

Παρουσίαση του μηχανισμού συγκράτησης τιμών

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός κ. Σκρέκας, θα γίνει και η παρουσίαση του ελληνικού μηχανισμού συγκράτησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της αποσύνδεσής τους από το φυσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες…για να μην πούμε πολλές δεκαετίες, «καθώς είχε θεωρήσει ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι δεδομένη ενώ αποδείχθηκε τελικά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο».

«Αυτή την στιγμή η Ελλάδα όμως έχει προνοήσει, διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές που μπορούν να εξασφαλίσουν επάρκεια και εφοδιασμό ακόμα και στο δυσμενές σενάριο αποκοπής φυσικού αερίου. Δεν συμφωνούμε λοιπόν εμείς με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση κατά 15% της κατανάλωσης» ξεκαθάρισε ο Υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Διαβεβαίωσε δε ότι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης η Ελλάδα στηρίζει τις γειτονικές χώρες που αυτή την στιγμή έχουν έλλειψη στην παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία και θα συνεχίσει να το κάνει.
Τέλος σταθερή έμεινε και χθες η ευρωπαϊκή τιμή του αερίου στο συμβόλαιο TTF Αυγούστου, κλείνοντας στα 156,295 ευρώ/MWh (+0,811%)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης