Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τσίπρας: Στις τσέπες των ηλεκτροπαραγωγών 4,6 δισ. των καταναλωτών

Τσίπρας: Στις τσέπες των ηλεκτροπαραγωγών 4,6 δισ. των καταναλωτών
Δεν νιώθει την απόγνωση των πολιτών και νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών, τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Α. Τσίπρας

«Το πόρισμα που κατέθεσε χθες με αναλυτικά στοιχεία ο τομέας Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των δεδομένων.
Γιατί εδώ μιλάνε οι αριθμοί.
Δεν πρόκειται για εκτίμηση, αλλά για αριθμητικά αποτελέσματα: Στα 2,2 δισ. τα υπερκέρδη στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί λιγότερα από 300 εκατ.».
Δεν νιώθει την απόγνωση των πολιτών και νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών», τόνισε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά:

«Τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 12μηνο Ιούλιος 2021 - Ιούνιος 2022 ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ.
Ενώ οι άδικες χρεώσεις και τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ΑΠΕ που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης εκτιμώνται σε 2,45 δισ. ευρώ.
Με λίγα λόγια, με ευθύνη της κυβέρνησης σχεδόν 4,6 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν σε αυτές των παραγωγών και κυρίως στα ταμεία της ΔEΗ, που έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας.
Να λοιπόν γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι στο 62% ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ είναι στο 39%. Να γιατί η Κομισιόν λέει πως έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα για επιχειρήσεις και τις τρίτες μεγαλύτερες για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη.

Γιατί στην Ελλάδα έχουμε αισχροκέρδεια με τις πλάτες της κυβέρνησης. Για χάρη της ιδιωτικοποιημένης ΔEΗ, που πρέπει πάση θυσία να καταγράφει κέρδη για να έχουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι, αλλά και για τους υπόλοιπους παίκτες τις αγοράς.
Όσο για την εκ των υστέρων φορολόγηση των υπερκερδών, ήταν και παραμένει κακόγουστο ανέκδοτο. Λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία στη ΔEΗ αντιστοιχούν τα 200 εκατ. Αλλά για να μην ταραχτούν τα funds, οι μέτοχοι και η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, την ίδια ώρα ο κ. Σκρέκας τής επιστρέφει άλλα 300 εκατ. από τους καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ των τιμολογίων.

Αυτές είναι λοιπόν οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη.
Για την απόγνωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων "απάτη pass" 30 και 50 ευρώ, για λογαριασμούς που ξεπερνούν τον μισθό ή τη σύνταξη.
Για τα συμφέροντα, αγωνία μην τυχόν και φορολογηθούν και μειωθούν τα κέρδη τους.
Η χώρα, όμως, έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι από έναν πρωθυπουργό που δεν νιώθει την απόγνωση των πολιτών και νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών».
Νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, είχε απαντήσει σε δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά.

Σκρέκας: Στην τύχη οι υπολογισμοί ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερέσοδα

Με αφορμή τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Περίμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του φόρτωσε τους Έλληνες με 27 νέους φόρους και αύξησε όλους τους προϋπάρχοντες, θα είχε αποκτήσει κάποια τεχνογνωσία στον τρόπο υπολογισμού των φόρων. Τελικά οι χθεσινές του ανακοινώσεις αποδεικνύουν ότι κι αυτό το έκανε όπως όλα τα άλλα: Στην τύχη.

Στην τύχη πετούν αριθμούς για εντυπωσιασμό, στην τύχη υπολογίζουν το χρονικό διάστημα των υπερεσόδων, στην τύχη όλα! Ομολογούν, μάλιστα, ότι τα ποσά που παρουσίασαν ως δήθεν "υπεύθυνη" αντιπολίτευση βασίζονται σε εκτιμήσεις, οι οποίες μάλιστα αλλάζουν!
Στην αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για 1,4 δισ. ευρώ, επικαλούμενος μάλιστα τη ΡΑΕ, η οποία έδωσε επεξεργασμένα στοιχεία πολύ διαφορετικά από τους υπολογισμούς που προκύπτουν από τα Syrizonomics. Τώρα επανήλθε πετώντας ξανά αριθμούς στον αέρα.

Καλώ, λοιπόν, τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει συγκεκριμένα:

  1. Ποια είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε για να υπολογίσει τα προς φορολόγηση υπερέσοδα;
  2. Με βάση τη μεθοδολογία του, ποια είναι τα υπερέσοδα που προκύπτουν για κάθε εταιρεία ξεχωριστά και με ποιο ποσόν πρέπει αυτή να φορολογηθεί; Γιατί δεν έδωσε στη δημοσιότητα έναν τέτοιο πίνακα που να δείχνει πόσο φόρο προτείνει, διακριτά για κάθε εταιρεία; Φοβάται, ντρέπεται ή λέει λόγια του αέρα;
  3. Θεωρεί ότι πρέπει να φορολογηθούν και οι εκπτώσεις που έκαναν οι πάροχοι σε αγρότες, νοικοκυριά που είχαν ανάγκη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικά σε ευάλωτους καταναλωτές;

Υπεύθυνη αντιπολίτευση σημαίνει συγκεκριμένα και μη αμφισβητήσιμα στοιχεία, όχι λόγια του αέρα. Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω των συνεπειών από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, εξαντλεί κάθε περιθώριο για να σταθεί δίπλα τους. Σε αυτό το πλαίσιο θεσμοθέτησε μακράν τον υψηλότερο φόρο υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το παιχνίδι του λαϊκισμού και του φθηνού εντυπωσιασμού. Εμείς, με σοβαρότητα και συνέπεια, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να στηρίξουμε τους πολίτες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης