Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Από 0,37 έως 0,58 ευρώ/KWh τα νέα τιμολόγια των προμηθευτών ρεύματος - Δείτε αναλυτικά

Από 0,37 έως 0,58 ευρώ/KWh τα νέα τιμολόγια των προμηθευτών ρεύματος - Δείτε αναλυτικά
Πρώτη ημέρα εφαρμογής σήμερα 25 Ιουλίου του νέου συστήματος τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά
Σχετικά Άρθρα

Γνωστοποιήθηκαν σήμερα (25/7) οι νέες τιμές των τιμολογίων για τους προμηθευτές.

Η τιμή της ΔΕΗ ανέρχεται στα 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα)

Όσον αφορά τους υπόλοιπους προμηθευτές, ο Ήρων έθεσε τιμολόγιο στα 0,495 ευρώ για το οικιακό (αλλά με πάγιο) και 0,54 για το επαγγελματικό.

Στην περίπτωση της Protergia, το τιμολόγιο διαμορφώνεται σε 0,549 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά υπάρχουν και ειδικά τιμολόγια (όπως για το εξοχικό) που ανεβαίνουν έως και τα 0,56 ευρώ.

Η Watt&Volt ανακοίνωσε τιμή για τα τιμολόγια χωρίς πάγιο στα 0,58 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά με μεγάλες διαφοροποιήσεις προς τα κάτω για τα τιμολόγια με πάγιο. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα νέα τιμολόγια ως εξής:

-στα 0,585€/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών

-στα 0,379€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 1 (29,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 20€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών

-στα 0,477€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 2 (14,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 10€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών

Η εταιρεία VOLTON ανακοινώνει τιμολόγια μεσοσταθμικά στα επίπεδα των 0,56 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η εταιρεία Αέριο Αττικής ανακοίνωσε χρέωση 0,484 ευρώ ανά κιλοβατώρα,αλλά με πάγιο 8 ευρώ το μήνα.

Η Elpedison θα υπολογίζει κάθε μήνα  έκπτωση ανάλογα με το πως θα κινείται η χονδρεμπορική. Για τον Αύγουστο η εταιρεία εκτιμά ότι στο βασικό πρόγραμμά της, η τελική χρέωση θα είναι 0,4956 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με πάγιο στα 5 ευρώ το μήνα.

Η ΖΕΝΙΘ ανακοίνωσε 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα συν 4 ευρώ πάγιο.

Όπως έγραφε και σήμερα το WEN, οι εταιρίες προμήθειας καλούνται να προβλέψουν πού θα κινηθούν οι τιμές χονδρικής στην αγορά ηλεκτρισμού κατ΄ αρχήν τον Αύγουστο και στη συνέχεια δέκα ημέρες νωρίτερα από την έναρξη ισχύος τους.  Όλα αυτά για να πάψει να συμπεριλαμβάνεται στα τιμολόγια η ρήτρα αναπροσαρμογής το κόστος της οποίας πάντως θα έχει ενσωματωθεί στην ονομαστική τιμή της KWh.
Για τις εταιρίες προμήθειας που πληρώνουν το ρεύμα το οποίο αγοράζουν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην Οριακή Τιμή του Συστήματος, πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση εξαιτίας του περιβάλλοντος εξαιρετικής αβεβαιότητας και μεγάλης αστάθειας που επικρατεί ειδικά σε ότι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου.

Γιατί οι τιμές αναφοράς θα είναι υψηλές

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου
τον Ιούλιο, η έλλειψη ορατότητας για τις εξελίξεις στους γεωπολιτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή, χρηματιστηριακή τιμή του αερίου αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες του Αυγούστου προμηνύονται πολύ υψηλές τιμές/KWh.
«Για να έχουμε κάλυψη κινδύνου στο 95% θα πρέπει να ανεβάσουμε τις τιμές κοντά στα 1.000 ευρώ/MWh» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θεωρεί ότι καμία εταιρία θα προσεγγίσει στα επίπεδα αυτά. Κύκλοι της αγοράς τοποθετούσαν τη βασική τιμή αναφοράς στα κυμαινόμενα τιμολόγια του Αυγούστου γύρω στα 55-65 λεπτά/kwh.
Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι σήμερα (25/7) η μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας είναι αυξημένη κατά 42,5% στα 466,03 ευρώ/MWh.

Oι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η πτώση των ανέμων έχουν φέρει αύξηση της ζήτησης, συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου στο 43,1% του ηλεκτροπαραγωγικού μίγματος, μείωση των ΑΠΕ στο 21,2%, τις λιγνιτικές μονάδες να συνεισφέρουν το 13%, τις εισαγωγές το 7,9% και τα υδροηλεκτρικά το 9,5%.
Οι εξαγωγές κυμαίνονται στο 7,7%, καθώς η ελληνική χονδρική αγορά είναι αρκετά ακριβή σήμερα, όχι όμως από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, με τη Ρουμανία και την Ιταλία να κρατούν τα πρωτεία στα 528 και 527 ευρώ/MWh, ακολουθούμενες από την Σλοβακία και την Ουγγαρία στα 519 και στα 510,22, αντίστοιχα.
Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η υψηλότερη προσφορά για σήμερα φθάνει στα 686,25 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη στα 261,71 ευρώ/MWh.

Ανοδικά το TTF τον Ιούλιο

Τα τιμολόγια του Αυγούστου προμηνύονται υψηλά και για έναν ακόμη λόγο. Οι προσφορές των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο θα ενσωματώσουν τον Αύγουστο, τις τιμές ΤΤF συμβολαίων Αυγούστου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο και έτσι η τιμή χονδρικής αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από αυτά του προηγούμενου μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου ICIS η μέση τιμή αερίου ΤΤF διαμορφώθηκε στο διάστημα από 1-18 Ιουλίου στα 169,009 ευρώ/MWh, έναντι 109,911 ευρώ/MWh τον Ιούνιο.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος, σε ένα ποσοστό που θα καλύπτει το 70-80% της αύξησης, ενώ υπεραμύνεται του νέου συστήματος σημειώνοντας ότι θα είναι διαφανές και οι τιμές εύκολα συγκρίσιμες για τους καταναλωτές οι οποίοι θα έχουν και τη δυνατότητα να αλλάζουν προμηθευτή αζημίως.

Πάντως όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι τα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν σήμερα δεν θα είναι εύκολα συγκρίσιμα μεταξύ τους όπως άλλωστε ισχύει και με τα υφιστάμενα.
Κάθε εταιρία θα ανακοινώσει τις νέες τιμές για κάθε ένα από τα προϊόντα της τα οποία βεβαίως περιλαμβάνουν σειρά παραμέτρων όπως και διάφορες εκπτώσεις ή προσφορές καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την άσκηση για τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης