Ενέργεια

Κρεμλίνο: Η Gazprom προμηθεύει όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο στην Ευρώπη - Μειώθηκαν οι ροές

Κρεμλίνο: Η Gazprom προμηθεύει όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο στην Ευρώπη - Μειώθηκαν οι ροές

Η Ρωσία μειώνει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενώ κατηγορεί την Siemens Energy ότι δεν παρέλαβε την τουρμπίνα

 

Η Ρωσία παρέδωσε λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη την Τετάρτη σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της ενεργειακής αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καταστήσει πιο δύσκολο και δαπανηρό για το μπλοκ να γεμίσει αποθηκευτικούς χώρους ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Η περικοπή των προμηθειών, που επισημάνθηκε από την Gazprom νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μείωσε τη χωρητικότητα του αγωγού Nord Stream 1 - της κύριας οδού παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη - στο ένα πέμπτο μόνο της συνολικής χωρητικότητάς του.
Τη Δευτέρα, η Gazprom, ανακοίνωσε ότι οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα μειωθούν από την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι θα μειώσει τις προμήθειες στη Γερμανία σε μόλις 20% της χωρητικότητας του αγωγο
Ο Nord Stream 1 αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο όλων των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τεχνικά ζητήματα

Η ρωσική Gazprom προμηθεύει όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο στην Ευρώπη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι τεχνικά ζητήματα εξοπλισμού λόγω κυρώσεων εμποδίζουν την Gazprom να προχωρήσει σε περισσότερες εξαγωγές.

Η Ρωσία παρέδωσε λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη την Τετάρτη σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της ενεργειακής αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καταστήσει δυσκολότερο και πιο δαπανηρό για το μπλοκ να γεμίσει αποθήκες ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Η περικοπή των προμηθειών, που επισήμανε η Gazprom νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μείωσε τη χωρητικότητα του αγωγού Nord Stream 1 - της κύριας οδού παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη - στο ένα πέμπτο της χωρητικότητάς του, καθώς η Ρωσία είπε ότι ένας άλλος αεριοστρόβιλος χρειαζόταν επισκευή.

Gazprom προμηθεύει όσο χρειάζεται και είναι δυνατό. Γνωρίζουμε ότι οι τεχνικές δυνατότητες για προμήθειες έχουν μειωθεί τώρα", είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εμπόδισαν την έγκαιρη επισκευή του εξοπλισμού Nord Stream 1.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Gazprom θα είναι σε θέση να αυξήσει τις προμήθειες μόλις ολοκληρωθεί η συντήρηση. «Η Gazprom ήταν και παραμένει αξιόπιστος εγγυητής όλων των υποχρεώσεών της, αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί προμήθειες εάν ο ξένος εξοπλισμός δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί λόγω ευρωπαϊκών κυρώσεων», είπε.

Gazprom κατά Siemens Energy

Εν τω μεταξύ διευθυντικό στέλεχος της ρωσικής Gazprom δήλωσε σήμερα πως η εταιρία εξακολουθεί να περιμένει την επιστροφή μιας τουρμπίνας της Siemens Energy για τον αγωγό αερίου Nord Stream 1, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στη γερμανική εταιρία.Η Siemens Energy δήλωσε πως επαφίεται στην Gazprom να παράσχει τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για την επιστροφή της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.

Η Ρωσία έχει επικαλεστεί προβλήματα με τις τουρμπίνες ως την αιτία για τη μείωση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του από σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατηγορεί για ενεργειακό εκβιασμό, κάτι που η Μόσχα αρνείται, καθώς οι δύο χώρες ανταλλάσσουν οικονομικά χτυπήματα και εχθρική ρητορική για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Βιτάλι Μάρκελοφ δήλωσε στο δίκτυο Rossiya 24: "Υπολογίζαμε ότι θα παραλαμβάναμε μια επισκευασμένη μηχανή από τη Siemens (Energy) τον Μάιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε αυτή τη μηχανή".

Είπε πως και άλλες τουρμπίνες χρειάζονται επισκευή, αλλά η "Siemens δεν παρέχει εργασία για την επίλυση αυτών των προβλημάτων".Η Siemens Energy επανέλαβε πως η μεταφορά της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση μπορεί να αρχίσει αμέσως.

"Οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για εισαγωγή στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, πρέπει να παράσχει αυτά τα έγγραφα", είπε.

Η τουρμπίνα χρειάζεται για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του Nord Stream 1, που διοχετεύει αέριο στη Γερμανία μέσω του μήκους 1.200 χιλιομέτρων αγωγού στον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας.

Η Eni θα λάβει χαμηλότερους όγκους φυσικού αερίου


Η ιταλική Eni ανακοίνωσε ότι θα λάβει περίπου 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom την Τετάρτη, χαμηλότερα από τον ημερήσιο μέσο όρο όγκου περίπου 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με το Reuters. Η Eni πρόσθεσε ότι θα παρέχει περαιτέρω ενημερώσεις σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στους όγκους παράδοσης που κοινοποιούνται από την Gazprom.

Τη Δευτέρα, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom, που ελέγχεται από το κράτος, δήλωσε ότι οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα μειωθούν από την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι θα μειώσει τις προμήθειες στη Γερμανία σε μόλις 20% της χωρητικότητας του αγωγού. Στην Ιταλία, η μείωση των ροών αερίου είναι επί του παρόντος λιγότερο έντονη.

Την περασμένη Πέμπτη η Eni είπε ότι η Gazprom αύξησε τις προμήθειες σε περίπου 36 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από ημερήσιους όγκους περίπου 21 εκατομμυρίων τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης συντήρησης του αγωγού Nord Stream.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ιταλία μείωσε την εξάρτησή της από την ενέργεια της Μόσχας εν μέρει μέσω συμφωνιών με αφρικανικές χώρες. Η Αλγερία έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ρώμης τους τελευταίους μήνες.

Πέρυσι η Ρωσία αντιπροσώπευε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ιταλίας, αποτελώντας τον κύριο προμηθευτή της χώρας.Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε επανειλημμένα τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι οι ελλείψεις έχουν προκληθεί από ζητήματα συντήρησης και τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης