Τροπολογία ΥΠΕΝ: Τι προβλέπεται για χρεώσεις και αποζημιώσεις των σταθμών ΑΠΕ

Τροπολογία ΥΠΕΝ: Τι προβλέπεται για χρεώσεις και αποζημιώσεις των σταθμών ΑΠΕ
Αναλυτικά η εν λόγω διάταξη

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα περιλαμβάνεται η τροπολογία αναφορικά με τις νέες διατάξεις για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) του ΔΑΠΕΕΠ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

«γ. Έσοδα του Υπολογαριασμού νέων ‘Εργων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. στόχων Ε.Σ.Ε.Κ. του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε., Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Αποθήκευσης Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου και ειδικότερα:

γα) Τα ποσά που καταβάλλουν οι συμμετέχοντες στο Πλαίσιο λειτουργίας των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας περ. γ) του άρθρου 5 του ν. 4425/2016 για ενέργεια από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. καιΣ.Η.Θ.Υ.Α., σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης σταθερής τιμής, που τίθενται λειτουργία από Ιη.1.2021.

γβ) Τα έσοδα από τη χρέωση που επιβάλλεται στους εκπροσώπους φορτίου για την αποζημίωση των νέων έργων Α.Π.Ε. και Σ.ΗΘ.Υ.Α. στόχων Ε.Σ.Ε.Κ. που τίθενται σε λειτουργία από 1η.1.2021, για το σύνολο της ενέργειας που παρέχουν εγχώρια κατανάλωση. Η χρέωση αυτή επιβαρύνει τους πελάτες εκάστου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας και αποτυπώνεται στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται η διαδικασία επιβολής και αναπροσαρμογής χρέωσης, μεθοδολογία υπολογισμού χρέωσης, δημιουργία και ύψος αποθεματικού ασψάλειας του υπολογαριασμού, διαδικασία τιμολόγησης των Εκπροσώπων Φορτίου, διαδικασία εκκαθάρισης, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για επιβολή χρέωσης.

Η «ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.», κατ’ εψαρμογή της μεθοδολογίας του τρίτου εδαψίου, υπολογίζει μέχρι την 15η Νοεμβρίου κάθε έτους, αρχής γενομένης από 15η Νοεμβρίου 2022, αναγκαία χρέωση προς τους εκπροσώπους ψορτίου, για ισοσκελισμό του Υπολογαριασμού και διατήρηση του απαιτούμενου αποθεματικού ασψαλείας για ημερολογιακό έτος. 

Για το πρώτο έτος που προκύπτει ανάγκη επιβολής χρέωσης στους εκπροσώπους ψορτίου, σύμψωνα με το τέταρτο εδάφιο, η «ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.» Εισηγείται έως 30ή Νοεμβρίου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), μοναδιαία χρέωση που επιβάλλεται στους Εκπροσώπους Φορτίου, για ισοσκελισμό του Υπολογαριασμού και διατήρηση του απαιτούμενου αποθεματικού ασψαλείας γιατο έτος. Η Ρ.Α.Ε., απόψαση που δημοσιεύεται Εψημερίδατης Κυβερνήσεως έως 15η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, καθορίζει τη μοναδιαία χρεώση του πέμπτου εδαψίου. Αρνητική χρέωση δεν νοείται.

Μετά το πρώτο έτος εφαρμογής των χρεώσεων, η «ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.», αν απαιτείται τροποποίηση μοναδιαίας χρέωσης των Εκπροσώπων Φορτίου για να διατηρηθεί ισοσκελισμένος Υπολογαριασμός και απαιτούμενο αποθεματικό ασψαλείας, υπολογίζει και επιβάλλει εκ νέου χρεώσεις, βάσει των οριζόμενων απόψαση του τρίτου εδαφίου. 

Σε κάθε περίπτωση, η «ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.», πρώτο επιβολής των χρεώσεων, υπολογίζει και, αν προκύπτει ανάγκη επιβολής χρέωσης στους Εκπροσώπους Φορτίου, ανακοινώνει μοναδιαία χρέωση έως 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους από επιβολής, ισχύ από Ιανουαρίου του έτους επιβολής.

Ειδικά ως προς τις κατηγορίες των καταναλωτών που είναι δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, σύμψωνα με την υποπερ. βα) περ. β), επιβάλλεται αντίστοιχα προβλεπόμενη μειωμένη μοναδιαία χρέωση

Η «Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε.» ορίζεται ως αρμόδιος ψορέας για διαδικασία υπαγωγής των δικαιούχων μειωμένες χρεώσεις, μέσω υλοποίησης και διαχείρισης κατάλληλου πληροψοριακού συστήματος, για υποδοχή αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων και καταγραψής των σχετικών στοιχείων του εκπροσώπου ψορτίου που τους εκπροσωπεί.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται τα μειωμένων χρεώσεων ανά κατηγορία δικαιούχων, οι κατηγορίες καταναλωτών στους οποίους επιβάλλεται ακέραια χρέωση, μέγιστη και ελάχιστη χρέωση που επιβάλλεται μεμονωμένους καταναλωτές, χρόνος θέσης των χρεώσεων εψαρμογή, διαδικασία εκκαθάρισης των χρεώσεων και κάθε άλλη λεπτομέρεια για εψαρμογή τους, συμπεριλαμβανομένης διαδικασίας και των όρων αναθεώρησής τους.

Για διαδικασία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής κατηγορία δικαιούχων μειωμένης χρέωσης, διαδικασία ελέγχου των κριτηρίων υπαγωγής, ύψος του ανταποδοτικού τέλους για εξέταση των αιτήσεων υπαγωγής, τις υποχρεώσεις των δικαιούχων των μειωμένων χρεώσεων, τα πρόστιμα και τρόπο επιβολής τους, περιπτώσεις παραβίασης, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για εΦαρμογή των παραπάνω, ισχύουν τα οριζόμενα απόψαση του δεκάτου τρίτου εδάψιου υποπερ. βα) περ. β).

γγ) Το μέρος των εσόδων των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που τίθενται λειτουργία από Ιη.1.2021 και οι κάτοχοί των σταθμών επιστρέψουν Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε., Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Αποθήκευσης Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου, σύμψωνα άρθρο 5Β του ν. 4414/2016.

γγα) Το πρόστιμο που επιβάλλεται στους κατόχους σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., σύμφωνα περ. παρ. 5 του άρθρου 12α του ν. 4414/2016 (Α’ 149).

γδ) Ποσά που προβλέπονται από κείμενη νομοθεσία.». 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης