Ενέργεια

Προς παράταση ζωής για τα πυρηνικά στη Γερμανία - Κανένα σχόλιο από Χάμπεκ

Προς παράταση ζωής για τα πυρηνικά στη Γερμανία - Κανένα σχόλιο από Χάμπεκ

 Η Γερμανία και οι εταίροι θα εξετάσουν μηχανισμούς τιμών ενέργειας, λέει ο υπουργός Οικονομίας

 

Το Βερολίνο αναγνωρίζει τις δυσκολίες της επιβολής σταθερού ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα αναζητήσουν μια καλύτερη προσέγγιση για τους μηχανισμούς τιμολόγησης της ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα σχόλια του Habeck ήρθαν μετά από δημοσιεύματα των ιταλικών μέσων ενημέρωσης ότι η Γερμανία ήταν πρόθυμη να εξετάσει ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών.

Εν τω μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αρνήθηκε να σχολιάσει την Τρίτη μια αναφορά του ειδησεογραφικού περιοδικού Der Spiegel ότι ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση της λειτουργίας των γερμανικών πυρηνικών σταθμών.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας έχουν πει ότι ενδέχεται να λειτουργήσουν τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας πέραν της προγραμματισμένης ημερομηνίας κλεισίματος στο τέλος του έτους, αλλά εναπόκειται στο Βερολίνο να δώσει την έγκριση.

Οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιούν επί του παρόντος δοκιμές ακραίων καταστάσεων στο σύστημα μεταφοράς για να αξιολογήσουν τους κινδύνους κλιμάκωσης της κρίσης εφοδιασμού με αέριο στη Ρωσία καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σύντομα.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ωθήσει την κυβέρνηση να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων καθώς προσπαθεί να τροφοδοτήσει την οικονομία και να αποτρέψει μια ύφεση που θεωρείται ολοένα και πιο πιθανή εάν σταματήσουν τελείως οι παραπαίουσες εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Το Spiegel ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομίας άλλαξε τις συνθήκες-πλαίσιο του stress test με τέτοιο τρόπο ώστε η συνέχιση της λειτουργίας μετά το τέλος του έτους να φαίνεται λογική.

Ο Χάμπεκ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για την έκθεση σε συνέντευξη Τύπου.

Το ειδησεογραφικό περιοδικό, χωρίς να διευκρινίσει πηγή, ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει αρχικά σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει νομικά τη συνέχιση της λειτουργίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης