Ενέργεια

Reuters: Πώς θα μπορούσε η Ευρώπη να περιορίσει την αύξηση των τιμών της ενέργειας

Reuters: Πώς θα μπορούσε η Ευρώπη να περιορίσει την αύξηση των τιμών της ενέργειας
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εκβιασμό, ως αντίποινα για τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να διαχωρίσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου - καθώς και μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις με στόχο να διασφαλίσει ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αντικατοπτρίζουν φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Οι υπουργοί Ενέργειας από τις χώρες της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν πώς θα μειώσουν το βάρος της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ως θέμα ή επείγουσα ανάγκη.

Το ευρωπαϊκό κόστος ενέργειας αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο, λόγω των τιμών ρεκόρ του φυσικού αερίου καθώς η Ρωσία περιόρισε την προσφορά στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εκβιασμό, ως αντίποινα για τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δηλώνει ότι είναι αξιόπιστος προμηθευτής και κατηγόρησε τις περικοπές των ροών για τεχνικά ζητήματα.

Η αλλαγή των ενεργειακών συστημάτων της ΕΕ των 27 χωρών μπορεί να είναι περίπλοκη και χρονοβόρα, καθώς το διασυνοριακό εμπόριο ενεργειακών εμπορευμάτων μεταξύ των μελών του μπλοκ χρειάστηκε δύο δεκαετίες για να εμφανιστεί και να εδραιωθεί. Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται να βρουν μια βραχυπρόθεσμη λύση.

Να γιατί η Ευρώπη εξετάζει τις μεταρρυθμίσεις στην ενεργειακή αγορά και τι θα μπορούσαν να συνεπάγονται.

Τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και αέριο

Στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται από τον τελευταίο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που απαιτείται για την κάλυψη της συνολικής ζήτησης.

Αιολικά πάρκα, πυρηνικοί σταθμοί, σταθμοί άνθρακα και φυσικού αερίου και όλοι οι άλλοι παραγωγοί υποβάλλουν προσφορές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τις φθηνότερες πηγές να έρχονται πρώτες, ακολουθούμενες από τις ακριβότερες πηγές όπως το φυσικό αέριο. Οι μονάδες φυσικού αερίου καθορίζουν συχνά την τιμή σε αυτό το σύστημα.

Η ιδέα είναι ότι επειδή όλοι οι παραγωγοί πωλούν την ισχύ τους στην ίδια τιμή, οι φθηνότεροι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταλήγουν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους - κάτι που δίνει κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρειάζεται η Ευρώπη για να επιτύχει τους στόχους της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας είπαν ότι το σύστημα είναι άδικο, καθώς έχει ως αποτέλεσμα να πωλείται φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στους καταναλωτές στην ίδια τιμή με την ακριβότερη ενέργεια που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί καθώς η Ρωσία μείωσε τους όγκους που στέλνει στην Ευρώπη. Οι τιμές του φυσικού αερίου καθορίζονται από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το καύσιμο, και οι ευρωπαίοι αγοραστές ανταγωνίζονται με εταιρείες σε άλλες χώρες για να αγοράσουν μη ρωσικό φυσικό αέριο.

Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η τιμή της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα υψηλότερες συνολικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ο τρέχων σχεδιασμός της αγοράς προσφέρει στη Ρωσία, για παράδειγμα, ένα εικονικό πεδίο δράσης για καταστροφική χειραγώγηση της αγοράς», έγραψε η Nina Scheer, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ενέργειας των Σοσιαλδημοκρατών, του ηγετικού κόμματος στον συνασπισμό του Βερολίνου, στην επιχειρηματική καθημερινή Handelsblatt την Τρίτη.

Άλλοι παράγοντες που ενισχύουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνουν προβλήματα με γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς και σοβαρή ξηρασία στην Ευρώπη που παρεμπόδισε την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επηρέασε τις παραδόσεις άνθρακα.

Το συμβόλαιο αναφοράς ισχύος της Γερμανίας για το 2023 τη Δευτέρα έφτασε τα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), 14 φορές το επίπεδο πριν από ένα χρόνο.

Πως μπορεί η ΕΕ να αλλάξει τις τιμές της ενέργειας

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΕ πρέπει να αποσυνδέσει την τιμή του φυσικού αερίου και της ενέργειας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, συγκεντρώνει την υποστήριξη για ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ιδέα του περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας είχε εδώ και καιρό υποστήριξη από την Ισπανία, το Βέλγιο και άλλους, και τώρα από τις αρχικά διστακτικές Αυστρία και τη Γερμανία. Η Γαλλία είναι μεταξύ των κρατών που τάσσονται υπέρ της δράσης για τον διαχωρισμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

Μια επιλογή, που πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, θα ήταν να συμφωνήσουν οι χώρες της ΕΕ ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία. Οι επικριτές λένε ότι αυτό θα κινδύνευε η Ρωσία να διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως αντίποινα.

Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι οι κυβερνήσεις να περιορίσουν την τιμή του φυσικού αερίου και να πληρώσουν στις εταιρείες τη διαφορά μεταξύ της ανώτατης τιμής και της υψηλότερης τιμής αγοράς.

Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, αντιτάχθηκαν προηγουμένως σε αυτό, δεδομένου ότι θα επιχορηγούσε αποτελεσματικά την παραγωγή ορυκτών καυσίμων με δημόσιους πόρους που, όπως είπαν, θα δαπανηθεί καλύτερα για τη στροφή προς φθηνότερη καθαρή ενέργεια.

Άλλες επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της συμμετοχής των χρηματοοικονομικών κερδοσκόπων στις αγορές φυσικού αερίου ή τη δημιουργία παράλληλης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο, χωριστή από την υπάρχουσα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου παρέχουν ένα οικονομικό κίνητρο για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση αερίου - μια αλλαγή συμπεριφοράς που προσπαθούν να επιτύχουν οι κυβερνήσεις

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης