Διεθνή

Η απόφαση της ΕΚΤ στις 8/9: Λογική αύξηση επιτοκίων 0,75%

Η απόφαση της ΕΚΤ στις 8/9: Λογική αύξηση επιτοκίων 0,75%
Στη Φρανκφούρτη επικρατεί η άποψη ότι η προοπτική της επικείμενης ύφεσης δεν δικαιολογεί την επιβράδυνση ή την ανάσχεση της ομαλοποίησης της πολιτικής
Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οι προσδοκίες για τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Σεπτεμβρίου συγκεντρώνονταν γύρω από την προοπτική μιας επιπλέον αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,5%.


Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιθυμούν να συζητήσουν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών για τον πληθωρισμό.
Αντιθέτως, η προοπτική της επικείμενης ύφεσης δεν δικαιολογεί την επιβράδυνση ή την ανάσχεση της ομαλοποίησης της πολιτικής.
Στη συνέχεια, μια ομιλία της Γερμανίδας Schnabel ενίσχυσε τις αυστηρότερες εκτιμήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σημειώνοντας ότι τόσο η πιθανότητα να παγιωθεί ο πληθωρισμός όσο και το κόστος αυτού είναι δυσάρεστα υψηλά και πρόσθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν δυναμικά σε αυτό το περιβάλλον.

Τα στοιχεία του ΕνΔΤΚ Αυγούστου έδειξαν τον πληθωρισμό να ανέρχεται στο 9,1% σε ετήσια βάση από 8,9% τον προηγούμενο μήνα, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τον ενεργειακό πληθωρισμό διασχίζουν η οικονομία.
Αντίστοιχα, οι αναλυτές σε Goldman Sachs, Credit Suisse, BofA και JPMorgan προσάρμοσαν τις εκτιμήσεις τους υπέρ μιας κίνησης κατά 75 μ.β., ένα αποτέλεσμα που οι αγορές δίνουν επί του παρόντος με πιθανότητα 95% περίπου.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης