Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Αρνητικοί οι φορείς ΑΠΕ στην επιβολή εισφοράς στα υπερέσοδα - «Απαίτηση» της SolarPower για εξαιρέσεις

Αρνητικοί οι φορείς ΑΠΕ στην επιβολή εισφοράς στα υπερέσοδα - «Απαίτηση» της SolarPower για εξαιρέσεις
Το προτεινόμενο ανώτατο όριο της Von der Leyen στα απροσδόκητα έσοδα για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να προκαλέσει έντονη συζήτηση μεταξύ των υπουργών ενέργειας της ΕΕ σήμερα

Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του ευρύτερου ενεργειακού τομέα της ΕΕ απέρριψε σε μεγάλο βαθμό την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για τη δημιουργία ανώτατου ορίου στα έσοδα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως από τις αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σήμερα (9/9).

Η πρόεδρος είχε προτείνει ότι τα έσοδα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος και ευάλωτων εταιρειών που αγωνίζονται με «αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».

Αντίθετη είναι η πλευρά της SolarPower Europe, σύμφωνα με την οποία «τα μέτρα για τα απροσδόκητα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών θα πρέπει να στοχεύουν μόνο στα πραγματικά κέρδη και να εξαιρούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από αυτή τη διαδικασία των απροσδόκητων κερδών». Τα 2/3 της ηλιακής ενέργειας δεν αποφέρουν απροσδόκητα κέρδη

Ο βιομηχανικός όμιλος μάλιστα επισημαίνει ότι οι ΑΠΕ λαμβάνουν μια σταθερή τιμή για την ενέργεια που παράγουν είτε από ένα πρόγραμμα στήριξης που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση είτε από μια συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με έναν βιομηχανικό καταναλωτή. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να υπόκεινται σε έκτακτα μέτρα.

Η σύγκριση των κερδών

Παράλληλα, η Ένωση τονίζει ότι τα φωτοβολταϊκά της Γερμανίας δεν καταγράφουν υψηλές επιδόσεις στην κερδοφορία. Και αυτό σε αντίθεση με τις εταιρείες που εξάγουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς σημειώνουν ιστορικά υψηλά και πρέπει να κληθούν για να συνεισφέρουν.

Επίσης, η SolarPower Europe απαίτησε, στην περίπτωση που εφαρμοστεί το πλαφόν, θα πρέπει να γίνει μετά την εκκαθάριση της αγοράς, να ευθυγραμμιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επίσης να ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.«Τα φωτοβολταϊκά έχουν αποσυμπιεστικό χαρακτήρα για τους καταναλωτές σε περιόδους υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας» συμπλήρωσε ο Όμιλος.

Η Eurelectric, η οποία αντιπροσωπεύει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, υπενθύμισε ότι η περικοπή του ρωσικού αερίου είναι αυτή που πυροδότησε την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και προκάλεσε αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη μέρα κατά 532% μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Αυγούστου 2022.

«Η βασική αιτία του προβλήματος είναι η έλλειψη εφοδιασμού με φυσικό αέριο και ο εθισμός μας στα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby.«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιδιώξουν να το αντιμετωπίσουν αντί να καταφεύγουν σε στρεβλωτικές, ad-hoc παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε επίσης έξυπνα και βιώσιμα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα» συμπλήρωσε.

Το προτεινόμενο ανώτατο όριο της Von der Leyen στα απροσδόκητα έσοδα για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να προκαλέσει έντονη συζήτηση μεταξύ των υπουργών ενέργειας της ΕΕ σήμερα (9/9).

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης