Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μητσοτάκης: Οκτώβριο κίνητρα και αντικίνητρα για την Εξοικονόμηση - Η Ευρώπη επιτέλους κινείται στα ενεργειακά

Μητσοτάκης: Οκτώβριο κίνητρα και αντικίνητρα για την Εξοικονόμηση - Η Ευρώπη επιτέλους κινείται στα ενεργειακά
Οι νέες ενισχύσεις στον ενεργειακό τομέα - Νέο Εξοικονομώ και Ανακαινίζω για νέους
Την ευθύνη για την ενεργειακή κρίση στον Πούτιν απέδωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ο τελευταίος χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο σαν όπλο επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τις δυτικές κυβερνήσεις.
Για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την βοηθειά μας αποτελεσματικά χρειαζόμαστε την βοήθεια της Ευρώπης, ανέφερε, που επιτέλους κινείται.

Από επιμέρους μέτρα ανακοίνωσε:
-Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατ.
-Διπλασιάζεται
το επίδομα για όσους δεν θα καταναλώσουν φυσικό αέριο αλλά θα προσφύγουν σε εναλλακτικές μορφές.
-Σύντομα θα ανακοινωθούν τα βοηθήματα για όλους τους καταναλωτές για την αντλία.
- Θα χρηματοδοτηθούν μέχρι και 100%  250.000 φωτοβολταϊκά για μικρότερους παραγωγούς, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Όπως ανέφερε, όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει το 100% αυτών των επιβαρύνσεων.
Και όποιος ισχυρίζεται, τέτοια πράγματα πουλά φθηνά ψέμματα σε υψηλές τιμές.

Ανακοίνωσε επίσης νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ και Ανακαινίζω για 20.000 νέους με χαμηλότοκά δάνεια μέχρι 7.000 ευρώ και ενίσχυση μέχρι 30.000 ευρώ.

Στη μάχη της ενέργειας, είπε, πρώτοι ξεδιπλώσαμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης. Η λύση, όμως δεν θα είναι επαρκής αν δεν είναι ευρωπαϊκή. Χαίρομαι γιατί οι Βρυξέλλες κινούνται προς την κατεύθυνση των προτάσεών μας. «Σε εθνικό επίπεδο αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς».

«Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και το κάνουμε», είπε. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε, πως ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, ξεκαθάρισε πως στον πόλεμο της Ουκρανίας, η κυβέρνηση είναι με τον αμυνόμενο και το διεθνές δίκαιο.
«Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή ανασφάλεια σε πολιτική αστάθεια» τόνισε. «Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σε αυτόν που την προκαλεί, το κ. Πούτιν. Η απάντηση πρέπει να είναι ώριμη και δημοκρατική».

Ανάπτυξη άνω του 5%

Ανάπτυξη άνω του 5% για το 2022 προέβλεψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στην οποία εξειδίκευσε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας και στο μέτωπο της ακρίβειας.
Όπως είπε πρόκειται για 21 κυβερνητικές πρωτουβουλίες για το επόμενο διάστημα, συνολικού ύψους 5,5 δισεκ. ευρώ ενώ τα 8 μέτρα μέτρα έχουν ορίζοντα έως το τέλος του 2022.
Επίσης προανήγγειλε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσες πολλές κρίσεις μέσα σε σύντομο χρονικά διάστημα, σημείωσε στην έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως με την έξοδο από την εποπτεία η Ελλάδα ανέκτησε την οικονομική της αυτονομία.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες προεκλογικούς και τόνισε πως το κεντρικό πολιτικό μήνυμα είναι «συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω».
Επανέλαβε δε πως οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της 4ετίας.
Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν πρόκειται να γίνω, θα οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε, είπε χαρακτηριστικά.

Τα 21 μέτρα στήριξης

Είκοσι μία κυβερνητικές πρωτοβουλίες εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Κατ' αρχάς, θα υπάρξει ενίσχυση 250 ευρώ για καθέναν και καθεμιά από τους 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας το Δεκέμβριο - συν μια μηνιαία δόση για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:
«Επίσης θα γίνει αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ -και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν».

Αναλυτικά τα μέτρα:

Τον Δεκέμβριο 2.300.000 ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχθούν με 250 ευρώ

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν άλλη μία δόση
και οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού επιπλεόν μιάμιση δόση

Αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ

Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ

Έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. για τα λιπάσματα

  1. 000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. για τις ζωοτροφές

Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του «Αλλάζω Συσκευή».

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε απαλλαγή ασφαλιστικώνεισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης
Μόνιμη μείωση 3 μονάδες σε ασφαλιστικές εισφορές από Ιανουάριο, σημείωσε.
«Καταργείται για πάντα η εισφορά αλληλεγγύης, ανακούφιση για 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενους» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Καταργείται η εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων, θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο και αυξάνονται οι συντάξεις 1 εκατομμυρίου συνταξιούχων - 6% για φέτος».

Το εθνικό στοίχημα

Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι' αυτούς και τις οικογένειες τους, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και δημαγωγία ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες, υπογράμμισε και σημείωσε πως ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές.

Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω

«Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» είπε.
«Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα - με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Απολογισμός και ανάπτυξη 5%

Ο πρωθυπουργός έκανε απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων της κυβέρνησής του του παρουσιάζοντας διεξοδικά τους πέντε άξονες στους οποίους έδωσε έμφαση:
«Χαμηλότεροι φόροι και μεγαλύτερη ανάπτυξη για όλους, περισσότερες δουλειές, Υγεία και Παιδεία και αποτελεσματικότερο κράτος δίπλα στον πολίτη», όπως τόνισε.
Η ανάπτυξη για το 2022 θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δύσκολος ο ερχόμενος χειμώνας

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin λέγοντας πως με όπλο τις τιμές της ενέργειας επιχειρεί να πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη και να αποσταθεροποιήσει κυβερνήσεις.
Αφού αναγνώρισε, πως ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, ξεκαθάρισε πως στον πόλεμο της Ουκρανίας, η κυβέρνηση είναι με τον αμυνόμενο και το διεθνές δίκαιο.
«Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή ανασφάλεια σε πολιτική αστάθεια» τόνισε.
Επίσης είπε ότι τον Οκτώβριο θα υπάρξουν κίνητρα και αντικίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και ειδική πρόνοια για νοικοκυριά που χρησιμοποιούν αέριο.

Η Ελλάδα έχει περισσότερους συμμάχους – Μήνυμα σε Erdogan

«Η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας.
Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες.
Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Άλλωστε στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη του Έθνους μας:
Όχι, κύριε Ερντογάν» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

«Επιχειρησιακό λάθος» η παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Αναφορικά με τις παρακολουθήσεις ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα επιχειρησιακό λάθος».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση εκκίνησε όλες τις θεσμικές διαδικασίες ώστε να χυθεί άπλετο φως, ενώ προέβη σε θεσμικές αλλαγές και στη λειτουργία της ΕΥΠ.
«Το θέμα είναι πλέον στη Δικαιοσύνη και στη Βουλή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα σημείωσε η ΕΥΠ είναι και θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στις εποχές που έρχονται.
«Να βελτιωθεί, όχι θα ακυρωθεί. Έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω.
Να μην εγκλωβιστεί η επικαιρότητα στις φήμες και στα σενάρια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης