Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενδεχόμενη αναβολή στο ταξίδι Σκρέκα στο Αζερμπαϊτζάν - Η αύξηση της χωρητικότητας του TAP καίρια για τα ελληνικά συμφέροντα

Ενδεχόμενη αναβολή στο ταξίδι Σκρέκα στο Αζερμπαϊτζάν - Η αύξηση της χωρητικότητας του TAP καίρια για τα ελληνικά συμφέροντα
Η επίσκεψη του κ. Σκρέκα συμπίπτει με τις διαπραγματεύσεις των μετόχων του TAP, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, για την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού

Από τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας εξαρτάται η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο Μπακού.
Ο υπουργός έχει προγραμματίσει να αναχωρήσει τα ξημερώματα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου από την Αθήνα για το Μπακού, αλλά όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του, όλα είναι ρευστά εξαιτίας της νέας ανάφλεξης στο Καύκασο, η οποία έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις.
Στόχος του ταξιδιού του κ. Σκρέκα είναι κατ΄αρχήν η διασφάλιση της ομαλής ροής αζέρικου φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω του TAP, αλλά και κατά το δυνατόν η αύξηση των ποσοτήτων εν όψει του δύσκολου χειμώνα τόσο για τη χώρα μας, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι στόχοι του ΥΠΕΝ

Ο κ. Σκρέκας που με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή πρόκειται να συναντηθεί στο Μπακού με τον Αζέρο υπουργό Ενέργειας Parviz Sahbazov και στελέχη της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου «Socar», ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνο Ξιφαρά.
Οι τελευταίες εξελίξεις της ενεργειακής κρίσης και ο κίνδυνος διακοπής της τροφοδοσίας της Ελλάδας με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του Turk Stream ανησυχούν την Αθήνα και ο κ. Σκρέκας θέλει να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί ομαλά η ροή του αζέρικου αερίου, ενώ θα επιδιώξει και αύξηση των ποσοτήτων που διατίθενται από τη Socar στην Ελλάδα.

Πάντως οι τελευταίες εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο του Καυκάσου δημιουργούν νέες επισφάλειες και εντείνουν τις ανησυχίες καθώς οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα εκμεταλλευθεί στη νέα ανάφλεξη στον Καύκασο για να τραβήξει τα βλέμματα από την Ουκρανία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα προμηθεύεται αζέρικο αέριο μέσω του TAP, καλύπτοντας περίπου το 20% της συνολικής ζήτησης. των ελληνικών εισαγωγών αερίου με αζέρικο αέριο.
Η επίσκεψη του κ. Σκρέκα συμπίπτει με τις διαπραγματεύσεις των μετόχων του TAP, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, για την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ συμμετέχουν οι BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Μάλιστα Snam, Fluxys και Enagás είναι και μέτοχοι του ελληνικού ΔΕΣΦΑ.

Αναμένεται αύξηση των όγκων

Σε μια περίοδο που όλες οι χώρες της Ευρώπης αναζητούν φυσικό αέριο από κάθε πιθανή πηγή, η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στο Μπακού, θα γίνει λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Βουλγαρίας Νίκολα Στογιάνοφ, ο οποίος πρότεινε στους Αζέρους την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έναντι φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι παράλληλα η Βουλγαρία επιδιώκει να ξανανοίξει τη ρωσική στρόφιγγα αλλά μέχρι στιγμής η Gazprom είναι αρνητική.

Εξάλλου τον Ιούλιο, το Αζερμπαϊτζάν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της προέδρου της Ursula Von der Leyen υπέγραψαν μνημόνιο που προβλέπει τον διπλασιασμό της προμήθειας φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Οι όγκοι θα αυξηθούν από 10 bcm σήμερα σε 20 bcm έως το 2027.
Το 2023, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν από 8 bcm σε 12 bcm.
Τότε η Κομισιόν είχε προτρέψει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε συμφωνίες με το Αζερμπαϊτζάν για έξτρα εισαγωγές φυσικού αερίου και στήριξη της επέκτασης του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος πλέον αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας.
Το σχετικό market test που θα διερευνήσει εάν υπάρχει επαρκής ζήτηση για έξτρα δέσμευση χωρητικότητας στον TAP και θα κρίνει την τελική απόφαση, αναμένεται προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης