Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Η EDF ανεβάζει τον χρόνο έκθεσης στην ακτινοβολία, για να επισκευαστούν γρηγορότερα οι αντιδραστήρες

Reuters: Η EDF ανεβάζει τον χρόνο έκθεσης στην ακτινοβολία, για να επισκευαστούν γρηγορότερα οι αντιδραστήρες
Η εταιρεία, η οποία σπεύδει να ετοιμάσει τον στόλο των πυρηνικών σταθμών της για το χειμώνα, είπε ότι το νέο όριο ήταν σύμφωνο με τα δικά της πρότυπα και παραμένει κάτω από τα γαλλικά νομικά όρια.
Εργολάβοι που βοηθούν τον γαλλικό κολοσσό ηλεκτρικής ενέργειας EDF να επισκευάσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του που έχουν πληγεί από τη διάβρωση σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τους κανόνες τους σχετικά με τα όρια έκθεσης στην ακτινοβολία, ώστε οι εργαζόμενοί τους να μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο στην εργασία τους, είπε η EDF στο Reuters.

Υπήρχε περιθώριο

Η εταιρεία, η οποία σπεύδει να ετοιμάσει τον στόλο των πυρηνικών σταθμών της για το χειμώνα, είπε ότι το νέο όριο ήταν σύμφωνο με τα δικά της πρότυπα και παραμένει κάτω από τα γαλλικά νομικά όρια.
"Έχουμε ενημερωθεί από ορισμένους από τους εταίρους μας ότι αναμένουν να αυξήσουν το όριο έκθεσης σε ακτινοβολία για κάποιο από το προσωπικό τους", δήλωσε η EDF σε σχόλια που εστάλησαν μέσω email την Παρασκευή 16/9, απαντώντας σε ερώτημα του Reuters.
"Οι δραστηριότητες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στα εργοστάσιά μας οδηγούν σε μεγαλύτερο αριθμό ωρών εργασίας στο πυρηνικό τμήμα των εγκαταστάσεων μας.

Αυτή η πρόσθετη δραστηριότητα δεν είχε προβλεφθεί από τους συνεργάτες μας όταν έθεσαν τα όρια ακτινοβολίας τους", δήλωσε η εταιρεία.
Δύο πηγές με άμεση γνώση των εργασιών επισκευής είπαν στο Reuters ότι τουλάχιστον ένας ανάδοχος της EDF, η γαλλική εταιρεία Monteiro, είχε ήδη αυξήσει τη μέγιστη έκθεση στην οποία θα μπορούσαν να υπόκεινται οι εργαζόμενοί της, προσθέτοντας ότι αυτό δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία.
Εκπρόσωπος του Monteiro δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο.

Μάχη με τον χρόνο

Πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι οι αλλαγές στις οδηγίες ασφαλείας έδειξαν πώς η EDF παλεύει με τον ρολόι για να επανεκκινήσει 15 αντιδραστήρες που τέθηκαν εκτός λειτουργίας τον περασμένο χειμώνα μετά την εμφάνιση διάβρωσης λόγω καταπόνησης σε ορισμένα εργοστάσια.
Άλλοι 14 αντιδραστήρες είναι επίσης εκτός δικτύου για τακτική συντήρηση και για εξοικονόμηση καυσίμων πριν από το χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι το 54% του γαλλικού πυρηνικού στόλου - ο μεγαλύτερος στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες - είναι εκτός σύνδεσης.
Ο άνευ προηγουμένου αριθμός διακοπών - οι οποίες έρχονται καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να βρει εναλλακτικές προμήθειες στο ρωσικό φυσικό αέριο - έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την ήπειρο και βοήθησε να ωθήσουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ.

Η γαλλική πυρηνική παραγωγή βρίσκεται σε χαμηλό 30 ετών.

Η EDF δήλωσε την Πέμπτη πως αναμένει ότι η χαμηλότερη παραγωγή θα μειώσει κατά 29 δισεκατομμύρια ευρώ τα βασικά της κέρδη για το 2022 - στην πέμπτη προειδοποίηση αναφορικά με τα κέρδη της για το έτος.
Η εταιρεία κατηγόρησε την έλλειψη ειδικευμένων επαγγελματιών και τους κινδύνους ραδιενέργειας για ένα χρονοδιάγραμμα συντήρησης που άφησε τη Γαλλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας από καιρό στην Ευρώπη, να εισάγει ενέργεια από γείτονες ακόμη και πριν πέσουν οι θερμοκρασίες.

Οι εργαζόμενοι που ελέγχουν και επισκευάζουν τα εργοστάσια πρέπει να λειτουργούν σε ένα τμήμα του αντιδραστήρα όπου η ακτινοβολία είναι υψηλή, έτσι ώστε μπορούν να περνούν μόνο περιορισμένο χρόνο σε αυτόν, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της EDF Jean-Bernard Levy τον περασμένο μήνα.
Η EDF είπε ότι αναμένει να εκπληρώσει το πρόγραμμά της για την επανεκκίνηση των 29 αντιδραστήρων που βρίσκονται επί του παρόντος εκτός λειτουργίας έως τις 18 Φεβρουαρίου, αν και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αυτό είναι πολύ αισιόδοξο.

Κάτω από το νομικό όριο 

Για να βοηθήσει την EDF να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, η Monteiro -η οποία προμηθεύει συγκολλητές στην EDF- αύξησε το ετήσιο όριο έκθεσης σε ακτινοβολία για τους εργαζομένους της στα 14 millisievert από 12 προηγουμένως, ανέφεραν οι δύο πηγές.
Αυτό ήταν κάτω από το γαλλικό νόμιμο όριο των 20 millisievert για τους εργαζόμενους στον πυρηνικό τομέα, πρόσθεσαν.
«Προσπαθούμε να σεβαστούμε τις αρχές μας και δεν είναι επειδή βρισκόμαστε σε κρίση που θα αφήσουμε τους ανθρώπους να καούν», είπε μια από τις δύο πηγές, που και οι δύο εργάζονται στην πυρηνική βιομηχανία.
Το Millisievert είναι μια μονάδα μέτρησης της δόσης ακτινοβολίας που συσσωρεύει σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο ένα άτομο.
Το Reuters επικοινώνησε με άλλους πέντε Γάλλους εργολάβους πλην της Monteiro που απασχολούνται στην EDF, κανείς τους δεν απάντησε.

Η ASN ενήργησε με «αυστηρά ανεξάρτητο τρόπο» - Τα επίπεδα κινδύνου

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η γαλλική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ASN ενήργησε με «αυστηρά ανεξάρτητο τρόπο» για να διασφαλίσει την προστασία των εργαζομένων στον τομέα, προσθέτοντας ότι μια έκθεση 14 millisievert ισοδυναμούσε με δύο ιατρικές απεικονιστικές εξετάσεις στήθους.
Η EDF είπε ότι τα 14 millisievert ήταν η υπάρχουσα μέγιστη έκθεση σε ακτινοβολία που επέτρεπε η εταιρεία για το προσωπικό της και η αναφορά για τους εργολάβους της, αν και ορισμένοι είχαν επιλέξει χαμηλότερα όρια.
Μία από τις πηγές που μίλησε στο Reuters είπε ότι ήταν σπάνιο για τους υπαλλήλους της EDF να φτάσουν σε επίπεδο έκθεσης άνω των 9 millisievert.
Η EDF δεν σχολίασε.
Σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις επιπτώσεις της ατομικής ακτινοβολίας, η έκθεση κάτω από 200 millisievert θεωρείται ασθενής και κάτω από 20 millisievert είναι πολύ ασθενής.
Ο Klervi Leuraud, ειδικός στην ακτινοβολία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας IRSN, είπε ότι το όριο των 14 millisievert παρέμεινε πολύ κάτω από τα επίπεδα που θεωρούνται ότι ενέχουν κίνδυνο για την υγεία.

Δύσκολες συνθήκες

Μία από τις πηγές που μίλησε στο Reuters είπε ότι οι εργαζόμενοι που έφτιαχναν τους αντιδραστήρες λειτουργούν σε δύσκολες συνθήκες.
"Οι άνθρωποι εργάζονται σε μια περιορισμένη περιοχή, επισκευάζοντας σωλήνες πλάτους 3 εκατοστών σε μέρη που δεν είναι μεγαλύτερα από ένα διαμέρισμα - στούντιο στο Παρίσι.
Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά ασφαλή και να ολοκληρώσουμε τις εργασίες εγκαίρως, αλλά υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι." είπε η πηγή.

«Το προσωπικό πρέπει να εναλλάσσεται μέσα και έξω και το πρόβλημα είναι ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά εξειδικευμένη δουλειά και ο αριθμός των ατόμων με τις απαιτούμενες δεξιότητες είναι περιορισμένος».
Η EDF έχει προσελκύσει εκατοντάδες εξειδικευμένους εργάτες, συμπεριλαμβανομένων συγκολλητών και τεχνικών σωληνώσεων από έξι Γάλλους εργολάβους, την αμερικανική εταιρεία κατασκευής πυρηνικών σταθμών Westinghouse Electric Company και μια άλλη αμερικανική εταιρεία, ανέφεραν οι πηγές.
Ένας από τους λόγους για την πρόσληψη της Westinghouse είναι ότι κατασκευάζει ρομπότ που εκτελούν μέρος της συγκόλλησης και δεν έχουν όρια έκθεσης στην ακτινοβολία, είπε μια από τις πηγές.

Απροσδόκητες δυσλειτουργίες υλικών 

Η EDF αγόρασε επίσης σωλήνες αντικατάστασης από τη γειτονική Ιταλία.
Ωστόσο, οι πηγές ανέφεραν ότι απροσδόκητες δυσλειτουργίες --μερικοί από τους σωλήνες που έστειλαν οι Ιταλοί προμηθευτές ήταν λανθασμένου μεγέθους- και οι περίπλοκες διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου επιβραδύνουν τις επισκευές.

Κάθε συγκόλληση σωλήνων μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και εκατοντάδες γραφειοκρατικές υπογραφές, είπαν.
Η EDF είπε στο Reuters ότι ήταν φυσιολογικό να χρειαστεί να ρυθμιστούν εκ νέου τα ανταλλακτικά, καθώς δεν είχαν ποτέ το σωστό μέγεθος.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες για λειτουργία του μεγα-αντιδραστήρα Civaux 1

Οι υπουργοί της κυβέρνησης προέτρεψαν δημόσια την EDF να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα συντήρησης.
Η εταιρεία προβλέπει ότι αρκετοί αντιδραστήρες θα επανέλθουν στο Διαδίκτυο έως τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο για να εγγυηθούν επίπεδα πυρηνικής παραγωγής σύμφωνα με το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, μία από τις πηγές είπε ότι οι προσδοκίες ότι οι συγκολλήσεις στον αντιδραστήρα Civaux 1 της EDF -ένας από τους ισχυρότερους της EDF, με χωρητικότητα 1.450 MW- θα ολοκληρωθούν τις επόμενες έξι εβδομάδες «φαίνονται μη ρεαλιστικές».

Η πηγή είπε ότι μόνο 6 συγκολλήσεις από τις 30 είχαν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στον αντιδραστήρα.
Μια έβδομη συγκόλληση που ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα ήταν ελαττωματική και πρέπει να επαναληφθεί, είπε η πηγή.
Σε σχόλιά της στο Reuters, η EDF είπε ότι το χρονοδιάγραμμα συντήρησης και επισκευών έλαβε υπόψη τις τρέχουσες και μελλοντικές εργασίες: «Όσον αφορά τον Civaux, οι εργασίες προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης