Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την προσφορά - Στα 90 δολ. το brent, στα 83 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την προσφορά - Στα 90 δολ. το brent, στα 83 δολ. το αργό

Μετά την αύξηση της Fed, η BoE αυξάνει το βασικό επιτόκιο κατά 50 bps

 

Το πετρέλαιο ενισχύθηκε την Πέμπτη λόγω ανησυχιών για την προσφορά και καθώς η αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας αψηφούσε ορισμένες προσδοκίες για μεγαλύτερη αύξηση.

Περί τις 19:12 η τιμή του Brent ενισχυόταν 0,33%, στα 90,13 δολάρια το βαρέλι μετά την άνοδο άνω των 2 δολαρίων νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 0,28%, στα 83,17 δολάρια, μετά την άνοδο άνω των 3 δολαρίων νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου, αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία και περισσότερες κυρώσεις κατά ιδιωτών, δήλωσαν διπλωμάτες την Πέμπτη.
Η Ρωσία προχώρησε την Πέμπτη με τη μεγαλύτερη επιστράτευση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εγείροντας ανησυχίες ότι η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την προσφορά.

«Οι συχνές παράλογες ενέργειες και αντιδράσεις (του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν) είναι αυτές που θα κρατήσουν την αγορά ασταθή και βίαιη κατά καιρούς», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής πετρελαίου στη χρηματιστηριακή PVM Oil Associates του Λονδίνου.

Οι περιορισμοί στον εφοδιασμό από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) πρόσθεσαν περαιτέρω στήριξη, ανέφεραν οι αναλυτές.

«Οι εξαγωγές αργού του ΟΠΕΚ έχουν σταθεροποιηθεί μετά από μια ισχυρή άνοδο στις αρχές αυτού του μήνα», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS.

Η ζήτηση αργού πετρελαίου στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ανακάμπτει, αφού μετριάστηκε από τους αυστηρούς περιορισμούς του COVID-19.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,25% και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση.

Η είδηση ​​απέτυχε να έχει πτωτικό αντίκτυπο στις τιμές, καθώς η αύξηση των επιτοκίων ήταν «λιγότερη από ό,τι οι αγορές είχαν τιμολογήσει και αψηφούσε ορισμένες προσδοκίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να αναγκαστούν σε μια μεγαλύτερη κίνηση», ανέφερε η ING bank.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε απροσδόκητα το επιτόκιο της κατά 100 μονάδες βάσης στο 12%, όταν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Μετά την άνοδο κατά 75 bps της FED την Τετάρτη, οι αυξήσεις επιτοκίων ήρθαν επίσης μεγάλες και γρήγορες από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, την τράπεζα Norges και την κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας, με περαιτέρω άνοδο να αναμένεται από την τράπεζα South African Reserve αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Αυτό δείχνει πόσο συγχρονισμένος είναι αυτός ο τρέχων κύκλος σύσφιξης», ανέφερε η Deutsche Bank.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης