Ενέργεια

ΕΕ: Ποιοί θέλουν να καθυστερήσουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Ενισχύονται οι διαφωνίες

ΕΕ: Ποιοί θέλουν να καθυστερήσουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Ενισχύονται οι διαφωνίες

Προσπάθειες για συμβιβασμό

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγωνίζονται να επιτύχουν μια συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου στο ρωσικό πετρέλαιο και μπορούν πιθανώς να προωθήσουν μια αρχική συμφωνία έως ότου συμφωνηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.

Η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των πολλών χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση για το πλαφόν πετρελαίου, με πηγές που επικαλείται το Reuters. Οι κυρώσεις εντός της ΕΕ απαιτούν ομοφωνία, δίνοντας σε κάθε χώρα ένα αποτελεσματικό βέτο.

Το European Fee, ο κυβερνητικός βραχίονας του μπλοκ, συναντήθηκε με τα κράτη μέλη το Σαββατοκύριακο για να προσπαθήσει να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό σχετικά με τη δέσμη συμφωνίας των περιοριστικών μέτρων. Αρκετές χώρες ενδέχεται να πιέσουν για μια προκαταρκτική συμφωνία στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου.

Η ΕΕ προσπαθεί να επιβάλει πιο ανθεκτικές κυρώσεις αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισήγαγε μια «μερική κινητοποίηση» στρατευμάτων την τελευταία εβδομάδα και άρχισε να διεξάγει «δημοψηφίσματα» που καταδικάστηκαν από τον ΟΗΕ για την προσάρτηση σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέχει. Επίσης οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν αποκαλύψει έναν ομαδικό τάφο στη Izyum, που βρισκόταν υπό την κατοχή της Ρωσίας. Τα διάφορα μέτρα που αναφέρονται περιλαμβάνουν ελέγχους εισαγωγών διαμαντιών και απαγόρευση εμπορευμάτων ασφαλών μετάλλων.

Απαγόρευση

Μεμονωμένα, τα 27 κράτη μέλη ήταν επιπλέον πιο κοντά στην υποστήριξη μιας πρότασης για περιορισμό της εξαγωγής στη Ρωσία ψηφιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται σε όπλα.
Τα κράτη μέλη υποστηρίζουν ότι η πρόσθετη περιοριστική είσοδος στα ψηφιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε όπλα σε αντίθεση με την Ουκρανία είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα μέσα για να χτυπήσει το ρωσικό ναυτικό, καθώς η Μόσχα θέλει επιπλέον όπλα για τους 300.000 επιπλέον στρατιώτες που επιστρατεύει.

Η πίεση της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου αξίας στο ρωσικό πετρέλαιο θα ευθυγραμμίσει το μπλοκ με την προσπάθεια των ΗΠΑ να συγκρατήσουν την τιμή του αργού πετρελαίου και να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας από τις ακαθάριστες πωλήσεις ενέργειας. Η Ομάδα των Επτά κατέληξε σε πολιτική διευθέτηση για ένα ανώτατο όριο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, πολλά στοιχεία πρέπει να εξαλειφθούν, καθώς και σε ποια τιμή θα έβαζαν οι σύμμαχοι το ανώτατο όριο. Οποιαδήποτε μέτρα θα επιθυμούσαν να έχουν αντίκτυπο νωρίτερα από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν τα εγκεκριμένα μέτρα της ΕΕ απαγορέυσουν την εισαγωγή θαλάσσιου πετρελαίου.

Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη

Τον Ιούνιο, οι 27 χώρες του μπλοκ πέρασαν εβδομάδες παζαρεύοντας τις φράσεις των σημερινών μέτρων για το πετρέλαιο, τα οποία ενσωματώνουν το εμπάργκο στο ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο και εμπορεύματα πετρελαίου.
Οι ΗΠΑ πίεσαν να χαλαρώσουν αυτές οι απαγορεύσεις λόγω των φόβων ότι μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του διεθνούς κόστους πετρελαίου.
Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα καθεστώς ανώτατου ορίου τιμών, δεδομένου ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές της Ρωσίας, μαζί με την Κίνα και την Ινδία, δεν έχουν συμφωνήσει να το υιοθετήσουν. Οι αξιωματικοί των ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι το ανώτατο όριο αξίας μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και να χρησιμοποιήσουν το σύστημα για μόχλευση στις διαπραγματεύσεις συμβάσεων με τη Μόσχα για να μειώσουν το κόστος.
Η υιοθέτηση του ανώτατου ορίου θα απαιτούσε επιπλέον από τα κράτη μέλη να διαχωρίσουν τις επιδιώξεις σε εθνικό επίπεδο υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Τα κράτη της ΕΕ που έλαβαν εξαιρέσεις για το πετρέλαιο που αποκτήθηκε από τους αγωγούς τους επιθυμούν να είναι σίγουροι ότι αυτοί θα παραμείνουν άθικτοι, ενώ οι χώρες που εισάγουν μέσω θαλάσσης μπορεί να αναζητήσουν σύνδεση του ανώτατου ορίου αξίας με το προβλεπόμενο επί του παρόντος πλήρες εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις .
Οι χώρες παράδοσης, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα, μπορεί επιπλέον να προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τις αντίστοιχες βιομηχανίες τους από τα μέτρα, ανέφεραν οι πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης