Ενέργεια

Δείκτη με βάση τις παραδόσεις LNG ετοιμάζει η Koμισιόν με στόχο να "χτυπήσει" τα ακριβό TTF

Δείκτη με βάση τις παραδόσεις LNG ετοιμάζει η Koμισιόν με στόχο να

Ο νέος δείκτης θα συνδυαστεί τόσο με την τιμή του αμερικανικού Henry Hub όσο και με την σποτ τιμή Ιαπωνίας- Κορέας

 

Ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου με στόχο να ανακόψει την τρελή πορεία των τιμών και να τις καταστήσει περισσότερο αντιπροσωπευτικές των θεμελιωδών παραγόντων της προσφοράς και της ζήτησης ετοιμάζει η Κομισιόν.  Όπως προκύπτει από το πλέον επικειροποιημένο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 30ης Σεπτεμβρίου, το οποίο παραδόθηκε χθες στους εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών για διαβούλευση, η Κομισιόν σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου νέου δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου, παράλληλα με το TTF.


Στόχος όπως αναλύεται από την ίδια την Κομισιόν είναι ο νέος δείκτης να είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικός και αξιόπιστος και για το λόγο αυτό θα λαμβάνει υπόψη τις τιμές εισαγωγής. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες είναι πιθανόν ο νέος δείκτης να συνδυαστεί τόσο με την τιμή του αμερικανικού Henry Hub όσο και με την σποτ τιμή Ιαπωνίας- Κορέας.  Πάντως δεν υπάρχει σχετική αναφορά στο κείμενο της Κομισιόν που είναι το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο Κανονισμού, στο πλαίσιο της αναζήτησης μέτρων για τον περιορισμό των τιμών φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και την τιμή του ηλεκτρισμού. Το τελικό σχέδιο της Επιτροπής αναμένεται να κοινοποιηθεί την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου.

Εναλλακτική τιμή

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο της Επιτροπής «μία εναλλακτική τιμή αναφοράς για το εισαγόμενο αέριο μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από τις προθεσμιακές αγορές, ως την κύρια τιμή αναφοράς των εισαγωγών αερίου».
«Στόχος δεν είναι να καταργήσουμε σταδιακά τις προθεσμιακές αγορές για το “entry-paid gas” αλλά να δοθεί στους συμμετέχοντες της αγοράς μία εναλλακτική τιμή αναφοράς που θα αντανακλά τις δυναμικές της προσφοράς και της ζήτησης στις διεθνείς αγορές αερίου. Σε σύγκριση με τις προθεσμιακές αγορές αερίου, ο νέος δείκτης τιμής αναφοράς δεν θα αντανακλά τα εσωτερικά σημεία συμφόρησης εντός του ευρωπαϊκού δικτύου αγωγών» προσθέτει το κείμενο.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων που να αντικατοπτρίζει την τιμή και τον όγκο των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές εισαγωγής να διαμορφώνονται με βάση την τιμή “entry paid gas” και να οδηγεί τις ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς σε επίπεδα, που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική προσφορά και τις συνθήκες ζήτησης στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου.

Δείκτης με βάση το LNG

Η πλειονότητα των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην ΕΕ συνδέονται με τιμές σε ευρωπαϊκούς εμπορικούς κόμβους, που δεν είναι πλέον οι πιο αντιπροσωπευτικοί για την ευρύτερη αγορά LNG.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα οι τιμές στους κόμβους αυτούς παρέμεναν σταθερά υψηλότερες από την τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης η Κομισιόν εξετάζει τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς τιμών, ο οποίος θα βασίζεται σε συναλλαγές. Ο νέος δείκτης θα πρέπει να καλύπτει κυρίως τις παραδόσεις δεξαμενόπλοιων LNG στους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο των εργασιών για τη δημιουργία του νέου δείκτη, μίας διαδικασίας που θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες, η Κομισιόν προτείνει την αξιολόγηση της σκοπιμότητας για το καλύτερο δυνατόν σχήμα λειτουργίας του νέου ευρωπαϊκού κόμβου αναφοράς, καθώς και τη συγκέντρωση και την ενοποίηση των δεδομένων από τις συναλλαγές, που αφορούν σε παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ. Στόχος είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την τιμή που πληρώνουν οι εισαγωγείς για το φυσικό αέριο.

Μόλις επιτευχθεί ένα επαρκές επίπεδο κάλυψης της αγοράς, θα καθοριστεί η στάθμιση για την τιμή αναφοράς με βάση είτε τα ημερήσια, είτε τα εβδομαδιαία δεδομένα των συναλλαγών.
Το νέο σχήμα θα το διαχειρίζεται ένας εξουσιοδοτημένος διαχειριστής, εγκατεστημένος στην ΕΕ. Ο διαχειριστής θα δημοσιεύει τα σταθμισμένα ως προς την τιμή επίπεδα αναφοράς σε καθημερινή βάση, δίνοντας στους συμμετέχοντες στην αγορά μια ανεξάρτητη και αντικειμενική άποψη για τις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου και την εξέλιξή τους.
Το νέο σημείο αναφοράς θα προωθηθεί και στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών περαιτέρω ρευστότητας.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης