Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OPEC+: Στηρίζει τις τιμές του πετρελαίου, μειώνοντας την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια

OPEC+: Στηρίζει τις τιμές του πετρελαίου, μειώνοντας την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια
Κρίσιμη σύνοδος του OPEC+ στη Βιέννη την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
Mε το βλέμμα στραμμένο στη Βιέννη είναι κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει ο OPEC+, ο οποίος εξετάζει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου περίπου κατά 1 εκατ, βαρέλια ημερησίως για να ανακόψει την πρόσφατη πτώση των τιμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022.

Με τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχθεί στα ύψη, πρωτίστως εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, τη Ρωσία να κλείνει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου και την Ευρώπη να βρίσκεται προ των πυλών ενός από τους χειρότερους χειμώνες τη σύγχρονης ιστορίας, ο OPEC+ συνεδριάζει δια ζώσης για πρώτα φορά από το 2020.
Χαρακτηριστικό του «ενεργειακού πολέμου» που διεξάγεται είναι απόφασή του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα να κόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Ιταλία μέσω του αυστριακού κόμβου διέλευσης φυσικού αερίου.

Η εκπροσώπηση

Η συμμαχία των 23 κρατών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 στην έδρα της στη Βιέννη..
Ενδέχεται να μην μπορούν όλες οι χώρες να στείλουν εκπροσώπους λόγω της μη έγκαιρης ειδοποίησης.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ομάδα συνεδριάζει διαδικτυακά σε μηνιαία βάση και δεν αναμενόταν να κανονίσει μια προσωπική συνάντηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτού του έτους.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί η μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Πτώση στις τιμές

Το αργό Brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Έκτοτε έπεσε στα 85 δολάρια καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase & Co. δήλωσαν ότι ο OPEC+ μπορεί να χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα για να σταθεροποιήσει τις τιμές.
Η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets LLC, είπε ότι ο όμιλος μπορεί να επιλέξει μια διπλάσια περικοπή.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης